Planke - Sådan udfører du planken helt korrekt
Udgivet første gang 26. januar 2012. Foto: Shutterstock
Når man endelig har besluttet, at de ekstra kilo på sidebenene skal væk, og man endelig har taget sig sammen til at begynde at træne, så vil de fleste gerne finde den træning, der er mest effektiv.
– Det er rigtig svært at sige, at der er én styrkeøvelse, der er bedre end alle de andre. Men når det er sagt, så er planken en virkelig effektiv øvelse, siger personlig træner Birgitte Nymann.
Øvelsen får fat i alle musklerne omkring maven, ryggen og hoften og det er det, der gør planken til et rigtig godt bud på en styrkeøvelse, siger hun.
Planke øvelse: Sådan udføres planken korrekt
Planken er en såkaldt stabiliseringsøvelse, hvor man hæver sin krop fra gulvet, så vægten ligger på tæerne og på underarmene.
Resten af kroppen skal ligge i en næsten lige streg i luften - deraf navnet planken.
Man må ikke stritte med numsen, maven skal ikke hænge, og man skal have et naturligt lændesvaj, forklarer Birgitte Nymann. Det betyder, at man skal spænde op i samtlige muskler i kroppen.
Kan man tabe sig ved at lave planken?
- Desværre er der rigtig mange, der ikke er stærke nok til at lave planken korrekt, fordi de ikke har styrke nok i den inderste muskulatur som er den del af muskulaturen, der stabiliserer kroppen.
Folk der ikke er stærke nok, begynder hurtigt at hænge med skulderene og maven mens hovedet falder ned mod gulvet.
5 tips: Få gang i din forbrændning
Man kan dog sagtens få noget ud af øvelsen selv om man ikke er helt stærk nok. Det gælder bare om at lave den på det niveau man kan holde til.
Mange skal starte ud med at lave den på knæene i stedet for på tæerne, forklarer Birgitte Nymann.
På den måde kan man stadigvæk forbrænde kalorier, da kroppen fortsat er aktiv.
Få hjælp til at lave planken med et bælte eller en snor
Hvis ikke man har en træningskammerat eller et spejl, der kan være med til at tjekke, om man har den korrekte holdning, så kan man hjælpe sig selv med et stykke snor eller et bælte.
– Når man står op, så skal man lave sin grundspænding. Altså suge maven ind til rygraden og spænde sin bækkenbund.
– Når man har gjort det, spænder man en snor eller et bælte om maven, og så lægger man sig ned i planken. På den måde vil man meget hurtigt kunne mærke, hvornår man skal stoppe, lyder rådet fra Birgitte Nymann.