Hun var inviteret med til et inklusionsnetværk, men da hun kom frem, manglede noget afgørende
Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
Da Astrid Siemens Lorenzen, som kommunikerer via en øjenstyret computer og bevæger sig rundt i verden i sin kørestol, for nylig skulle deltage i et inklusionsnetværksmøde var det – igen – ikke en særlig inkluderende oplevelse.
Da hun ankom til stedet og havde taget elevatoren op til den etage, hun skulle være på, kunne hun pludselig ikke komme videre.
Der var nemlig tre trin, hun skulle op ad via en rampe. Men rampen var utilgængelig, da den var alt for stejl.
Det skabte en træls situation.
– Det sætter både værten og mig i en akavet situation, når tilgængeligheden ikke er i orden. Når folk undskylder for, at jeg ikke kan komme ind, ved jeg ikke rigtigt, hvad jeg skal sige andet end, at det er okay, siger Astrid Siemens Lorenzen.
Hun endte derfor med at tage hjem.
– Det er rigtigt ærgerligt, og det vidner om, hvor langt Danmark har igen, før det er et samfund, der favner mennesker med handicap.
Derfor tweetede hun om oplevelsen. Hun håber på den måde at oplyse om én af de mange problematikker, som mennesker med handicap møder på daglig basis.
Dog er det ikke alle, der tager lige godt imod sådanne tweets.
– Desværre opfatter mange det bare som brok, hvilket ikke er min hensigt. Jeg håber, at folk får øjnene op for, at måden at behandle os med handicap på ofte er off, og at der bør gøres noget
Generelt oplever Astrid Siemens Lorenzen, at det er svært at være menneske med et handicap.
Især fordi samfundet ikke er indrettet til det på så mange parametre, som hun mærker, så snart hun træder ud af sin dør. F.eks. ved at der mangler nedkørsler ved lyskryds, at fortovet er ujævnt, og at der er trin ind til mange butikker og restauranter.
En rundspørge om kollektiv trafik, som Danske Handicaporganisationer har foretaget blandt 566 mennesker med handicap i 2019, viser desuden, at mange må vælge kollektiv transport fra, fordi de oplever en række udfordringer ved at benytte den.
Da Olivia slog op med sin ekskæreste, sagde han noget, der fik hende til at ryste på hovedet og tænke: ”Hvad fanden bilder han sig ind?”
At et så centralt samfundsorgan som kollektiv trafik ikke er godt nok indrettet til folk med handicap kan ifølge undersøgelsen også medføre store konsekvenser.
F.eks. at de bliver ensomme, besøger familie mindre og deltager i færre fritidsaktiviteter.
Spørger man Astrid Siemens Lorenzen, om vi i Danmark behandler mennesker med et handicap ordentligt, retfærdigt og værdigt, får man et todelt svar.
– Ja og nej. Jeg føler mig heldig at bo i Danmark, hvor det er muligt at få velfærdsydelser og teknologiske løsninger, som kan være med til at kompensere for mit handicap. Desværre er der stadig områder, hvor vi halter bagefter. Det kommer f.eks. til udtryk i, at man selv skal være sin egen advokat for at få bevilget den hjælp, som man har brug for, eller at uddannelser kan afvise mennesker med handicap.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: