Samfund
11. juni 2024

Hun manglede selv nogen at spejle sig i som 13-årig. Så nu lægger hun blodige billeder ud på Instagram

Sofie de Bretteville Olsen bløder ofte igennem, og det vil hun gerne vise frem. Hun forstår ikke, hvorfor menstruation skal være så farligt, og håber, at hendes blodige billeder kan lede til en større aftabuisering.
Af: Af Siri Franceschi
sofie

Foto: privat

Da Sofie de Bretteville Olsen som 13-årig fik sin første menstruation, føltes det som verdens undergang.

Hun havde ingen at spejle sig i, vidste meget lidt om smerter og cykluslængde og anede ikke, hvad hun skulle stille op, når hun gang på gang blødte igennem.

Menstruation var forbundet med noget skamfuldt, og det er det fortsat i dag, mener hun.

Men sådan bør det ikke være, og derfor har Sofie de Bretteville Olsen de seneste par år delt billeder af sin menstruation på Instagram, hvilket hun også har fortalt om til TV 2 Kosmopol.

https://imgix.femina.dk/2024-06-06/Image-%281%29.jpg

Billederne viser Sofie i forskellige situationer med blod på bukserne, blod på lagenet eller blodpletter på gulvet. Alt sammen situationer de fleste kvinder kender til, men som vi, ifølge Sofie, er alt for dårlige til at tale højt om.

– Da jeg var barn og fik menstruation, syntes jeg, det var så pinligt, når jeg blødte igennem. Og selv om vi som samfund har rykket os siden dengang, er kvindens krop og menstruation stadig omgærdet af stigmatisering, siger Sofie de Bretteville Olsen, der i dag er 23 år, jordemoderstuderende, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden samt folketingskandidat for Socialdemokratiet.

Og måske er der noget om snakken. I hvert fald viser en ny dansk undersøgelse, at knap hver tredje pige i alderen 13 til 15 år ikke føler sig godt tilpas med at tale om menstruation i skolen. Dertil svarer næsten 60 procent, at de er gået glip af undervisning på grund af menstruationssmerter eller manglende adgang til menstruationsbeskyttelse.

– Jeg synes, det er nogle ret vilde tal, som viser, at åbenhed omkring menstruation stadig ikke har manifesteret sig i vores samfund eller kultur, siger Sofie de Bretteville.

Åbenhed er for Sofie derfor nøgleordet, når hun skal forklare, hvorfor hun vælger at dele billeder, der for mange nok kan forekomme lidt provokerende, på sine sociale medier.

https://imgix.femina.dk/2024-06-06/Image-%282%29.jpg

– Mit formål er ikke at provokere, og faktisk heller ikke at nå dem, der lader sig provokere. Jeg gør i høj grad det her for 13-årige Sofie, fordi jeg personligt virkelig manglede nogle at spejle mig i, da jeg var ung, siger hun, og tilføjer:

– Menstruation er noget, der påvirker halvdelen af jordens befolkning, det er helt normalt – også at bløde igennem, og det er det, jeg prøver at rykke ved, for jeg forstår ærlig talt ikke, hvordan en lille blodplet kan skabe så meget ravage.

For som man nok kan regne ud, har modtagelsen af Sofies blodige billeder været blandet.

Hver gang hun poster et nyt, mister hun følgere, ligesom mange skriver til hende, at det er både klamt og en privatsag, som de ikke behøver at tage del i.

– Jeg har modtaget mange beskeder fra folk, som synes, det er vildt klamt, og som sammenligner det med afføring. Der er også flere, som har skrevet, at det er typisk venstreorienterede kvinder ikke at tage ansvar for deres egen krop, fordi de ikke forstår, hvorfor jeg bløder igennem.

https://imgix.femina.dk/2024-06-06/Image-%283%29.jpg

Men trods de mange negative kommentarer, oplever Sofie, at de fleste af hendes opslag bliver taget godt imod. Hun fortæller, at hun ofte får beskeder fra forældre eller skolelærere, som er glade for, at hun tør sætte ord og billeder på, hvordan det føles at være en ung kvinde med uregelmæssig menstruation.

– De fleste piger og kvinder kender følelsen af at være kommet afsted uden et bind i tasken eller sidde på toilettet og pludselig opdage, at de er blødt igennem, og derfor bør vi også kunne tale om det, ligesom vi også skal kunne tale om, hvis vi har så mange menstruationssmerter, at vi ikke kan komme i skole eller på arbejde.

Flere undersøgelser peger på, at kvinder ofte lyver, når de skal melde sig syge på grund af menstruationssmerter, fordi de ikke ser det som en legitim grund til at sygemelde sig.

I en rundspørge foretaget af TV 2 svarede 58 procent af de adspurgte kvinder, at de fortalte deres arbejdsgiver, at de fejlede noget andet, hvis de meldte sig syge med menstruationssmerter.

Det ønsker Sofie at gøre op med, og faktisk kan det ikke gå hurtigt nok.

– Jeg har ikke tænkt mig at læne mig tilbage og vente 100 år på, at der sker noget i den her ligestillingskamp! Jeg synes, det skal være helt naturligt at sige til nogen, hvis de er blødt igennem eller melde sig syg, fordi man har for ondt til at gå på arbejde.

https://imgix.femina.dk/2024-06-06/Image-%286%29.jpg

Men kan man godt tillade sig at kommentere på, hvis nogen er blødt igennem? Det kan jo også være et helt bevidst valg, hvis de for eksempel fribløder?

– Jeg synes, der er stor forskel på at kommentere på, hvordan en person ser ud og så spørge, om det er meningen, at de er blødt igennem – og jeg tror heller ikke, det er et reelt problem, for lige nu er vi mere et sted, hvor folk er så berøringsangste, at de knap nok tør udtale ordet menstruation.

Risikerer vi ikke, at menstruation bliver endnu et “problem” for kvinder i stedet for bare at se det som en naturlig del af kvindelivet?

Selvfølgelig er det en del af kvindelivet, men derfor kan vi godt italesætte de udfordringer, der følger med.

– Mange kvinder er gået til lægen med smerter og har fået at vide, at de bare kan tage et par panodiler eller gå på hormonprævention. De er blevet underkendt, og derfor føler mange sig alene – det ønsker jeg at ændre på ved at tage de her problematikker alvorligt.

https://imgix.femina.dk/2024-06-06/Image.jpg

Men behøver du at gøre det ved at lægge blodige billeder ud på Instagram?

– Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, hvad der er den bedste metode. De, som bliver provokeret, var sikkert blevet det alligevel, hvis de havde set deres klassekammerat eller kollega bløde igennem – og så er det måske meget godt, at de ser det på min profil først, slutter Sofie.

Læs også