Samfundet forsøger stadig at regulere kvindekroppen. Den gode nyhed? Vi gider ikke mere af det pis
Foto: Marie Hald
”Det er jo bare hud, for fanden!” Sådan siger Dorthe på 54 år, som er en af de otte fantastiske kvinder, du kan møde i vores tema #befribrysterne. Det handler om op at gå imod normerne, være kvinde i egen krop – og have, ja, bryster.
Jeg er så enig med Dorthe. Det er bare hud. Og så alligevel ikke. For kvindekroppen – og især brysterne – er også stadig en kulturel kampzone.
Det stod eksempelvis klart, da vi skulle vælge forsiden på denne uges blad. For hvis vi ville vise fotograf Marie Halds smukke billeder af kvindekroppen inklusive nøgne bryster og inklusive brystvorter, ville der være en reel risiko for – fik vi at vide – at femina ville blive gemt væk bagest i butikkerne sammen med det ”pornografiske materiale”.
Det samme ville med sikkerhed gøre sig gældende på Facebook og Instagram, hvor billederne ville blive fjernet og vores konto sandsynligvis ville blive pålagt restriktioner.
Det samme gør sig som bekendt ikke gældende for mænds brystvorter, som uden problemer kan stå på bladhylderne og postes på sociale medier. Fordi de ikke opfattes som noget seksuelt.
Kalenderen siger 2021, og alle køn, kroppe og kropsdele burde være lige og frie. Ikke mindst denne helt fantastiske del af vores krop, brysterne, som er lige så forskellige og unikke, som vi kvinder er.
Brysterne, som kan give liv og sjov, blive syge og raske, opereres mindre og større, mærke sol og saltvand eller blive i bikinien, få lov at hænge frit eller få støtte af den perfekte bh. Men som alt for tit bliver reduceret til noget seksuelt – noget, som er til for andres skyld, for andres blik.
Fordi vores samfund stadig forsøger at kontrollere, regulere og stilisere kvinders kroppe.
Enten har vi for lidt tøj på – som når vi ikke må træne i et fitnesscenter iklædt sports-bh, ikke må amme på caféer, eller når 14(!)-årige piger ikke må komme i skole med bart maveskind af hensyn til drengenes koncentration.
Eller også har vi for meget tøj på – som når et strandhåndboldhold får en bøde for at spille i shorts frem for bikinitrusser, og EU gør det lovligt for arbejdsgivere at fyre kvinder, der går med tørklæde.
”Det er enormt stressende at tage sit ene bryst frem offentligt”
Nå, men den gode nyhed er, at vi ikke gider mere af det pis. Vi ser, heldigvis, nogle generationer, der siger fra. Piger og kvinder, der demonstrerer mod rigide forbud og rejser sig mod normerne.
Magthavere, der tager politiske opgør med sexistiske reglementer. Fordi vores krop er vores – og det gælder, uanset om vi vil blotte den eller dække den til. Uanset om vi vil amme eller give flaske. Uanset om vi vil ændre på den eller ej.
"For mig er bryster ikke seksualiserede. Det er bare hud, for fanden"
Og forsiden? Heldigvis fandt vi et billede af vores seje og smukke forsidemodel Magda, som både butikkerne og Instagram (forhåbentlig) kan klare. Men kunne vi dog ikke bare have været ligeglade? Jo, men så var der en risiko for, at vi slet ikke kunne have vist jer serien.
Så ja, i sidste ende var også vi nødt til at bøje os for Facebook og samfundets kvindeundertrykkende konventioner. Og derfor fortsætter kampen.
I mellemtiden kan I se resten af Marie Halds smukke billeder inde bladet eller her på vores hjemmeside – for her bestemmer vi.
"Jeg synes, min krop er sindssygt lækker, som den er nu”
Hop også ind på Instagram, hvor vi hylder alle de medvirkende kvinder med en digital forside – som de i den grad fortjener – fordi de hylder brysterne for det, de er: VORES!