Agenda
5. december 2024

Ny aftale glæder kvindelige fodboldspillere: "Men de vil også sige, at det er på tide"

Minimumsløn, pensionsordning og nye kontrakter skal sikre bedre rettigheder for kvindelige fodboldspillere.
Af: Kamilla Kilias
Fodboldspiller Line Røddik

Fodboldspiller Line Røddik

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Ved årsskiftet træder en ny aftale i kraft, der skal sikre bedre vilkår for kvindelige fodboldspillere i Danmark - en branche, hvor kvinder længe har haft ringere betingelser end deres mandlige kollegaer.

Aftalen, som er indgået mellem Kvindedivisionsforeningen og Spillerforeningen, indfører for første gang minimumslønninger til de kvindelige spillere, der over en 5-årig periode skal indhente minimumslønningerne for herrerne.

Derudover medfører aftalen en ny kontrakttype, en ungdomskontrakt, der skal give unge, kvindeligere spillere bedre muligheder for at kombinere en ungdomsuddannelse med en fodboldkarriere.

Kontrakter og mindstelønssatser

  • Ungdomskontrakt: 3.200 kr./md (+383 kr. årligt)
  • Bibeskæftigelse: 3.500 kr./md (+199 kr. årligt)
  • Deltid: 8.500 kr./md (+1.093 kr. årligt)
  • Fuldtid: 17.000 kr./md (+1.655 kr. årligt)

    *Beløbene i parentes viser den årlige regulering, der sikrer, at mindstelønnen pr. 1. juli 2029 indhenter herrernes niveau. Første regulering sker sommeren 2025.

Spillerne får også adgang til en arbejdsgiveradministreret pensions- og sportspensionsordning, og udover den lovpligtige arbejdsskadeforsikring får de nu en heltidsulykkeforsikring, der kan dække i forbindelse med skader.

- Vi er rigtig glade for at lande den her aftale. Processen har været lang tid undervejs, men så stort et skridt tager også tid. Vi går fra at have ingen minimumsvilkår overhovedet til nu at sikre mindstelønninger - og det er kæmpestort, fortæller Line Røddik, tidl. landsholdsspiller og rådgiver i Spillerforeningen.

DBU har tidligere haft en standardkontrakt, så den del er ikke nyt, men det er vilkårene i kontrakten. Det kommer til at gavne særligt de nye, unge talenter, der grundet den manglende regulering ofte har fået lave lønninger, fortæller Line og tilføjer, at de nye vilkår har været længe ventet blandt de kvindelige spillere.

- De er glade, men de vil også sige, at det er på tide. Jeg har også selv spillet, og jeg synes, at mange ting er gået ufattelig langsomt. Men af en eller anden grund har tiden først været til det nu. Men nu er vi her, og det er et flot første skridt i en retning, som vi kan udvikle videre på.

- For vi er ikke i mål endnu.

Der er stadig lidt vej til fuldstændig ligestilling. Mens divisionsherrerne eksempelvis er dækket af en overenskomst, har man endnu ikke lavet en lignende til kvinderne.

- Det har man ikke været parat til fra Kvindedivisionsforeningens side, men med denne aftale får kvinderne mange af de vilkår, en overenskomst ville sikre.

Spillerforeningen har også måtte ændre i egne vedtægter for at fremme ligestillingen blandt mandlige og kvindelige fodboldspillere, efter Politiken i 2020 kunne fortælle, at kvindelige medlemmers rettigheder på daværende tidspunkt haltede efter mændenes.

Med det og den nye aftale er håbet at lave en liga i Danmark, der er mere attraktiv for de kvindelige spillere, så alle talenterne ikke med det samme rejser til udlandet.

- Vores ønske er at hæve bundniveauet, så talenter har lyst til at blive de år længere. Og så ønsker vi selvfølgelig på sigt, at der kommer en overenskomst for kvinderne - alt andet vil være mærkeligt, fortæller Line Røddik.

Aftalen vil være gældende for alle nye kontrakter indgået fra og med januar 2025, og det betyder også, at allerede eksisterende kontrakter ikke vil blive påvirket.

- Kvinders kontrakter er oftere kortere end mænds, så før eller senere kommer alle over på de nye kontrakter.

Læs mere om:

Læs også