Velkommen til “Den sunde julekalender”
”Det er ikke så vigtigt, hvad du spiser mellem jul og nytår, som hvad du spiser mellem nytår og jul”.
Den sætning har vi nok alle hørt, og det er heller ikke helt forkert.
Men vi er desværre genetisk forskellige, så mens nogle mennesker ikke har ret stor appetit og sagtens kan spise usunde sager mellem jul og nytår uden at tage på, oplever andre, at de kan spise meget store mængder mad, hvis de giver sig selv lov, og at den overskydende energi desværre ganske let finder vej ud på sidebenene.
Faktum er også, at vores jul efterhånden starter allerede midt i november, hvor de første julefrokoster finder sted. Derefter fortsætter den op igennem december med flere julefrokoster, adventshygge, juleafslutninger, fredagsæbleskiver og konfektfade for så at kulminere med masser af mad juleaften samt 1. og 2. juledag og en sidste fanfare nytårsaften.
Det kan nå at blive ganske mange lidt for store og lidt for usunde måltider, og de fleste af os ender da også med at starte det nye år med at tænke ”Nu skal det være! Denne gang skal det lykkes at ændre livsstil!”.
Men hvorfor ikke starte allerede i decemember med at begrænse skadernes omfang?
Selvfølgelig skal vi have lov at tage for os af julens lækkerier, men vi kan godt gøre det med omtanke.
Her får du et par gode råd med på vejen
• Accepter at dit vægttab stagnerer i december. Ros dig selv for at kunne holde vægten eller begrænse vægtøgningen.
• Synd med omtanke. Vælg hvornår du gerne vil spise lidt ekstra eller lidt usundt – f.eks. til fasters julefrokost, juleaften og nytårsaften. Planlæg det, så du ved, at det også bliver din tur til at smage glögg, konfekt og vaniljekranse - så er det lettere at sige nej de andre gange, det bliver serveret.
• Nyd lækkerierne med god samvittighed. Spis langsomt og med fuld opmærksomhed, så du når at mærke, hvornår du har fået nok.
• Bebrejd ikke dig selv, hvis du falder i – det sker for os alle sammen. Nyd det du spiser, uanset om det var planlagt eller ej.
• Vælg erstatninger, hvis du har lyst. Vælg hvilke retter, du kan erstatte uden at lide afsavn, og nyd de ting, du vælger at spise.
Vil du gerne have et par alternativer i baghånden?
Hver dag i december måned byder Tatjana Albinus og femina.dk på en lækker low carb juleopskrift – altså en opskrift uden mel og sukker med et lavere kulhydratindhold end de traditionelle juleopskrifter.
Opskrifterne er til dig, der allerede lever efter low carb/LCHF principperne – eller til dig, der gerne vil spare på sukkeret, selvom vi har nået julemåneden.
Opskrifterne påvirker ikke dit blodsukker i samme grad som traditionelle opskrifter, og du undgår lettere at overspise i lækkerierne. Dog vil du stadig støde på lidt frugt eller tørret frugt i visse af opskrifterne.
Tatjana Albinus er forfatter til kogebøgerne Low carb lækkerier og Familiens low carb favoritter.
Find mange flere af hendes lækre opskrifter påhendes hjemmeside www.lowcarb.dk - både på bloggen og i det store opskriftsarkiv.
Rigtig glædelig december og god fornøjelse med opskrifterne!