Træning og kost
28. januar 2011

Spis sødt på den sunde måde

Det er efterhånden blevet helt normalt at undgå sukker, og det er slet ikke så svært, når du i stedet kan gå efter de naturlige sødemidler med knap så skadelig virkning som sukker. Vi viser dig her fire af slagsen
Af: Caroline Fibæk
mad

Foto: Pantherstock

1. Birkesød
Det er et sukkeralkohol kaldet xylitol, som bl.a. forekommer naturligt i birketræer. Birkesød minder meget om sukker og har et glykæmisk indeks på 8 - dvs. at det nærmest ikke påvirker blodsukkeret.

2. Agavesirup
Udvindes af agavekaktussen, som også bruges til at lave tequila af. Agavesirup påvirker blodsukkeret mindre end sukker, da det har et relativt lavt glykæmisk indeks.

3. Stevia
Dette er et pulver lavet af blade fra planten Stevia rebaudiana. Forskning har vist, at det kan anvendes medicinsk i behandlingen af type 2-diabetes. Stevia søder 200 gange så meget som almindeligt forarbejdet sukker, så eksperimenter lidt, inden du putter det i kager.

4. Rå honning
Kig i helsekostbutikker efter uopvarmet honning. Du kan kende en rå honning ved, at den er meget lys og danner små krystaller. Netop disse krystaller er tegn på, at honningen er uopvarmet og har bevaret alle sine næringsstoffer.

Læs mere om:

Læs også