Halvdelen af unge kvinder glemmer screening for alvorlig sygdom
Foto: Djurhuus Kristian/Ritzau Scanpix
Når du som kvinde fylder 23 år, modtager du en invitation til celleskrab i e-Boks. Men det er langt fra alle kvinder, der får den foretaget. Det viser nye tal i årsrapporten 2023 fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.
Faktisk er det cirka halvdelen af de 23 til 29-årige, der ikke får foretaget skrabet inden for det første år, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.
For kvinder i alle aldersgrupper ser det ikke meget bedre ud. Her ligger tallet på 40 procent, som ikke får det foretaget inden for det første år.
Screeningen er vigtig, forklarer Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.
- Det handler om at opdage en HPV-infektion eller celleforandringer på livmoderhalsen, før de udvikler sig til kræft, og hvor behandlingen er mere skånsom, siger hun og fortsætter:
- Når unge kvinder glemmer eller udskyder at få bestilt tid, er der en risiko for, at celleforandringer udvikler sig, uden man lægger mærke til det, fordi livmoderhalskræft oftest ikke giver symptomer, før sygdommen er fremskreden.
Livmoderhalskræft rammer oftest kvinder i alderen 35 og 45 år, og årligt dør 84 kvinder af sygdommen.
Det tal er faldende. Og her spiller både HPV-vaccinen og screeningen ind.
Janne Bigaard forklarer til TV 2, at sygdommen i tresserne var den tredjehyppigste blandt kvinder, hvor den i dag ligger på en 13. plads.
Screeningen er vigtig, så hvorfor får mange kvinder den ikke foretaget?
Måske kan det faldende tal være en af årsagerne til, at danske kvinder ikke kommer afsted. Tidligere blev der snakket meget om og sat meget fokus på sygdommen, fordi flere blev diagnosticeret med den.
Nu er der andre sygdomme, som fylder mere.
En undersøgelse viser dog, at kvinderne gerne vil afsted - de glemmer det bare. Eller putter det langt ned på deres to do-liste og synes, at det er besværligt at bestille en tid til lægen.
Og så mangler de viden om, at årsagen til livmoderhalskræft er HPV.
HPV er en seksuelt overført virus, der smitter mellem mennesker. De fleste kvinder (link fjernet) bliver smittet med den i løbet af deres liv, ofte forsvinder infektionen af sig selv, men i nogle tilfælde kan denne HPV-infektion udvikle celleforandringer på livmoderhalsen - og det kan i værste tilfælde blive til livmoderhalskræft.
Hvis du har brug for mere viden, har femina tidligere skrevet denne artikel, der forklarer dig alt, du skal vide om celleskrabet.