Dine penge
16. november 2021

Eva Svavars: ”Jeg føler ikke skam eller skyld over noget af det, jeg bruger mine penge på”

Forkvinde i Kvindeøkonomien Eva Svavars lærte som barn, at penge er frihed. Økonomiske laster har hun ikke nogen af, for hun mener ikke, man skal skamme sig over at bruge penge, så længe man har dem, og det, man bruger dem på, gør én glad.
Af: Fortalt til Bonna Haagen Pedersen

Foto: Rune Lundø

Hvad lærte du om penge som barn?

Jeg lærte, at penge er noget, man skal gå efter at have en masse af. Det var et af min fars primære argumenter for, hvorfor jeg skulle tage en masse uddannelse.

Han havde sådan set ikke nogen holdning til hvilken uddannelse, jeg skulle tage, men jeg skulle sørge for at gå op i min uddannelse, så jeg kunne få mig en masse penge. Så der har jeg ikke haft en særlig kapitalisme-kritisk far, haha.

Han lærte mig, at penge er frihed. For har du penge nok, så har du også et friere liv til at gøre, hvad du drømmer om. Det er ikke penge for pengenes skyld, men som en frihedskatalysator.

Det har nok også motiveret mig til, at jeg har haft rigtig mange fritidsjobs, da jeg var barn og teenager. Mit første betalte job var at synge i kirkekor.

Mens jeg gik i folkeskole og gymnasie har jeg arbejdet som både bagerjomfru, kioskmedarbejder, receptionist på et vandrehjem, og jeg har vasket gulve på fødeafdelingen på et hospital.

Eva Svavars

  • Alder: 39
  • Forkvinde i Kvindeøkonomien, en organisation, der arbejder for økonomisk ligestilling.
  • Partner og direktionsmedlem i kommunikationsbureauet LEAD Agency.
  • Hun har en kandidatgrad i politisk kommunikation og ledelse fra CBS, en bachelorgrad i samfundsvidenskab og EU-studier fra RUC. Har desuden taget en lederuddannelse på Harvard Business School og en bestyrelsesuddannelse fra CBS.

Hvornår føler du økonomisk frihed?

Økonomisk frihed er for mig lidt ligesom en behovspyramide. Det grundlæggende handler om at have råd til at betale sin husleje, råd til at betale mad og tøj til sig selv og sine børn - at man ikke skal bekymre sig om sit hverdagsliv.

Herefter kan man så bygge oven på i form af frihed til de sjove ting, til at spare op og investere. Økonomisk frihed handler om at leve det liv, man drømmer om, og gøre de ting, der gør en glad.

Hvad brugte du din første løn på?

Lønnen fra mit første fritidsjob brugte jeg på at lave ting sammen med mine venner og veninder, at købe tøj og andet almindeligt forbrug.

Jeg var ikke den, der købte aktier for min første løn. Jeg brugte den til at have det sjovt. Det gør jeg også stadig med mange af mine penge i dag.

Dine penge

Vi taler for lidt om penge, og det er dumt. For rigtig meget tyder på, at hvis vi snakker mere om vores penge, så får vi også flere af dem.

I ”Dine penge” stiller femina forskellige kvinder en række spørgsmål om deres økonomi.

Hvad lærte du om penge som barn? Hvornår føler du økonomisk frihed? Er du en sparegris eller en flottenheimer? Og måske vigtigst af alt: Hvilken sang beskriver bedst dit forhold til økonomi?

Hvad er din største økonomiske last?

Jeg har ikke nogen økonomisk last. Jeg bruger mine penge på lige præcis det, jeg har lyst til, og jeg føler ikke skam eller skyld over noget af det.

Nogle ville måske sige, at det at gå ud og spise er en økonomisk last, men det er det ikke for mig. Når jeg går ud og spiser, så føler jeg som regel, at det er alle pengene værd.

Det som penge kan give os - og som mænd fortsat har meget mere af end kvinder, og som rappere oftest rapper om – er frihed til at vælge det liv, vi vil leve, og gøre lige præcis det, vi drømmer om.

Hvis jeg køber noget tøj, går på museum, eller tager ud og rejser, så føler jeg også, det er alle pengene værd. Det er alt sammen noget, jeg gør, fordi jeg synes, det er fedt.

Man skal ikke have ”guilty pleasures”. Man skal ikke føle skam og skyld over de glæder, man har, medmindre man selvfølgelig overhovedet ikke har råd til det, for så er det jo dumt at bruge pengene.

Hvad er det dummeste, du nogensinde har brugt penge på?

