Stenalderkost, Raw Food, Veganer - hvilken kostretning er bedst for dig
Kostpyramiden er blevet vendt på hovedet flere gange - og efterhånden findes der et uoverskueligt udbud af kost-regimer, der lover sunde og slanke kroppe. Q taler med Stine der med stenalderkost spiste hendes smerter væk og vi har undersøgt tre andre kostretninger Raw food, Spis efter din blodtpe og Veganerkost, og listet for og imod disse retninger.
Stine Silke Allermand spiste smerterne væk
Mange vælger at leve efter stenalderprincipperne, fordi de vil tabe sig. For 35 årige Stine, som er gift og mor til to små piger, handlede det i stedet om at blive smertefri.
Stine fortæller
Mine migræneanfald begyndte, da jeg var 17 år og blev værre, efter jeg blev mor for første gang som 28 årig. Da vores datter var et halvt år, stødte min mand og jeg tilfældigt på en af min mands bekendte, Frederick Damore, da vi gik tur på Østerbro. Frederick og hans daværende hustru Pernille er heilpraktikere og underviste dengang i kurset "Detox dit liv". Min mand spurgte, om jeg kunne tænke mig en konsultation hos dem. Villig til at prøve hvad somhelst, sprang jeg ud i det. Jeg syntes, det lød meget mærkeligt med den stenalderkost, de foreslog, hvor jeg hverken måtte få mælkeprodukter, sukker, kaffe, kartofler eller korn.
Havde vi ikke altid fået tudet ørene fulde med, at mælk og rugbrød er sundt - og at olie bare feder? Nu skulle jeg hælde olie over min mad morgen, middag og aften. Den første uge på stenalderkost var hård. Ingen kaffe resulterede i fire dage med sindssyg hovedpine. Men på femtedagen vågnede jeg om morgenen uden smerter og med en følelse af, at der var ekstra højt til himlen. Jeg havde en stærk følelse af, at min krop havde oplevet en stor forandring. Stenalderkosten består af grøntsager, æg, kød, bønner, linser, frugt, bær, nødder og olie - masser af olie. Det er en kost, der holder blodsukkeret stabilt.
I årevis hev jeg mig selv op på sukker og koffein, især klokken tre om eftermiddagen. Med denne kunstige energi lige klarede et par ekstra opgaver, selvom jeg egentlig havde brug for en pause på sofaen. Derfor slog migrænen til og "bandt mig" til sengen i stedet. Efter n måned med den nye kost var energien i top. Det var en massiv energi, der var stærk og udholdende og ikke hurtig og urolig, som da jeg spiste sukker. Der blev så dejligt stille inde i min krop. I dag oplever jeg slet ikke migræne mere. Jeg er slank, har overskud og bedst af alt, så er jeg smertefri.
Læs også: Stenalderkost med mesterkokken Thomas Rhode
I følge stenalderlivsstilen…
- Den moderne kost er ude af balance med vores genetiske behov.
- Før landbruget blev en del af vores måde at leve på, for ca. 12.000 år siden, var vi alle jægere og samlere, der levede af dyr, grøntsager, frugt og nødder.
- Ingen spiste dengang korn, sukker, stivelse og mælkeprodukter.
- Stenaldermennesket bevægede sig mere og løftede tunge ting, derfor er daglig motion i form af gang eller løb og løft af vægte en del af stenalderlivsstilen i dag.
- Stenaldermennesket sprøjtede ikke gift på sin mad.
- Vi har udviklet os gennem 2.000.000 år, men vi har kun dyrket landbrug i ca. 12.000 år.
- Stenaldermennesker blev kun ca. 40 år - ikke fordi hun var usund, men fordi de ikke havde huse, varme, toiletter og læger.
- Stenaldermennesket kendte ikke til vores livsstilssygdomme, som først fremkom under landbrugets indmarch.
- Problemet er, at vi genetisk er lig stenaldermennesket, selvom vi har udviklet os intellektuelt siden da.
Raw Food
Begrebet dækker over en betegnelse af mad, som er rå, vegetarisk, vegansk og ikke opvarmet over 40-42 grader. Rå mad er grøntsager, frugt, nødder, frø, rå kager m.m. Raw Food-begrebet dækker samtidig over mad, som tilhængere betragter som levende såsom tang, alger, spirer, hvedegræs m.m. Der findes et væld af kogebøger, cafeer og restauranter, der har specialiseret sig i Raw Food.
Det siges der om Raw food
Vidste du at...
kostpyramiden ikke er designet alene for sundhedens skyld? Den danske kostpyramide blev introduceret i 1976 af Brugsen, efter svensk forlæg, hvor en arbejdsgruppe var fremkommet med forslag til en kost, der var næringsrigtig, men samtidig billig.
Kostpyramidens basis - kartofler, ris, pasta og brød - bliver anbefalet, fordi det er billigt, ikke kun fordi det er det sundeste.
[Kilde: Menneskeføde af Tor Nørretranders]
- Raw Food skulle være sundt fordi kosten indeholder meget grønt og masser af sunde nødder - og så undgår man f.eks. at spise dårlige stoffer, som opstår, når man brænder sit kød på under opvarmning. Stofferne - som f.eks. akrylamid - er mistænkt for at give kræft.
- Raw Food er blevet kritiseret for at indeholde alt for få vigtige fedtsyrer og proteiner, som er afgørende for vores muskler, hud og immunforsvar.
Læs mere om Raw Food på eksempelvis www.rawfoodbogen.dk
Spis efter din blodtype
Her handler det om, at vi har brug for forskellige sammensætninger af kost alt efter hvilken blodtype, vi har. Ifølge dette princip skal du, hvis du f.eks. er type A, spise kost med lavt fedtindhold, som skal være baseret på vegetariske principper og hermed består hovedsagligt af frugt og grøntsager.
Det siges der om blodtypediæten
- Det skulle være sundt fordi man her tager hensyn til, at det er blodet, der transporterer næringsstoffer rundt i kroppen, og derfor bør man spise den kost, som passer til den blodtype, man har.
- Det er blevet kritiseret for at mangle dokumentation for sin virkning, og da du ikke kan ændre din blodtype, kan du i princippet heller ikke ændre din kostplan, hvilket kan føre til vitamin-eller proteinmangel.
Læs mere om blodtypediæten på www.sundhedsguiden.dk
Veganerkost
I veganerkosten er alle former for animalske produkter udelukket. Dvs. ingen æg, mælk, ost, osv. For nogle veganere bunder deres valg af livsstil i etiske spørgsmål omkring dyrevelfærd.
Det siges der om veganerkost
- Veganerkosten skulle være sund fordi man her får en kost fyldt med frugt og grønt og, ganske som med Raw Food, ikke spiser .eks. de stoffer, der opstår, når man steger kød.
- Veganerkosten er blevet kritiseret for ikke at indeholde tilstrækkelige mængder essentielle fedtsyrer og proteiner.
Læs mere om veganerkost på www.vegana.dk