Træning og kost
29. november 2013

Spis dig til et bedre immunforsvar

Du kan rent faktisk spise dig til et stærkere immunsystem. Gå i gang nu og forøg dine chancer for at slippe forbi februars vanlige influenzaepidemier, siger ernæringsterapeut Tine Grandjean. Få hendes bedste råd til, hvordan du spiser dig raskere.
Af: Kost- og ernæringsterapeut Tine Grandjean
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/november/fiskebord-prim.jpg

foto: Privat og Jens Essendrop

Vinteren står for døren, det er nu du skal i gang med at styrke dit immunforsvar og gardere dig mod vinterens influenzaer.
Jeg har igennem årene noteret mig at influenzaepidemierne ikke følger rytmerne i vejret. Når det er frost trænger vi til lunere strøg, når det er lunt trænger vi til frosten der kan rense luften.
Derimod slår det aldrig fejl at det er i februar og marts at der virkelig er godt gang i kleenex, halspatiller og termometer.

OM TINE GRANDJEAN

Tine har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år.

Er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og løbende kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.

Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer.

Medlem af:
Danske Ernæringsterapeuter (DET), Dansk Selskab for spiseforstyrrelser (DSS),
Samt Registreret Alternativ Behandler (RAB)

Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk (link fjernet)

D vitamin
I marts har vi været foruden solens D-vitaminskabende solstråler i et halvt år. D vitamin har afgørende betydning for vores immunforsvar. Det både styrker og balancerer immunsystemet. Det styrker den del der tager sig af infektioner som halsbetændelse og influenza. Samtidig regulere det et overaktivt immunsystem hos mennesker som har en autoimmun lidelse. Her dæmper det den del af immunsystemet som er gået til angreb på kroppen.

Hertil kommer at D vitamin har betydelig funktion i vores regulering af blodsukkeret. Blodsukkerets balance har en gennemgribende betydning i alle kroppens hormoner. Såvel sukker som insulin (der transporterer sukker ind i cellen) påvirker både stofskiftehormoner, stresshormoner og kønshormoner.
D- vitamin medvirker også i reguleringen af knogledannelsen og blodtrykket.
Ved et d-vitamintilskud gennem vintermånederne forbedrer du ikke kun dit immunforsvar men også mange andre funktioner. Generel balance i kroppen er i sidste ende også betydningsfuld for belastningen i vores immunsystem.

Øvrige næringsstoffer til immunsystemet
Andre vitaminer og mineraler der har betydning er A, E og C vitamin samt mineralerne selen og Zink. Jeg har lavet en lille oversigt over hvilken mad som tilbyder de forskellige immunstyrkere. Den kan bruges som en inspiration til at spise rigeligt af de immunstyrkende sager, og som en invitation til at variere sin mad mere end man hidtil har gjort. Variation er et nøgleord i enhver sammenhæng. For meget af noget (også det gode) giver altid mindre af noget andet.

A vitamin: Bladgrønt, gulerod, hyben, persille, spinat, rød peber, æggeblomme

C vitamin: Frisk frugt, bladgrønt, bær, grøntsager, citrus, granatæblekerner

D- vitamin: Fisk, blæksprutte, æg, sollys (om sommeren)

E vitamin: Solsikkekerner, mandler, nødder, brombær, grønkål, abrikos, hvedekim

Selen: Fisk, skaldyr, svampe, tang, hørfrø, linser, bønner, paranød, avocado

Zink: Sesam, græskarkerner, pecan, paranød, hirse, dadel, kød, linser

Svovl: Æg, mandler, broccoli, kål, asparges, spinat, løg, kalkun

Antioxidanter som har en generel styrkende og afgiftende effekt får vi fra kulørte grøntsager, granatæblekerner, urter, ingefær og spinat.

Den skarpe læser har måske opdaget at der ikke står hverken, rug, hvede, mælk, kød, sukker eller alkohol som ellers er de kalorier som fylder rigeligt i gennemsnitsdanskerens kost. Det er ikke givet at du skal stoppe med at spise de nævnte ting. Men hvis du nøjes med dem, kommer du i mangel af de vigtige immunboostere.
Så hvis du ikke har tid til influenza og infektioner så få godt gang i det rige, varierede køkken

Antioxidanter i rigt mål fra urter og kulørte grøntsager. Græskar, rødbeder, broccoli, rødkål, spinat, persille, basilikum og purløg. Granatæblekerner, hvidløg og ingefær.

Det store fiskebord
Det store fiskebord er rig på D vitamin og selen. Med tilbehør af salater og citruspesto og grønne salater med dampet broccoli og asparges kommer du det hele igennem. Du kan selvfølgelig vælge noget ud eller tilføje bagt laks med ingefær eller bruge fiskefars fra fiskemanden i stedet for de muskatkrydrede fiskeboller som udspringer af det spanske køkken.
Her får du hele pivtøjet som en stor vifte til inspiration. Du plukker som du har lyst til den lille middag, eller du ser muligheden for en lækker og anderledes julefrokost som efterlader jer lidt lettere i maven og vældig godt fyldt op med næring og smagsoplevelser.

Krabbekløer
Krabbekløerne er billige og kødet er meget delikat. De koges i 7 minutter og står lidt i kogevandet. De tages op, pakkes i et viskestykke, så de kan knuses med en kødhammer. Lad gerne manden gøre det, han elsker at føre værkstøjet….

Blæksprutte
Blæksprutter er smuk og lækker spise. Friske blæksprutter er slet ikke seje, derimod faste og gode i kødet.
Blæksprutterne lynsteges i en wok i olivenolie med hvidløg og salt. De tager fra 1-3 minutter alt efter størrelse.

Kammuslinger
Kammuslingerne lægges i lage af limesaft, limeskal, hvidløg, olivenolie og salt. Steges 4 minutter på en varm pande i lagen.

Fiskeboller:
200 g. hakket torsk
2 spsk. fløde
2 spsk. citronsaft
1 spsk. mel
3 tsk. friskrevet muskatnød
salt og hvid peber
Fisk, fløde, mel, salt og peber røres sammen. Du former små boller som frituresteges i solsikkeolie.

Citruspesto
2 spsk. Revet citrusskal
4 spsk. Citronsaft
4 spsk. Limesaft
4 spsk. Appelsinsaft
4 spsk. Pinjekerner/mandler
4 spsk. Hakket mynte
6 spsk. hakket persille
1 dl. Olivenolie
1 lille tsk. maldon salt
Alle ingredienser køres i minihakker eller med stavblender. Denne pesto er særlig velegnet til fisk og skaldyr.

Velbekomme!

Tine Grandjean
Sundmedmad.dk (link fjernet)

Læs mere om:

Læs også