Sundhed
24. februar 2016

Sådan undgår du legetøj fyldt med kemi

En gratis app gør det muligt at tjekke indholdet af kemikalier i en række produkter – bl.a. dit barns legetøj. Læs mere her, og få andre gode råd til at undgå den skadelige kemi.
Af: Anne Romanelli
Baby

Små børn nøjes ikke med at kigge på verden. De rører ved den, sutter på den og bider i den. Derfor er de ekstra udsat for al den kemi, som også er en del af vores hverdag.

Der er nemlig kemi i alt. Ikke al kemi er skadelig eller problematisk, men noget er, og der er hjælp at hente flere steder, hvis du vil undgå den problematiske kemi.

Med appen ’Tjek Kemien’, der er udarbejdet af Forbrugerrådet Tænk og finansieret af Miljøstyrelsen, kan du f.eks. tjekke indholdet af kemi i en række produkter med din mobil ved blot at scanne stregkoden.

Du bl.a. tjekke kemiindholdet i legetøj, tekstiler, møbler og elektronik. Du kan dog ikke tjekke kemien i kosmetik, fødevarer, rengøringsmidler og lignende.

Download appen 'Tjek Kemien' her >> (link fjernet)

Andre tips til at undgå kemi i legetøj:

• Køb ikke legetøj, der indikerer brug af parfume med ord som ’parfume’, ’parfum’, ’fragrance’ og ’aroma’.

• Smid ældre, blødt plastiklegetøj ud. Legetøj fra før 1997 kan nemlig indeholde hormonforstyrrende ftalater. Undgå også pvc-tryk. Spørg i forretningen, hvis du er i tvivl.

• Vask det nye legetøj, der kan indeholde problematisk kemi. Tøjdyr og bamser kan du smide i vaskemaskinen (tjek vaskeanvisningen), og plastisklegetøj kan du komme i opvaskemaskinen. Bamser, legetæpper, sutteklude osv. har desuden godt af en tur i vaskemaskinen hver fjerde til femte uge, fordi de hurtigt bliver fyldt med støv. Og de fleste kemikalier binder sig til støvpartikler.

Her kan du købe legetøj helt uden skadelige stoffer! >> (link fjernet)

• Kig efter Svanemærket legetøj. Det er et nordisk miljømærke, hvor der er stillet skrappe krav til brugen af kemi i produkterne. Desværre er der endnu ikke meget legetøj med mærket, men noget strandlegetøj, nogle børnescootere og andre køretøjer har det. Ellers kan du kigge efter følgende mærker: CE-mærket (legetøjet lever op til EU's krav om sikkerhed, sundhed og miljøbeskyttelse), Blomsten-mærket (europæisk miljømærke med stort set samme miljøkrav som Svanen), Varefakta-mærket (miljø- og sundhedskravene er ikke så skrappe som Svanen, men mærket garanterer, at legetøjet ikke indeholder pvc eller azofarvestoffer).

• Undgå nitrosaminer. Legetøj lavet af gummi, f.eks. balloner, kan afgive nitrosaminer. De fleste nitrosaminer er kræftfremkaldende. Hold øje med, at dit barn ikke sutter på gummilegetøj.

• Lad ikke børn lege med elektroniske produkter, der ikke er beregnet til at lege med. De kan afgive problematiske stoffer.

Her kan du købe økologisk mad, tøj, kropspleje m.m. - til hele familien! >>

• Luft ofte ud. Man kan minimere kemien ved at ’lufte’ legetøj godt igennem - helst et par dage - inden det bliver taget i brug. Indeklimaet er faktisk en af vores største kilder til kemi, og kemikalier fra bl.a. elektronisk udstyr binder sig i støvet, så det er også vigtigt at få tørret af og støvsuget mindst én gang om ugen.

MAMA anbefaler:

https://imgix.femina.dk/sunde.jpg

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs mere om:

Læs også