Hun har ti års jubilæum på aktiemarkedet - her er hendes bedste råd
Foto: Malene Rosgaard
Hvordan kom du i gang med at investere?
“Jeg er jo uddannet bankrådgiver og har også været filialdirektør, og da jeg var trainee, snakkede nogle af de gamle, garvede rådgivere om aktier. Jeg vidste lidt om, hvad det var, men ikke i detaljer. Jeg talte med dem om det, og de snakkede meget om Vestas. Fordi jeg så havde nogle penge stående, som jeg ikke var afhængig af, tænkte jeg: ‘Okay, jeg prøver sgu at købe nogle Vestas-aktier,’ og så købte jeg for 20.000 kroner i Vestas-aktier. Det var min første investering, og jeg har nok været 24 år.”
Hvad er den største fejl, du har begået som investor?
“Jeg har investeret i nogle forskellige aktier på First North, som er en minibørs - det er ikke den rigtige børs, det er nogle startup-virksomheder - og de er bare meget risikable.
Det går ikke særligt godt for mange af de selskaber, der kommer på First North. Der har jeg tabt penge.
Jeg investerede i Stenocare, som er medicinsk cannabis.
Dem troede jeg virkelig på, og det var et råd fra en god ven, som havde tjent virkelig mange penge på dem – og derfor tænker jeg jo, at jeg kan gøre det samme.
Men min ven havde også gjort det meget tidligt.
Så det handler også om det der med at komme for sent med på markedet, og så løb de (red. Stenocaro) ind i nogle vanskeligheder. Jeg har faktisk ikke solgt dem endnu.
Lige nu er jeg i minus 48.111 kroner på dem. Købte for 50.000 kroner. Jeg har ikke opgivet Stenocare endnu, da Folketinget lige har vedtaget en permanent legalisering af medicinsk cannabis.”
Så hvad lærte du af det?
“Den største fejl for mig var jo egentlig, at det var en følelsesinvestering, fordi det var et dansk selskab, og min mor er død af kræft, så jeg tænkte:
‘Hvis jeg kan gøre verden til et bedre sted eller hjælpe folk, fordi man finder ud af, at medicinsk cannabis virker, så vil jeg gerne det’.
Men man skal aldrig investere med følelser eller med håb, lærte jeg så her.
Mine Penge
Kvinder får mindre i løn end mænd for samme arbejde. De har lavere private formuer, og når de bliver mødre, straffes de økonomisk - det rammer blandt andet deres pensionsopsparinger.
I artikelserien ‘Mine Penge’ sætter femina fokus på den økonomiske kløft mellem mænd og kvinder. Vi taler i første del med kvinder, der har valgt målrettet at investere deres opsparinger som et skridt mod økonomisk ligestilling og uafhængighed.
Det er bedre at investere i noget, hvor du selv er kunde eller en del af produktet.
For eksempel Apple: De har eksisteret i mange år, jeg har efterhånden haft virkelig mange iPhones og MacBooks og nu AirPods og iMac.
Jeg forstår, hvad det er, er selv bruger af deres produkter, tror på dem, og de er innovative.
Det er et godt pejlemærke... Ikke at det er en anbefaling til at købe Apple lige nu, haha, jeg har ikke holdt øje med dem for nylig.”
Tre hurtige om Pernille Oldgaaard
1. Hun fik 00 i matematik, men lever i dag af at være finansiel influencer, mentor, forfatter og foredragsholder. Ifølge hende kan alle lære at investere.
2. Foretrækker Nordnet-appen, da den er brugervenlig og har gode læringsvideoer.
3. Første investering var i en alder af 24 år. Det var 20.000 kroner i Vestas-aktier.
Hvad er din største succes indenfor investering?
“Jeg tænker, at der er flere måder at definere succes – det kan jo være en succes bare at komme i gang.
Men hvis jeg kigger på, hvor jeg har tjent flest penge, vil det nok være mine Vestas-aktier, som jeg købte for 20.000 kroner:
De har på et tidspunkt været over 100.000 kroner værd. Det var en rigtig god investering. Vestas-aktierne har det dog ret hårdt lige nu”
Og hvis det ikke er succes målt i kroner og ører?
“Så er det nok, at jeg har fundet ud af, at jeg ikke skal investere i enkeltaktier. Jeg skal ikke gå efter at tro på, at jeg kan lave et eller andet kæmpe afkast på én enkelt aktie.
På fem år har Karen sparet næsten 1 million kroner op
For mig er det meget bedre at investere jævnligt i noget bredt, eksempelvis en månedsopsparing i ETF’er, som er en børshandlet fond, der følger et indeks, for eksempel det amerikanske indeks.”
Hvorfor er det en god idé for dig at investere i ETF’er?
“En af dem, jeg investerer i, har faktisk haft et årligt afkast på 36 procent over de sidste 15 år.
Det ville jeg ikke kunne slå ved at investere i enkeltaktier, for du skal have ekstrem meget viden om virksomheden, du skal læse deres regnskaber, du skal holde øje med dem, du skal sætte dig ind i alting.
Det har jeg ikke tid til – og jeg har faktisk heller ikke interessen.
Så for mig er det en succes at finde ud af, at jeg ikke slår markedet.
Jeg er ikke bedre til at investere end markedet, så jeg kan lige så godt investere i et produkt, der gør det for mig, og hvor min risiko er spredt og så bare læne mig tilbage og lade pengene arbejde for mig.”
Du har været længe i aktiemarkedet. Hvordan vælger du dine investeringer?
“Jeg har tre succeskriterier:
1) Der skal være lave omkostninger, minimum 0,5 procent om året for en ETF.
2) Den skal være bred – den skal investere i for eksempel det amerikanske marked eller verdensmarkedet, globale aktier.
3) Det skal gøres automatisk, så det kan passe sig selv, så jeg ikke skal foretage mig noget.”
Undersøgelser viser, at mange kvinder ikke investerer, fordi de er bange for at begå fejl. Har du et tip til dem?
“Husk på, at du kan og skal ikke vide alt om aktiemarkedet, inden du skal investere.
Succesen er bedre, hvis bare du kommer i gang, end at du ikke gør det.
Al den tid du venter på at investere, stiger markedet - og vores egne penge i banken bliver mindre hvert år. Så hvis du spørger mig, er den største fejl ikke at komme i gang.”