Hendes søn har fået en dødsdom af regimet, nu råber hun for frihed
Foto: Uncredited/AP/Ritzau Scanpix
”Min søn er kun 22 år gammel, og han er også syg. De har frataget ham at have en advokat og tillader ikke advokater at komme ind i retten!”
Med store armbevægelser råber moren til den arresterede 22-årige Mohammad Ghobadlou højt foran fængslet. Hun kæmper for at redde sin søns liv, da han har fået dødsdommen og muligvis skal henrettes i det berygtede Gohardasht fængsel.
Det skriver The Guardian.
Fængslet er et af de hårdeste fængsler i Iran, hvor tortur, voldtægt og mord har fundet sted.
Hun er langt fra alene. Foran fængslet, der ligger bare 20 km fra Teheran, har flere hundrede demonstranter samlet sig siden søndag aften. De ønsker at stoppe henrettelserne og redde de to unge mænd - Mohammad Broghani og Mohammad Ghobadlou. De to blev dømt skyldige i at have kørt en politibetjent ned i bil i forbindelse med protester i november.
En video af moderen er nu gået viralt. Hun bønfalder, at de skåner hendes søn. Hun mener, at det er blevet bekræftet, at hendes søn ikke har været det sted, hvor politibetjenten blev kørt over og mistede livet.
De to mænd er blevet forflyttet til isolationsafdelingen i fængslet, hvilket ofte er et indledende skridt før henrettelsen.
Deres advokater kræver at de to mænd bliver stillet for højesteret igen.
Indtil videre er fire demonstranter blevet henrettet i forbindelse med protesterne i Iran, der startede tilbage i december, da den unge iranske kvinde Jina Mahsa Amini mistede livet efter at have været i politiets varetægt. Senest var det de to mænd - Mohammad Mehdi Karami og Seyed Mohammad Hosseini – der denne lørdag blev henrettet.
Henrettelserne i Iran har vakt opmærksomhed internationalt. Den franske udenrigsminister, Catherine Colonna, har beskrevet henrettelserne som ”rystende”, og tydeliggør efterfølgende, at Frankrig står i klar opposition til dødsstraffen i alle tilfælde.
Herhjemme har Danmarks nye udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) også udtalt sig om henrettelserne i Iran.
- Det er en rigtig alvorlig situation i Iran. Det vækker mange forskellige følelser, blandt andet en enorm respekt for nogle mennesker, som udviser et helt ufatteligt heltemod ved at stille sig op imod et bestialsk styre.
Her er den virkelighed, de iranske kvinder møder, når de bliver fængslet efter demonstrationer
- Det kalder på al vores opbakning. Men også en vrede over, at et styre kan være så ondskabsfuldt, siger Lars Løkke Rasmussen i Nyborg i forlængelse af De Radikales nytårsmøde.
Det skriver Jyllandsposten via Ritzau.
Lars Løkke Rasmussen fortæller, at han vil indkalde den iranske ambassadør til en samtale i Udenrigsministeriet for at sende det stærkest mulige signal til regimet om, at det overgreb, der sker på deres befolkning, møder stor forargelse.
- Vi er i dialog med vores partnerlande ude i Europa om, hvordan vi med afsæt i den næste rådsmåde kan sende det stærkest tænkelige signal, som forhåbentlig ikke bare er i ord, men i handling. Det kommer vi tilbage til, siger Lars Løkke Rasmussen.