Veganer: Jeg fortæller mine børn, at dyrene er vores venner
Foto: Camilla Stephan
Mia Sommer er veganer
Da 9.-klasserne havde sidste skoledag og kastede karameller, kom Mia Sommers søn Julius hjem uden en eneste. Ikke fordi han havde haft problemer med at skrabe karameller til sig i skolegården, men fordi karameller indeholder gelatine, som er lavet af dyr. Julius og hele hans familie er veganere og spiser derfor intet animalsk.
– Jeg spurgte ham, om han havde overvejet at spise karamellerne, men det havde han ikke. Han er meget bevidst om, at han er veganer, fortæller Mia Sommer.
Hverken Julius eller hans to mindre søskende, Augusta på 4 år og Bastian på 3 år, har nogensinde smagt kød, æg, mælk eller andet mad lavet af dyr.
At opfostre babyer og småbørn vegansk strider imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men hos familien Sommer fungerer veganerlivet. Børnene vokser normalt og er sunde og raske.
Vi kan sagtens leve af planter
Mia Sommer selv besluttede sig som 12-årig for at blive vegetar. Som 17-årig gik hun hele vejen og blev veganer.
– Jeg kan godt lide dyr og opdagede, hvor meget lidelse der er i kød-, mælke- og æggeindustrien. Selv om dyr i økologiske landbrug har haft et bedre liv end i det konventionelle landbrug, synes jeg stadigvæk ikke, vi har ret til at slå dem ihjel. Mennesket kan sagtens leve af planter, forklarer Mia Sommer.
Fordi hun selv og kæresten var veganere, virkede det naturligt, at deres børn også fulgte den veganske livsstil.
– Jeg vil gerne give det videre, men det er vigtigt for mig, at mine børn selv får indflydelse, siger hun.
Når den ældste søn, der går i 3. klasse, bliver tilbudt kage, som ikke er vegansk, til fødselsdage, siger Mia til ham, at han selv bestemmer, om han vil spise kagen. Men indtil videre takker han nej. Mia sørger selv for, at der altid er veganske alternativer til de andre børns guf på lager. Så sønnen selv har kage med, eller pædagogerne i børnehaven kan hive en vegansk muffin frem fra fryseren.
LÆS OGSÅ: 7 ting, du skal vide, før du bliver veganer
Mia Sommer har tænkt over, hvordan hun introducerer den veganske livsstil for sine børn.
– Jeg fortæller dem, at dyrene er vores venner, og derfor spiser vi dem ikke. Børnene ved godt, hvor mælken kommer fra. De er blevet ammet, indtil de var 2-3 år gamle, så de kan godt huske det. Jeg har fortalt dem, at mors mælk er til babyen, og koens mælk er til kalven, siger Mia Sommer.
For at sikre sig, at børnene får den nødvendige kalk, propper Mia så mange grønne grøntsager i maden som muligt, og for en sikkerheds skyld får børnene et kosttilskud med kalk.
Sundhedsplejerske slog alarm
Da Mias ældste søn Julius kom til rutinetjek hos sundhedsplejersken i 1. klasse, så sundhedsplejersken i journalen, at familien er veganere, og en alarmklokke ringede. Hun mente, at Julius ikke var høj nok i forhold til sin alder, at han virkede bleg, og at han burde få taget blodprøver hos sin læge for at tjekke helbredet. Men lægen ville ikke tage blodprøver, fordi han vurderede, at Julius var sund og rask, og at man ikke skal sygeliggøre nogen uden grund. Fordommene om veganere støder familien på, men heldigvis bakker de fleste – pædagoger, lærere, familie og venner – op om familiens valg.
Sundhedsstyrelsen fraråder veganermad til helt små børn på grund af risiko for fejlernæring og underernæring – hvad mener du om det?
– Jeg synes, det er ærgerligt, at de sætter det op, som om det er kompliceret at lave veganermad til børn. Alle forældre bør sætte sig ind i børneernæring. I stedet for at fraråde veganermad burde de hellere skrive, hvad man skal være opmærksom på som vegansk børnefamilie. For eksempel at huske vitamin B12-tilskud og tilsætte ekstra fedtstof til maden, siger Mia Sommer og understreger:
– Det er vigtigt for mig at sige, at vegansk mad ikke er en trend, der går af mode om et halvt år. Vi bølger ikke frem og tilbage mellem diæter.
Tror du, at børnenes bevidsthed om, hvad de må og ikke må spise, kan kamme over?
– Næh, jeg synes, det er en gave at give børnene bevidsthed om, hvad de spiser. Vores livsfilosofi er, at vi skal undgå at gøre skade på dyr og miljø. Hvis mine børn smider skrald på gaden, siger jeg også, at de skal samle det op, siger Mia Sommer, der kommenterer, at det selvfølgelig er ærgerligt, at børnene skal forholde sig til dyremishandling i industrien tidligt i livet. Men at det er virkeligheden.
– Nogle folk synes, at det er synd for veganske børn, at de ikke spiser, hvad andre børn spiser, men jeg synes, at det er synd for dyrene, der lider i industrilandbruget, siger hun.
Om Mia Sommer
- Alder 29 år
- Vegetar som 12-årig, veganer som 17-årig
- Har udgivet kogebøgerne ”Vegansk velvære” (2016) og ”Veganske fristelser” (2017)
- Følg med på Mia Sommers blog om veganermad, Miasommer.wordpress.com (link fjernet)