Hvidovre lukker en barselsgang, mens det er højsæson for fødsler
Foto: Unsplash
Når sygeplejerske og arbejdsmiljørepræsentant Yanina Mortyrska går ind til et par på barselsgangen, som lige er blevet forældre for første gang, har de tit brug for, at hun lige bliver lidt. At hun har tid til rent faktisk at snakke med dem og vise, hvordan amningen kan komme i gang.
- Men den del bliver jeg tit nødt til at springe over og i stedet bare fortælle dem, hvad de skal, og så gå videre.
De har brug for, at hun er mere til stede, end hun har tid til at være.
For hun mangler kolleger på Hvidovres Hospitals barselsgang. Som så mange andre steder i sundhedsvæsnet er der også her ubesatte sygeplejerskestillinger.
Så mange, at hospitalet siden midten af juli har lukket den ene af deres to barselsgange, selvom sommeren er højsæson for fødsler.
Det er her, nybagte forældre bliver indlagt efter fødslen. Nogle kvinder har måske brug for behandling efter en bristning, en blødning eller et kejsersnit. Andre har brug for hjælp til at få amningen i gang – og for ro efter en lang fødsel.
På den lukkede gang er der ni sengepladser, og derfor har de nybagte forældre på landets største fødested siden uge 29 måttet deles om pladsen på den anden barselsgang, der normalt har 32 sengepladser.
Hospitalet har dog ikke meldt det offentligt ud, fordi de ikke ønskede at ”skabe usikkerhed” for parrene, før de kommer ind.
Mie Ryborg-Larsen, som er forkvinde i Forældre og Fødsel, skriver lukningen ind i den lange række af forringelser på fødeområdet.
- Det er meget optimistisk at tro, at lukningen af den ene gang ikke påvirker servicen, siger hun.
femina ville gerne have interviewet Hvidovre Hospital, men de har ikke ønsket at stille op. I stedet har de sendt et skriftligt svar, hvor de blandt oplyser, at ikke mener, der er ændret i deres barselstilbud, da de arbejder med samme normering og antal sengepladser. Alle førstegangsfødende bliver også stadig tilbudt at blive to døgn efter fødslen.
Ventetiden
Der er dog alligevel den ændring, at nogle familier bliver indlagt på tosengsstuer i stedet for ensengsstuer – for stadig at kunne tilbyde samme antal sengepladser. På hospitalets hjemmeside står der, at de har ”eneværelser til alle familier.”
Hospitalet skriver, at de gør alt for at finde enestuer, men anslår, at der pr. døgn i gennemsnit er to stuer, hvor to familier ligger sammen. Det er altså fire familier ud af de cirka 35-40 familier, de normalt har indlagt.
Sara betaler 7.500 kr. for barselshotel efter sin tredje fødsel: “Det kan gøre mig rigtig rasende"
Der er også den ændring, at nogle familier bliver indlagt på gynækologisk sengeafsnit, hvis der er ledige enestuer på den afdeling.
De oplever også, at nogle familier vælger at tage hjem i stedet for at lade sig indlægge på tosengsstue. Hospitalet har ikke tal på, hvor mange familier der har valgt det.
Og endelig er der ventetiden for de indlagte, som opstår, fordi afdelingen mangler personale. Pt. er der tre ledige sygeplejerskestillinger, og mens personalet har afholdt sommerferie, har de haft svært ved at dække ind ved sygdom.
- Det påvirker arbejdsmiljøet meget negativt. Folk er frustrerede, pressede og trætte, siger Yanina Monatyrska.
Jeg gør det frivilligt, fordi jeg ved, det brænder, og det gør mine kolleger også. Men det er hårdt, og der er flere, som melder sig syge med stress.
Hver eneste dag kan de forvente at blive spurgt, om de kan lave om på deres vagter. Alene i denne uge er Yanina Monatyrska blevet spurgt to gange, om hun kunne omlægge sin aftenvagt til nattevagt. Hver gang vender det op og ned på hendes døgnrytme.
- Jeg gør det frivilligt, fordi jeg ved, det brænder, og det gør mine kolleger også. Men det er hårdt, og der er flere, som melder sig syge med stress.
Før sin sommerferie, arbejdede hun 12 ud af 14 dage. Og hun har haft vagter, hvor de var tre, men burde have været seks sygeplejersker.
- Det var så kaotisk, siger hun.
Mie lå alene indtil de sidste minutter: "Vi havde jo en aftale med jordemoderen. Men hun kom ikke"
På sådan nogle dage må hun prioritere.
- Så er det vigtigere at få taget blodprøver og talt med lægen end at hjælpe med amning, siger hun.
Yanina Monatyrska bryder sig ikke om det: hendes arbejdsglæde kommer også af at have tid til familierne og for eksempel til at hjælpe amningen i gang.
Men der er også dage med god tid, og sammenlægningen af personalet fra den lille barselsgang har heller ikke været entydig dårlig: faktisk har den skabt sammenhold blandt personalet, oplever hun. Før spredte man kræfterne ud over et større område, og nu er de samlet på ét sted.
Et lille gardin
Men hvordan påvirker det så forældrene?
Hvidovre Hospital skriver blandt andet, at ”enkelte nybagte forældre har undret sig, og nogle par har oplevet det som uro på stuen, hvis et andet par fx er ankommet midt om natten, men personalet har ikke oplevet stor utilfredshed, da de fleste kan forstå udfordringen.”
Mie Ryborg-Larsen fra Forældre og Fødsel oplever også, at mange forældre har forståelse, fordi de godt er klar over, at fødeområdet er underbemandet. Men hun mener, det er vigtigt, at den forståelse ikke resulterer i, at man som forældre går fuldstændigt på kompromis med egne behov.
I flere år har vi desværre hørt, at rigtig mange har haft et dårligt ophold på en barselsgang. De siger, at de vil gøre alt for at undgå at ligge der igen.
- Det får negative konsekvenser for nogle par. Derfor bliver vi nødt til at stille krav, siger hun.
- I flere år har vi desværre hørt, at rigtig mange har haft et dårligt ophold på en barselsgang. De siger, at de vil gøre alt for at undgå at ligge der igen, siger hun.
Hun har selv oplevet at ligge på tosengsstue efter en af sine fødsler, hvor kun et gardin adskilte hende fra kvinden ved siden af. Både kvinden og hendes lille baby græd.
- Det påvirker selvfølgelig en, når man selv ligger og er helt sprød, men jeg synes, det var mest uværdigt for den anden kvinde at ligge der og være til skue i et meget sårbart øjeblik.
Hvidovre Hospital regner med, at den ene barselsgang forbliver lukket indtil midten af september.