Jina Mahsa Amini døde, efter hun blev banket af "moralpolitiet". Nu klipper iranske kvinder håret af og brænder hijabber i protest
Foto: Iranwire/Reuters/Ritzau Scanpix
På sociale medier florerer flere videoer, hvor iranske kvinder klipper deres hår af, brænder deres hijab og går på gaden. Det sker i protest mod drabet på den 22-årige kvinde Jina Mahsa Amini.
Hun døde fredag, efter at være blevet tilbageholdt af det såkaldte ”moral-politi”, som håndhæver loven om, at kvinder skal skjule deres hår og nakke med tørklæde. Det skriver Al Jazeera.
Jina Mahsa Amini var på ferie i den iranske hovedstad Teheran med sin familie, da politiet anholdt hende, fordi hun ikke havde dækket sit hår tilstrækkeligt.
I detentionen gik hun i koma og blev indlagt på hospitalet. Et par dage efter døde hun, ifølge det iranske Politi, af et hjerteanfald.
Den unge kvindes død har sat gang i protester både på sociale medier og i de iranske gader.
Blandt andet på TikTok deler flere kvinder videoer, hvor de klipper deres hår af eller brænder deres hijab.
Den iransk-amerikanske journalist og aktivist Masih Alinejad, delte søndag en video på Twitter, som viser flere iranske kvinders protester:
"Fra vi er syv år, har vi ikke lov til at gå i skole eller få et job, hvis vi ikke dækker vores hår. Vi har fået nok af dette kønsapartheidregime."
Flere øjenvidner hævder, at der blev brugt både vold og tvang under anholdelsen af Jina Mahsa Amini. Politiet nægter at være skyldig i hendes død.
Som reaktion på hændelsen sagde menneskerettighedsorganisationen Amnesty International til Al Jazeera:
– Omstændighederne, der førte til det mistænkelige dødsfald i den 22-årige ung kvinde Jina Mahsa Amini, som omfatter anklager om tortur og anden mishandling i varetægt, skal efterforskes.
Det er ikke kun på sociale medier, at de iranske og kurdiske kvinder hæver deres stemmer. De sidste par dage er flere, særligt kvindelige, iranere gået på gaden og protesteret mod drabet på den unge kvinde og den stramme lovgivning.
Også til Jina Mahsa Aminis begravelse lørdag, udbrød der protester, hvor kvinder fjernede deres hijabber og rakte dem i vejret, som et symbol på frigørelse og sympati med den unge kvinde.
I en anden video, der florerer på sociale medier, ses studerende fra Teheran Universitet protestere og råbe ”kvinde, liv, frihed”.
Sagen har trukket fordømmelse fra iranske berømtheder, atleter og andre offentlige personer.
Den tidligere præsident Mohammad Khatami har udtalt, at moralpolitiets opførsel er en "katastrofe", mens politiker Mahmoud Sadeghi på twitter opfordrer Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, som før har talt for blødere straffe på området, til at udtale sig offentligt om Aminis sag.
"Hvad siger den øverste leder, der retmæssigt fordømte amerikansk politi over George Floyds død, om det iranske politis behandling af Mahsa Amini?", skriver Sadeghi på Twitter.