
Vi har spurgt eksperten, om det er NU man skal i gang med at investere

Benedikte Løje Nielsen
Foto: Liv Latricia Habel/Livlatriciahabel/Ritzau Scanpix
Det er heftige tider på aktiemarkedet, efter Trump annoncerede sine toldplaner. Efter mange blodrøde aktiedage valgte præsidenten i går at indføre en toldpause på 90 dage - for alle lande undtagen Kina.
Vi har spurgt Benedikte Løje Nielsen, der er forperson i organisationen Kvindeøkonomien, om den kaotiske situation er en gylden mulighed for dem, der ikke er kommet ind på aktiemarkedet endnu. Og hvordan man så kommer i gang?
Er det nu, man skal gå i gang med at investere? Hvorfor/hvorfor ikke?
Det er en utrolig usikker tid, vi står i lige nu, og det kan være fristende at vente på det “perfekte” tidspunkt at investere.
Men sandheden er, at det tidspunkt næsten aldrig findes.
Du kan ikke time markedet, men du kan tjene på at være i det længe nok. Det handler ikke om at ramme rigtigt – det handler om at komme i gang og blive ved.
Ved at investere konsekvent, for eksempel hver måned, og ved at sprede dine investeringer, udligner du udsvingene på aktiemarkedet over tid. På den måde rammer du både top og bund – og det er en strategi, der virker.
Hvorfor tror du, kvinder stadig halter efter, når det kommer til investeringer? Og hvilke konsekvenser, tror du det har?
Kvinder halter desværre stadig efter investeringsmæssigt af lidt forskellige årsager.
For det første taler vi ganske enkelt for lidt om investeringer i vores venindegrupper. Hvis det var en selvfølge, at alle omkring dig investerede, ville du formentlig selv være i gang.
For det andet vil mange kvinder – mig selv inklusiv – gerne være 100 % sikre, inden vi tager springet. Jeg lyttede til Børsens morgenbriefing og Millionærklubben, lånte næsten alle bøger på biblioteket og jeg havde endda også en masse økonomifag på CBS – og alligevel tog det tid at komme i gang.
Mine penge
Kvinder får mindre i løn end mænd for samme arbejde. De har lavere private formuer, og når de bliver mødre, straffes de økonomisk - det rammer blandt andet deres pensionsopsparinger.
I artikelserien ‘Mine Penge’ sætter femina fokus på den økonomiske kløft mellem mænd og kvinder.
Sidst, men ikke mindst: Kvinder tjener stadig mindre end mænd, og det betyder mindre at investere for. Men konsekvensen ved ikke at investere er, at formuegabet vokser. Ikke bare mellem kønnene, men mellem dem, der investerer, og dem, der ikke gør.
Hvad er den mest almindelige fælde, kvinder falder I, når det kommer til investeringer?
Den mest almindelige fælde er ikke at komme i gang. At vente på det rigtige tidspunkt, på mere viden, på overskud i budgettet – og så sker der ingenting. Mange kommer i gang alt for sent eller slet ikke.
Og det er ærgerligt, for tid er en af de mest værdifulde faktorer, når man investerer.
Hvis jeg skulle starte i morgen, hvilke tre ting, skulle jeg så gøre nu?
Hvis jeg skulle starte i morgen ville jeg:
1. Oprette et aktiedepot – enten i din egen bank eller via en online platform som Saxo Bank eller Nordnet. De fleste har intuitive løsninger, så det er nemt at komme i gang.
2. Lægge en strategi – Hvor meget vil du investere nu, og hvor meget vil du kunne investere hver måned fremover? Mange banker tilbyder automatiske månedsopsparinger, og du kan komme i gang helt ned til et par hundrede kroner.
3. Holde hovedet koldt – selv i tider med uroligheder på aktiemarkedet. I løbet af de sidste 100 år, har der været 12 større kriser på aktiemarkdet, og trods kriser, har markedet stadig givet omkring 8 % i gennemsnitligt årligt afkast. Panik og spontane beslutninger er ikke din ven - det er din strategi.
Hvis du var ny, ville du så gå efter aktier eller investeringsfonde? Og er der noget særligt, du ville kigge efter?
Jeg ville starte med en bred investeringsfond. Den spreder din risiko på tværs af sektorer, geografier og valutaer, det gør dig mindre sårbar over for udsving ét sted.
Og så ville jeg investere i noget, jeg tror på – og i en fremtid, jeg gerne vil være med til at forme. Penge er magt, specielt i en investeringssammenhæng.
Ligesom vi stemmer med vores indkøbskurv, stemmer vi også med vores investeringsvalg, så vælg virksomheder eller investeringsfonde som aktivt arbejder for den fremtid, du tror på.
Er der en særlig branche, industri, land eller lignende, du ville gå efter?
Jeg kan ikke give direkte investeringsråd på branche, industri eller land - men mit overordnet råd er: Spred din risiko.
Det er en ret unik situation, at alle aktier har så store udsving som vi ser nu. Det er en specielt tid, vi lever i, hvor udsvingene på markedet rammer bredt – men normalt er det brancher eller lande, der bevæger sig forskelligt.
En god spredning, enten via indeksfonde eller ved selv at vælge aktier fra forskellige sektorer og regioner, giver dig robusthed. Når nogle aktier er i rødt, er noget andet som regel i grønt.
