Træning og kost
27. september 2016Tab dig med 80-metoden
Undersøgelser viser, at hvis man nøjes med at blive 80 % mæt, får kroppen lige præcis den portion kalorier, den har brug for – og ikke mere end det. Med andre ord, du kan spise det meste, bare du stopper, før du er propmæt.
Af: Christina Bølling og Stine Troense
Foto: Pantherstock
Fredag aften, slikskålen er tømt – og din mave er stor og oppustet. Tænk, hvis du i stedet havde nydt lidt slik og var bare 80 % mæt? Det med de 80 % er en hel slankefilosofi i Sverige. Filosofien er lånt fra Japan, hvor man går efter at rejse sig fra bordet uden at være overmæt, men tilfreds. Ikke så sulten, at man er optaget af det, eller så mæt, at det fylder. Kunsten er at ramme hara hachi bu, hvilket betyder lige tilpas mæt, svarende til 80 % mæt. Undersøgelser viser, at gør man det, får kroppen nemlig den portion kalorier, den har brug for – og ikke mere end det. En anden fordel ved at spise efter 80-metoden er, at man spiser sundere generelt. Når man ikke spiser så meget, så er det vigtigt, kvaliteten af det, man spiser, er i orden.