Samfund
16. december 2024

Camilla troede, at det ville blive den sørgeligste juleaften nogensinde

Julen kan være en svær tid for voldsramte kvinder og deres børn. Camilla fejrede juleaften på Danners krisecenter for fire år siden og ser i dag tilbage på tiden som et glimt i mørket.
Af: Kirstine Enevold Villadsen
Jul

Foto: Danner

I december er Danners krisecenter på Nansensgade pyntet op til jul med juletræ, lyskæder og julesokker i fælleskøkkenet.

De voldsramte kvinder og deres børn, som bor på krisecenteret, oplever ofte julen som en svær tid, da den kan være forbundet med utryghed, et hjem med vold og kriser i familien.

For kvinderne på krisecenteret kan det være svært at tænke på andet end den situation, de befinder sig i, og derfor er julen særlig vigtig hos Danner.

Det er en tid, hvor der er plads til at distrahere sig selv med pakkespil, kalendergaver og fællesspisning. En tid, hvor der er plads til at skabe nogle positive minder og gode traditioner at tage med videre.

For fire år siden tilbragte Camilla og hendes 5-årige søn julen på Danner Krisecenter. De skulle være rejst tilbage til Camillas hjemby i udlandet, men med Covid-19 og lockdown endte julen med at være på Danner Krisecenter.

- Jeg var virkelig nervøs og troede, at det ville blive en af de mest sørgelige juleaftener nogensinde. I stedet var det faktisk en af de bedste, vi har haft, fortæller hun.

Hver morgen i december vågnede Camilla og hendes søn op til, at der var en ny gave i julesokken i fælleskøkkenet.

Rør aldrig ved min gamle jul

Forventningerne til julen er enorme, men det er sjældent, at virkeligheden bliver som et glansbillede. I denne serie fortæller femina historierne om nogle af de tilfælde, hvor alt ikke blev, som planlagt. Kvinder, der stod i store livsomvæltninger og kvinder, der valgte af fejre julen på en helt ny måde.

Du kan også læse om Christina, der holder jul med fremmede her.

- Det er normalt svært at få min søn afsted i skole, men han var så spændt på den lille gave, så han stod endnu tidligere op, siger Camilla og fortsætter:

- For mig var det også en byrde, som blev taget af mine skuldre. Jeg havde på daværende tidspunkt ikke så mange penge, og at jeg ikke skulle bekymre mig om gaver, var jeg virkelig taknemmelig for.

I dagene op til jul arrangerede Danner forskellige aktiviteter for børn og voksne. Der var julebagedag, klippeklistredag, strikkeworkshops og eftermiddage med gløgg.

Traditioner som Camilla har taget med videre, og som hendes søn stadig taler om.

- Selvom det var hårdt at være væk fra min familie, gjorde Danner så meget for, at vi følte os tilpas. Vi mærkede nærmest ikke, at vi var på et krisecenter, og min søn har fået nogle fantastiske minder, siger hun.

Mange af kvinderne på Danners krisecenter vælger at holde juleaften med familie, deres forældre eller søskende, hvis det er en mulighed.

For de kvinder, som bliver på krisecentret juleaften, bliver der holdt en dansk jul med klassisk dansk julemad, sang og gaver til børn og voksne, som er blevet doneret.

Da Camilla i 2020 holdt juleaften på krisecentret, var de omkring 15 kvinder og deres børn. Hun husker tilbage på det som en smuk aften på trods af omstændighederne.

- Alle var i den samme situation, så det føltes faktisk som en familie, hvor vi var der for hinanden.

- Min nabo havde til at starte med ikke lyst til at deltage, men jeg fik hende overtalt, og det hjalp virkelig på vores humør at tage noget pænt tøj på, spise en middag sammen og opmuntre hinanden, fortæller hun.

- Selvfølgelig kommer der nogle tanker og bekymringer om, at det her safe space hos Danner ikke vil vare for evigt. Men aftenen var en meget tiltrængt og en god pause fra alt.

For selvom Camilla husker julen på Danners krisecenter som en god tid, kunne savnet til familien eller bekymringer om kommende retssager være altoverskyggende nogle dage.

På den anden side, er hun i dag glad for, at hun kunne give en god jul uden bekymringer til sin søn.

- Hvis det bare havde været os to, ville jeg ikke have haft overskud til at arrangere noget. I stedet havde min søn så mange ting at fortælle i skolen efter juleferien, fortæller hun.

Når Camilla i dag cykler forbi Danner på Nansensgade, føler hun sig altid heldig over, at der dengang var hjælp at hente hos dem.

- Det kan stadig være svært at tænke tilbage på, og jeg har også fået PTSD fra mine oplevelser med vold. Men uden Danners ansatte og frivillige, vil jeg ikke vide, hvor jeg vil være endt.

Hver december inviterer Danner Krisecenter til en julefest for kvinder, som har boet på krisecentret. Camilla har hvert år siden 2020 taget sin søn med tilbage.

- Det er en meget følelsesmæssig oplevelse at tage tilbage år efter år, men vi har også mange gode minder. Min søn glæder sig altid til dagen og at se de mennesker, som tog sig af os.

Camilla er et anonymt navn valgt af hensyn til hendes sikkerhed. Redaktionen kender hendes rigtige identitet.

Læs mere om:

Læs også