Kære Roskilde. Jeg betaler det samme som de mandlige gæster. Men det her gør mig indebrændt rasende
Foto: Emma Line Holm Sejersen
Katrine Rosenbæk er nyhedsredaktør på femina update. Kommentaren er udtryk for skribentens holdning.
Jeg havde lige slanget mig ud gennem menneskemængden foran Roskilde Festivals næststørste scene, Arena, hvor Caroline Polacheck spillede. En af de kunstnere, jeg havde glædet mig mest til at se, og nu stod jeg i køen til toiletterne – sammen med to mænd og 14 andre kvinder.
Jeg havde måske trukket den lidt for længe. Jeg skulle hele tiden liiige have det dér nummer med. Nu håbede jeg, at jeg kunne nå på toilet – og tilbage til koncerten igen.
Min veninde og jeg havde stillet os ind under teltdugen en halv time før koncertstart, og vi havde købt en drink med. Ikke så vanvittig en ting at gøre til en festival.
Den stod jeg og drak af, mens jeg sagde til min veninde, at jeg ikke skulle tisse lige nu, men om lidt skulle jeg sikkert, og at jeg burde gå på toilet før koncerten.
En bekymring, jeg har før hver eneste koncert, fordi det er et større logistisk projekt at komme på toilettet som kvinde på Roskilde Festival, hvor det føles, som om at vi er 1000 kvinder til at deles om ét toilet.
Nå, men jeg gik ikke på toilettet inden koncerten, hvor jeg vel at mærke heller ikke skulle tisse. Men nu skulle jeg så til gengæld virkelig tisse, som jeg stod der i køen. Så meget, at jeg begyndte at pep-talke mig selv mentalt, som var jeg B.S. Christiansen: "Du kan godt, Katrine. For hvert sekund, der går, er du tættere på et toilet, end du var før."
Imens føltes det, som om min blære var ved at briste som en vandballon, der blev fyldt mere og mere op.
Mens jeg stod i køen, spillede Caroline Polacheck et af mine yndlingsnumre, og jeg betragtede alle de mænd, der let gled forbi køen for i stedet at gøre det, de skulle, i hegnet eller ved et pissoir.
Kære Roskilde, menstruation er en helt normal del af mange af jeres gæsters toiletbesøg, og det er ekstremt ydmygende, at I ikke kan honorere det.
Jeg begyndte at spejde efter et pissoir til kvinder, for de findes nemlig, og jeg ved, at Roskilde har haft dem før. De er nemme at kende: De er lyserøde, og de rummer tre små aflukkede ”rum”, hvor en kvinde trygt kan sætte sig på hug uden at bekymre sig om, hvem der ser hende og alt det, hun ikke har lyst til at vise til fremmede.
De var ikke at se. Men til gengæld så jeg kvinder gå hen til hegnet og sætte sig på hug, og jeg tænkte over, hvordan Roskilde Festival kan se det foregå og tænke, at de tilbyder deres gæster værdige toiletforhold.
Endelig(!) blev det min tur, og jeg tog mig selv i at være lettet over, at jeg ikke havde menstruation, for jeg ville ikke have kunnet skifte min menstruationskop på et toilet uden håndvask. Så skulle jeg have brugt en tampon, men på det toilet, jeg besøgte, var der ingen pose.
Kære Roskilde, menstruation er en helt normal del af mange af jeres gæsters toiletbesøg, og det er ekstremt ydmygende, at I ikke kan honorere det.
Da jeg kom ud, kunne jeg høre bifaldet fra Arena, hvor koncerten nu var slut.
Jeg gik de 200 meter fra min stamcafé til min hoveddør. I løbet af de få skridt, jeg tog, blev der råbt ad mig
Og så blev jeg simpelthen så indebrændt rasende. Det er 15 år siden, jeg var på Roskilde Festival første gang, og udover at de gamle grønne toiletbåse nu er skiftet ud med et tryk-og-skyl-toilet, er alt det samme.
Jeg betaler samme billetpris som de mandlige gæster, men jeg spilder timevis af min festival på at stå i kø. Jeg går glip af koncerter, og jeg bruger tankekraft på at planlægge toiletbesøg – den planlægning skal du virkelig gange op, hvis jeg har menstruation.
Jeg undlader sommetider at drikke til koncerterne, for jeg ved, det bliver et kæmpe projekt at gå på toilettet. Men guess what: Kvinder synes også, det er fedt at drikke fadøl til koncerter.
Imens har Roskilde Festival skilte hængende, hvor de profilerer sig på at gå op i diversitet og i at skabe en festival for alle, men de kan ikke engang sørge for, at der er nok toiletter til halvdelen af gæsterne, kvinderne.
Jeg er sikker på, I har mange store problemer på festivalen, men det her bør virkelig ikke være et af dem. Så løs det.
Når det åbenbart er så umuligt for jer, Roskilde Festival, har jeg her en løsning til jer. Det er ikke raketvidenskab, men I har åbenbart brug for hjælp:
Sørg for, at der er poser til menstruationsprodukter, og at der er nogle toiletter med håndvaske, så vi kan tømme og vaske vores menstruationskopper. Sæt nogle bokse op med gratis menstruationsprodukter, for de er næsten umulige at købe på pladsen. Sørg for, der er sæbe ved alle håndvaske, så vi kan vaske vores hænder.
Og så sæt nogle flere toiletter op.
Jeg er sikker på, I har mange store problemer på festivalen, men det her bør virkelig ikke være et af dem. Så løs det.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: