Træning og kost
18. juni 2021

Sådan bruger du madpyramiden rigtigt

Madpyramiden har for mange været en rettesnor gennem årene. Men hvordan er det nu madpyramiden er bygget op? Og hvorfor har den ændret sig igennem tiden? Læs mere om madpyramiden og dens fordele og ulemper her, og bliv klogere på sund kost og ernæring.
Af: Juliane Olsen og redaktionen
madpyramiden

Udgivet første gang 18. juni 2011. Foto: Shutterstock

Vi kender den fra venteværelset hos lægen, klasseværelset i skolen og fra den almindelige børnelærdom.

Nemlig madpyramiden.

Siden madpyramiden blev lanceret i 1976 har den været en rettesnor for mange mennesker.

Hvorfor ændrer madpyramiden sig igennem tiden?

I 2011 kom en ny udgave af madpyramiden, som rykkede rundt på den tidligere fordeling af maden, så grøntsager nu lå i bunden, og ris, pasta, fuldkornsbrød og mælkeprodukter blev rykket op i midten af madpyramiden.

Udover den nye fordeling af mad i madpyramiden kom der også mere fokus på at spise klimavenligt.

Derfor er den heller ikke blot sammensat ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt, men også ud fra en forbedret viden om klimaproblematikker.

Derfor er lyst kød fra fjerkræ eksempelvis adskilt fra det røde kød, som det forurener mere at producere.

Hvordan fungerer madpyramiden?

Selv om der i 2011 kom det ekstra aspekt til madpyramiden, er den stadig tiltænkt som et redskab, der skal forbedre folkesundhed og fortælle brugerne om, hvordan de skal sammensætte en varieret kost.

Det kan være svært at koge viden fra undersøgelser ned til en grafisk model.

– Alle modeller har begrænsninger, og det er der selvfølgelig også i madpyramiden. Det er vigtigt, at man tolker den rigtigt.

– Den siger noget om hele vores kost og i hvilke mængder vi skal spise det i, og derfor er alt i pyramiden også lige vigtigt, siger Joan Preisler, der er FDB's specialkonsulent i sundhed.

De officielle kostråd

Sådan er madpyramiden bygget op

Maden i madpyramiden er bygget op omkring De Officielle Kostråd, så hvis du spiser efter madpyramiden, spiser du også efter De Officielle Kostråd.

Generelt er det vigtigt, at vi spiser planterigt og varieret, hvilket betyder flere bælgfrugter og fisk og mindre kød.

Det er samtidigt også godt at spise mad med fuldkorn, magre mejeriprodukter, nødder og drikke den anbefalede mængde vand og dermed også skrue en smule ned for mad, der er salt, sødt og fedt, ifølge Madpyramiden.dk

madpyramiden

De Officielle Kostråd:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Vigtige tips:

  • Begræns madspild
  • Gå efter Nøglehullet

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Madpyramiden mindsker risiko for sygdomme

Hvis man baserer sin kost på De Officielle Kostråd og derfor også spiser ud fra Madpyramiden, spiser man i begge tilfælde klimavenligt.

Altså er der skruet ned for mængden af kød og op for mængden af grøntsager og bælgfrugter.

Når man følger kostrådene og Madpyramiden, vil man desuden opleve, at ens krop får dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer, hvilket nedsætter risikoen for sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse typer af kræft, skriver Sundhedsstyrelsen.

Læs mere om:

Læs også