Kønsopdeling
5. januar 2022

Bornholmsk folkeskole har indført kønsopdelt undervisning. Kønsforsker kalder det en falliterklæring.

Fra i dag vil 8. årgang på Åvangsskolen blive undervist i kønsopdelte klasser. Skolelederen kalder inddelingen tilfældig, men kønsforsker Kenneth Reinicke er ikke imponeret.
Af: Signe Bertram
Pige og dreng i skole

Foto: Ulf Nilson/Ritzau Scanpix

Da eleverne i 8. klasse på Åvangsskolen i Rønne mødte ind til time i morges, var tingene ikke, som de plejede.

Fra i dag og frem til vinterferien er de tre sædvanlige klasser nemlig blevet til to: én til drengene og én til pigerne.

Det skriver TV2 Bornholm.

I en udmelding til forældrene på Aula oplyser Åvangsskolen, at den nye klasseopdeling skyldes elevernes svar på en trivselsundersøgelse.

Her scorede årgangen lavt på tryghed og motivation, og det vil skolen forsøge at komme til livs med de kønsopdelte klasser.

Skolen skriver i udmeldingen, at man blandt andet har oplevet, at drengene og pigerne forstyrrer hinanden.

Voldsomt generaliserende

Skoleleder på Åvangsskolen, Thomas Mogensen, fortæller til TV2, at man ikke skal lægge det store i opdelingen.

– Overvejelserne er nogle gange, om vi skal dele op omkring faglighed, omkring interesser og så videre. Nu er det her en opdeling i relationer. Det er helt tilfældigt, at vi deler op i drenge og piger, fortæller han.

Men kønsforsker og lektor ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke er ikke imponeret over løsningsmodellen.

– For mig at se er det en falliterklæring.

– Man tyer til et instrument, som er voldsomt generaliserende. Det er en fastlåsning af nogle traditionelle kønsmønstre, hvor drenge er udadreagerende og forstyrrende, mens pigerne sidder stille og roligt.

– Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det er alle pigerne og alle drengene, der forstyrrer hinanden. Så man tager et problem, der nok kan håndteres på individniveau, og gør det til alles problem.

Kenneth Reinicke peger også på, at kønsopdelingen ikke harmonerer med den udvikling, vi ser i resten af samfundet.

– Når man skelner imellem piger og drenge på den måde, går det imod tidens trend omkring opløsning af kønnene, hvor man åbner op for mere mangfoldighed.

Kun sammen med piger

En af dem, der skal gå i den nye pigeklasse, er Rebecca Kempfner Andersen. Til TV2 fortæller hun, at hun ikke ser frem til den nye opdeling.

– Man regner med, at man kommer tilbage til en normal klasse med dem, man går med. Så kommer man derhen, og så skal man være sammen med piger hele dagen. Når man kommer hjem, er det det samme dagen efter. Det bliver svært at komme derhen i en hel måned, siger hun.

Ordningen med de kønsopdelte klasser løber frem til vinterferien, og lærerne vil herefter evaluere opdelingen sammen med eleverne.

Læs mere om:

Læs også