Det er helt klart bøder og gebyrer. Jeg kan være lidt distræt, så jeg er ikke sådan en, der har styr på, om jeg holder til at få en parkeringsbøde eller har afleveret en biblioteksbog til tiden.

Det kan for eksempel hurtigt koste 100 kroner i bøde, hvis jeg har lånt en otte siders læs-let-bog til mine børn, som bliver væk, og jeg glemmer at aflevere.

Det er nogle penge, der irriterer mig helt vildt meget. Penge, man selv er skyld i, at man skal betale, og som man absolut intet får for. Det er noget af det værste, og jeg kan faktisk godt gå og være lidt irriteret over det.

Beskriv dit forhold til penge med en sang?

Det er LOVE. med Kendrick Lamar. Han beskriver et smukt og intenst forhold, og han spørger hende, om hun stadig ville elske ham, selv hvis han ikke havde penge og succes.

Sangen minder mig om, hvordan penge sniger sig ind alle steder, selv i spørgsmålet om kærlighed. Har man for få penge, kan det være rigtig, rigtig skidt, og har man for mange penge, er lykken langt fra sikret.

Men det som penge kan give os - og som mænd fortsat har meget mere af end kvinder, og som rappere oftest rapper om – er frihed til at vælge det liv, vi vil leve, og gøre lige præcis det, vi drømmer om.

Derfor skal vi kvinder gå lige så meget op i økonomi og penge som mænd. Det giver frihed.

Er du en sparegris, eller en Flottenheimer?

Jeg er en Flottenheimer, men jeg øver mig i at være en sparegris. Jeg elsker at gå ud og spise, at drikke dyr to go-kaffe om morgenen, kulturoplevelser, koncerter, at rejse og at gå ud med mine venner og veninder.

Jeg er heller ikke den, der er ked af at give en drink. Penge er for mig også meget det, der forsøder livet. De gaver, man kan give sig selv hver dag, tæller lige så meget for mig som de store ting, man investerer i.

Det er livsglæde i hverdagen, og det er også derfor, jeg ikke skammer mig over den livsglæde. For man kan godt kigge tilbage og sige: ”Har jeg købt en masse ting i mit liv, som jeg ikke har haft brug for, eller hvor jeg burde have købt aktier i stedet?” Ja, helt sikkert!

Men omvendt, så har det forsødet min hverdag og mit liv på det tidspunkt, og det gjorde mig og dem, jeg var sammen med, glade, så det fortryder jeg ikke.

På en skala fra ”Luksusfælden” til Nationalbanken, hvor økonomisk ansvarlig er du?

Jeg er helt klart nærmere Nationalbanken, for jeg ville ikke flotte mig, hvis jeg ikke havde pengene til det.

Den eneste periode i mit liv, hvor jeg har brugt penge, som jeg ikke havde, var som studerende – hvis vi ser bort fra de boliglån, som mange af os har.

Der havde jeg ikke ret mange penge, jeg havde ofte overtræk, og jeg lånte penge. Men på et tidspunkt blev jeg træt af mit overtræk, for jeg kunne jo godt se, det ikke gik, at jeg forsødede mit liv med alt muligt, jeg ikke havde råd til.

Så jeg besluttede mig for, at jeg i et år kun måtte købe genbrugstøj og ikke måtte købe nyt tøj. Det valg gjorde, at jeg kom af med mit overtræk.

Satser du på Arne-pension, eller har du for længst investeret i alverdens aktier?

Jeg satser ikke på, at jeg får folkepension. Jeg går derfor meget op i min pensionsopsparing, og det har jeg gjort, siden jeg fik mit første voksen-job.

Mit første job var i Erhvervsministeriet, hvor man har en pæn, automatisk pension, men allerede der blev jeg bevidst om vigtigheden af pensionsopsparing.

I de private ansættelser, jeg har haft, har jeg sørget for at betale mere til min pension end det, der var standarden. Og de seneste år er jeg også begyndt at investere i aktier.

Hvad er din bedste handel?

Min bedste handel er den bolig, jeg bor i. Det er en andelslejlighed, som jo ikke i sig selv er nogen særlig god investering, da andelslejligheder ikke har det samme fantastiske marked som ejerlejligheder.

Men jeg elsker vores lejlighed, og jeg tror, vi bliver boende der, til vi ikke længere kan komme op ad trappen. Det må være min absolut bedste handel, for jeg synes, at ens hjem er det vigtigste.

Min far gav mig et fint råd om boligmarkedet: Man skal bo der, hvor man er lykkelig. Når det gælder ens hjem, skal man ikke spekulere - der skal man bare være glad.

Læs også