Da Sune fortalte, hvordan de deler barslen, blev vennerne forbavsede
Foto: Privat
Da Sune Blom første gang foreslog det til sin kone, Katrine, var det egentlig bare lidt i sjov:
– Hvad med at skiftes til at være på barsel hver uge?
Parret var lige blevet forældre til deres første barn, og de skulle finde ud af, hvordan barslen skulle fordeles. En barsel, som,de fra start var enige om skulle fordeles lige, men hvem, der skulle hvad og hvornår, var endnu ikke fastlagt.
Som tiden gik, kunne de ikke helt slippe Sunes idé, og til sidst endte de med en model, hvor de holder størstedelen af barslen på skift hver uge.
Hans hustru Katrine tager de første tre måneder, derefter kører de seks måneder, hvor de skiftes til at være på barsel, og så tager han de sidste tre måneder.
I månederne, hvor de skiftes, kører de med en ordning, hvor Sune den ene uge arbejder to dage og holder barsel i tre dage, og ugen efter bytter de rundt, så han i stedet arbejder tre dage og holder barsel i to. Når han er hjemme, er Katrine på arbejde og omvendt.
Har du ikke hørt om den løsning før? Så er du ikke den eneste. Mange i parrets omgangskreds reagerede nemlig med forbavselse, da de fortalte om deres valg af barselsfordeling.
– Folk blev overraskede og tænkte: “Hvordan kan man det?”. Men de synes også, at det var en enormt god idé og var overraskede over, at man ikke havde gjort det før, og at der ikke var flere, der gjorde det, fortæller Sune.
For få dage siden tog parret hul på de seks måneder, hvor de skal skiftes til at være på barsel, og i den anledning skrev Sune et opslag på Linkedin for at udbrede kendskabet til deres måde at fordele barslen på.
Og noget tyder på, at mange kan bruge deres barselsmodel til inspiration. Opslaget har nemlig fået en masse likes og en del kommentarer, hvor flere skriver, at det er en spændende og inspirerende løsning.
Opgør med den klassiske måde at holde barsel på
Men på trods af en overvejende god modtagelse, har parret også oplevet, at folk har reageret meget forskelligt over for dem, når de har fortalt om deres barselsplaner.
– Jeg har modtaget enormt mange positive reaktioner, og folk, der siger "det er en skidegod idé” og “godt gået med at tage så meget barsel”. Meget sigende, så har min hustru derimod modtaget reaktioner, hvor folk sagde: “Det var godt nok tidligt, du skal tilbage på arbejde”, fortæller Sune.
Det viser, at vi i dagens Danmark stadig er prægede af en tid, hvor barsel er noget, der har været ulige fordelt, mener Sune.
Sunes hustru Katrine er ansat i en NGO, og han er selv stifter, medejer og direktør i firmaet Nørrebrew. Jobbet som direktør i eget firma byder på en dagligdag med mange koordinerende og udviklende opgaver, som ikke så nemt kan kombineres med at være væk et halvt år på barsel.
Man har altid tænkt barsel i nogle helt opdelte perioder, og det er ligesom det, alle andre gør. Det er derfor udgangspunktet, men for os er der rigtig gode grunde til ikke at gøre det sådan.
Desuden ville det være svært at ansætte nogen, der kunne overtage hans plads, mens han var væk, forklarer Sune. Hans arbejde var derfor det, der igangsatte idéen om barsel på skift.
– Man har altid tænkt barsel i nogle helt opdelte perioder, og det er ligesom det, alle andre gør. Det er derfor udgangspunktet, men for os er der rigtig gode grunde til ikke at gøre det sådan, siger Sune.
Parret tænkte også, at barselsmodellen ville være gavnlig, ikke kun for dem selv, men også for deres arbejdspladser.
– For rigtig mange arbejdspladser må det egentlig være rart, at du har en medarbejder, der bare går ned i tid i stedet for at stoppe helt i en lang periode, hvor man skal til at finde vikarer eller omstrukturere arbejdsopgaverne, siger Sune.
De mødte ham og blev stormende forelskede. Her er historien om en magtfuld serieforbryder, der ændrede fem kvinders liv
Det har også vist sig, at det ikke kun er Sune og hans hustru, der synes, at det er en god idé. Begge deres arbejdspladser har kunnet se det fordelagtige i deres model og har taget godt imod forslaget.
Fordelene opvejer ulemperne
Idéen til barselsfordelingen udsprang godt nok af hensyn til praktik på arbejdspladsen, men det har vist sig, at den helt store gevinst ligger gemt et andet sted.
– Når vi kigger på det nu, så er den måske største fordel, at hele forældreskabet bliver mere ligeligt, fordi der ikke så tidligt opstår den her skævvridning mellem, at den ene part kender vores datter så meget bedre end den anden, siger Sune.
Havde Sune ventet for eksempel seks måneder med at gå på barsel, frygter han, at han ville have haft sværere end sin hustru ved at forstå og tage sig af sin datters tegn og behov, og at der derfor ubevidst ville ske en skævvridning, som også ville påvirke timerne, hvor de begge er sammen med deres datter.
At kunne være til stede og dag for dag med egne øjne se sin datters udvikling, som sker med, hvad der føles som lynets hast, er også noget, som Sune priser sig lykkelig for.
Jeg ved ikke, hvorfor det er så vigtigt, men man bliver bare så glad første gang, hun gør noget nyt, lærer nye lyde, ligger længere tid på maven eller hvad det nu er.
– Jeg ved ikke, hvorfor det er så vigtigt, men man bliver bare så glad første gang, hun gør noget nyt, lærer nye lyde, ligger længere tid på maven eller hvad det nu er, siger Sune med et smil i stemmen.
Selv om Sune finder stor glæde ved den løsning, som han og hans hustru Katrine har valgt, er det ikke kun lutter lagkage. For eksempel er der nogle lavpraktiske ting, som bliver lidt mere besværlige såsom planlægningen af sin kalender både privat og på arbejdspladsen, og at ens kollegaer og samarbejdspartnere skal vide, hvornår man er der, og hvornår man ikke er der.
Dog mener Sune, at fordelene klart opvejer ulemperne for deres familie, og netop det, at denne model fungerer for lige netop deres familie, er en vigtig pointe.
Vi kan med fordel stoppe med at tænke på barsel på én bestemt måde, fordi det er sådan, vi plejer at gøre det. I stedet skal vi tænke i individuelle løsninger og begynde at overveje: “Hvad fungerer bedst for vores familie?”, mener Sune.
– Måske er tiden, hvor fædre skal mere på banen, en god anledning til at gentænke måden at gøre det på og finde løsninger, der kan passe ind i de forskellige jobs og passer både mor og far godt, påpeger han.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: