Samfund
2. juni 2023

De havde lige grundlagt Planet Nusa, da en investor sagde til dem, at kvinder jo ikke kan regne

Da Mille Skat og Kristine Esmer startede deres brand, Planet Nusa, blev de mødt af fordomme og nedladende kommentarer, fordi de var kvindelige iværksættere. Et problem, der møder mange kvinder, når de skal starte virksomhed.
Af: Silje Qvist
nusa

Foto: Barbara Rossi

Da de skulle mødes med en mulig investor til deres virksomhed, Planet Nusa, fik Mille Skat og Kristine Esmer 40 minutter til at imponere ham.

De præsenterede deres vækstkurve, men da investoren kiggede på den, sagde han:

– Kvinder kan jo ikke regne.

De to iværksættere blev dybt chokerede over, hvad investoren sagde til dem den dag. De har ikke talt med ham siden, og det kommer de heller ikke til.

– I stedet for at kigge på visionerne og drømmene – eller spørge: “Hvordan tror I, I kan ramme den her vækstkurve?”, så var det dét, der var hans udgangspunkt. At vi ikke kunne regne. Men vi er sgu super til matematik. Det havde ingen bund. Han var der bare for at demonstrere sin magt, siger Mille Skat til Politiken.

De to iværksættere fortæller til Politiken, hvordan de flere gange er blevet mødt af fordomme, fordi de er kvindelige iværksættere. De stiftede Planet Nusa, hvor de producerer træningstøj til kvinder, i 2018, og de har mere end fordoblet deres omsætning fra 2021 til 2022. I regnskabsåret 2022 endte de med et overskud på fire millioner.

De er blevet mødt med spørgsmål, om “hvorfor de overhovedet er i gang?” Og deres bankrådgivere anbefalede dem at låne penge under dække af, at de skulle på jordomrejse eller lave nyt køkken.

Når de er blevet inviteret til events, er det blevet tydeligt italesat, at de kun var inviteret, fordi de var kvinder – ikke fordi de havde et brag af en forretningsidé.

– Vi har oplevet, hvordan det føles at sidde og blive hakket ned, mens den mand, der kommer ind efterfølgende, får klapsalver over en eller anden graf, han har lavet. Og så har vi oplevet både fra os selv, og også når vi taler med andre kvinder, at de spørgsmål, vi typisk får, er anderledes end dem, man stiller mændene, siger Kristine Esmer til Politiken.

Det er ikke kun kvinderne fra Planet Nusa, der har disse oplevelser. Ifølge Sine Linderstrøm, Dansk Industris chef for iværksætteri, bliver kvindelige iværksættere ofte behandlet anderledes end mænd.

En ny rapport fra erhvervsorganisationen viser også, at kvindelige iværksættere får færre penge til at starte for end mænd. Det kan være afgørende for virksomhedens evne til at overleve, fortæller Sine Linderstrøm.

Du kan også lytte til podcasten i Apples podcast-app eller på Spotify.

Læs mere om:

Læs også