Den her type video bliver ved med at dukke op i mit feed, og jeg har fået nok
Foto: Ritzau/Scanpix
Signe Larsen er digital journalist på femina update. Kommentaren er et udtryk for skribentens holdning.
Popikonet Ariana Grande blev for nylig det seneste offer for internettets bodyshaming.
Pakket ind i floskler som “vi er jo bare bekymrede for dig”, blev et billede af hende genstand for voldsom debat om hendes ve og vel.
I alle afkroge af internettet gik snakken om, at hun var blevet for tynd. Hun måtte jo være syg?
Mens jeg en tilfældig eftermiddag lå og scrollede på TikTok, blev jeg ved med at støde på de videoer, der handlede om Arianas krop.
Jeg havde ikke set billedet af hende, der havde startet det hele, men min algoritme kender mig godt nok til at vide, at indhold om Ariana Grande er indhold, jeg skal præsenteres for. Så pludselig dukkede hun selv op på min skærm - og forsvarede sig.
- Jeg vil gerne adressere jeres bekymringer om min krop og snakke lidt om, hvad det vil sige at være en person med en krop, der bliver set og holdt så meget øje med.
- Jeg ved personligt, at den krop, I alle sammenligner min nuværende krop med, var den mest usunde version af min krop, siger sangerinden i en video på TikTok.
Hun beder til, at vi alle sammen bliver mildere og mindre komfortable med at kommentere andres kroppe.
Et rimelig fair ønske hvis du spørger mig. Men spørger du internettet, er det tilsyneladende en helt anden sag.
For på internettets platforme er det indhold, der handler om at forholde sig til kvinders kroppe, ikke mange klik væk. Især hvis det drejer sig om kvinder, der er i offentlighedens søgelys.
Gang på gang prøver verden at minde kvinder om, at vores krop ikke er vores egen. Men kan vi ikke please prøve at lave om på det?
Selv om Ariana Grande blev det seneste offer, er hun langtfra det eneste - og hun bliver heller ikke det sidste.
I februar måtte sangerinden Selena Gomez ligeledes i en livevideo på TikTok bede folk om at stoppe med at kritisere hendes krop og fatshame hende.
Hun var nødsaget til at forklare, at hun lider af en kronisk sygdom, som hun bliver medicineret for. Den medicin gør, at hendes vægt svinger meget. Du kan godt selv høre, hvor vanvittigt det er, ikke?
I juli sidste år blev skuespiller Florence Pugh fotograferet i en gennemsigtig, pink Valentino kjole. Det medførte så mange voldsomme reaktioner, at hun også måtte stille sig frem og kommentere kritikken, der blandt andet handlede om, hvor skuffede nogle mænd var over hendes små bryster, eller hvor flov de mente, hun burde være over dem.
Og lad os ikke glemme superstjernen Lizzo, der ikke kan eksistere i verden nogensinde uden at folk skal kommentere hendes krop, uanset hvad hun foretager sig. Den ene dag er hun i nogles øjne for tyk og usund, mens hun andre dage får at vide, at hun burde få lavet sine bryster større eksempelvis.
Ved flere lejligheder har hun på Instagram, TikTok og ved awardshows måttet bede folk om at stoppe.
- Jeg ville ønske, kommentarer kostede jer penge, så vi kunne se, hvor meget fucking tid vi spilder på de forkerte ting, siger hun blandt andet i en video på TikTok.
Og nej, det er ikke bare en amerikansk tendens. Spørg bare Ekstra Bladets musikanmelder Thomas Treo, der så sent som i februar i år anmeldte Lizzos koncert på dansk jord under overskriften “Røvfed i Royal Arena.”
Han anmeldte også hendes koncert i K.B. Hallen i 2019, hvor han blandt andet skrev, at “stjernens sangskrivning ikke kan måle sig med hendes lårbasser.”
Men kan stjernerne ikke bare være ligeglade med, hvad andre tænker?
Jo, det kan du selvfølgelig godt mene. Jeg tillader mig lige at udfordre din tankegang:
Den video, hvor Ariana Grande siger fra over for bodyshaming, er i skrivende stund blevet set 72 millioner gange på TikTok.
Den har også over 230.000 kommentarer. Rigtig mange positive, bevares. Men med tastatur-krigernes bramfrihed in mente, så prøv at forestil dig, hvor mange negative kommentarer hun også må lægge kommentarspor til hver eneste dag.
Jeg tror, det er svært at ignorere og ikke blive påvirket af - om du er rig og berømt eller ej.
Og inden du nærmer dig vores kommentarspor, kommer jeg dig lige i forkøbet: Det her er naturligvis ikke en tendens, der kun går ud over kendte kvinder. Tværtimod.
Jeg ser det også dagligt ske i kommentarspor om “helt almindelige kvinder”, der deltager i den offentlige debat. Ofte har kommentarerne ikke noget at gøre med det, de taler om - de går i stedet på deres udseende og køn. Med den konsekvens at mange kvinder trækker sig fuldstændig fra kommentarspor, som kilder og som klummeskribenter.
Noget, der i virkeligheden har store demokratiske konsekvenser. (link fjernet)
Alle kvinder oplever i løbet af deres liv, at deres krop betragtes som allemandseje. Den betragtes som en offentlig ejendom, om vi vil det eller ej. For tyk, for tynd, for afklædt, for tildækket, for sminket, for blødende, for skrøbelig. Fortsæt selv listen.
De siger, de vil stigmatiseringen af tykke mennesker til livs. Men det klinger hult
Det er utroligt, men selv i 2023 kæmper kvinder for retten til at bestemme over deres egen krop. Og så er det altså ikke nogen hjælp, at man også skal forholde sig til tilfældige personers mening om, hvad man vejer.
For et helt aktuelt eksempel kan du sætte DR’s datingprogram “Vild Kærlighed” på og i bedste sendetid høre en ung mand i al alvorlighed sige til de andre mandlige deltagere, at en af kvinderne godt kunne være interessant for ham at date, “hvis hun var fem år yngre og 15 kilo lettere.”
Hver eneste gang, jeg falder over de her kommentarer på sociale medier, i fiktionsserier, reality-tv eller sågar bare i offentligheden, får jeg allermest bare lyst til at råbe “spurgt?”
Man fristes til at spørge, hvor svært det egentlig kan være at tie stille. Åbenbart virkelig svært, men helt ærligt - kan vi så ikke godt lige øve os og gøre os umage?
Hvis du stadig er i tvivl om, hvad du skal gøre, hvis du ser en krop, der ikke er din egen, som du af en eller anden uransagelig grund føler behov for at kommentere på, så kommer der her en opsummering:
Bare lad være.
Det er faktisk ikke en menneskeret at sige alt højt, selv om vi har ytringsfrihed. Vi er mange, der ville sætte pris på, at du lod være.