Læs listen: Det her må du ikke som kvinde i Afghanistan
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Siden Taliban overtog magten i Afghanistan i august 2021, er landet blevet det farligste land i verden at leve i for kvinder.
Deres rettigheder er blevet voldsomt indskrænket, og de er nu tvunget til at leve et isoleret liv i hjemmet.
Et af de seneste beviser på, at de mange forbud påvirker kvinderne helt utroligt voldsomt, er, at antallet af selvmord og forsøg på samme er steget blandt kvinder. Det viser data fra en række private hospitaler og sundhedsklinikker. Det skriver The Guardian.
Tallene viser, at kvinderne dækker over 75 procent af alle registrerede selvmord eller forsøg på samme. Afghanistan er dermed et af de få lande i verden, hvor flere kvinder end mænd begår selvmord. Indtil 2019 var det også flere mænd end kvinder, der begik selvmord i landet.
– Afghanistan befinder sig midt i en mental sundhedskrise, der også er en krise for kvindernes rettigheder. Vi ser en udvikling, hvor et stigende antal piger og kvinder foretrækker døden frem for at leve under de nuværende omstændigheder, siger Alison Davidian, som er landets repræsentant i FN Kvinder, til The Guardian.
Tallene skal dog anses med en vis usikkerhed, da selvmord ikke altid registreres i landet. Det betragtes nemlig som skamfuldt, og derfor vil nogle kvinder heller ikke få hjælp eller behandling efterfølgende.
Her har vi samlet et overblik over nogle af de ting, som kvinderne ikke længere må:
1. Pigerne må ikke gå i skole
Efter 9/11 angrebene i 2001 gik USA ind i krigen i Afghanistan, og sammen med de allierede fjerede de Taliban-styret, der sad på magten.
Ved genopbygningen af landet fokuserede de på at opføre pigeskoler, hvilket gav piger muligheden for at uddanne sig på et højere plan end tidligere.
Men efter Taliban generobrede magten i Afghanistan for to år siden, må piger ikke længere gå i skole. Afghanistan er nu det eneste land i verden, hvor piger ikke må gå i skole.
I de større byer er der dannet såkaldte “undergrundsskoler”, hvor underviserne er ældre kvinder. De sætter livet på spil for at undervise pigerne.
I Mazar-i-Sharif protesterede kvinderne mod forbuddet om uddannelse for deres køn. Det er med livet som indsats, når kvinder i Afghanistan protesterer mod Talibans regler.
Foto: Atif Aryan/AFP/Ritzau Scanpix
2. Kvinderne må ikke gå på universitetet
Det er også udelukket for de ældre piger at tage en uddannelse på et universitet.
Det begyndte med, at kvinderne ikke måtte læse journalistik eller ingeniørfag. I december 2022 blev det helt forbudt for kvinder at gå på universitetet.
Efterfølgende blev omkring 100 kvinder tilbudt et stipendium på universitetet i Dubai. Nogle af kvinderne nåede at rejse ud, mens omkring 60 kvinder, der ellers havde flybilletter og visum, blev stoppet i lufthavnen af Taliban.
80 procent af de afghanske piger og unge kvinder i den skolesøgende alder går ikke i skole. Det svarer til 2,5 millioner piger og kvinder.
3. Kvinderne må ikke træne i fitness eller i parker
Det blev også forbudt for kvinder at træne i fitness, også selv om de bærer hijab eller anden form for hovedbeklædning, som også gælder ved lov.
Mohammed Akef Mohajer, som er talsperson fra Taliban, fortalte til NBC News, at de prøvede deres bedste for ikke at lukke parker og fitnesscentre for kvinder. De startede ud med at dele kønnene op, men “desværre blev ordrene ikke fulgt, reglerne blev overtrådt”, og derfor var de nødt til at lukke parker.
Her laver nogle afghanske kvinder yoga derhjemme. Det er blevet særligt populært, efter kvinderne blev forbudt at gå i fitnesscentre og parker. De finder yoga-videoer på nettet og deler dem med hinanden på Whatsapp.
Foto: Stringer/EPA/Ritzau Scanpix
4. De må ikke besøge nationalparker
Ministeren Mohammad Khalid Hanafi klagede over, at kvinder ikke overholdte den korrekte måde at bære hijab på, da han besøgte den region, som den populære nationalpark Band-e-Amir ligger i.
Efterfølgende annoncerede Talibans Ministerium for fremme af dyd og bekæmpelse af usædelighed, at kvinder ikke længere må besøge parken med deres familier.
– Det er ikke et must for kvinder at tage på sightseeing, sagde ministeren, da han bad sikkerhedsstyrkerne om at forbyde kvinder fra nationalparken.
Her ses nationalparken Band-e-Amir, der ligger i byen Bamiyan. Nationalparken er kendt for sine smukke søer. Parken må kvinder ikke længere komme i.
Foto: Samiullah Popal/EPA/Ritzau Scanpix
5. Deres skønhedssaloner er lukket ned
Omkring 50 kvinder gik på gaden i midten af juni for at protestere mod lukningen af skønhedssalonerne.
De var kvindernes sidste fristed, hvor de kunne mødes, grine og hygge sig. De blev taget fra dem i starten af juli måned. Her fik landets skønhedssaloner en måned til at lukke deres forretninger.
Da Taliban lukkede for skønhedssalonerne, blev der nedlagt 60.000 arbejdspladser.
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
– Tusindvis af familier er nu påvirket af, at skønhedssalonerne er lukkede, for kvinderne må nu ikke arbejde, og de kan ikke få et nyt arbejde. Nogle af kvinderne var tilmed også eneforsørgere i familien, fortalte Simi Jan, korrespondent hos TV 2, til femina update.
Talibans argument for at lukke skønhedssalonerne er, at eksempelvis plukning af bryn er imod islamiske værdier.
6. Kvinderne må ikke forlade hjemmet uden en mand
Når kvinderne skal ud fra hjemmets fire vægge, skal de bære tørklæder. De må ikke have farver på, og så skal de altid være ledsaget af en mand.
Manden, der skal ledsage kvinderne i offentligheden, kaldes “mahram”, hvilket betyder, at kvinden har en familiær relation til manden.
Hvis kvinderne bryder dresscoden eller forlader hjemmet uden en mahram, kan det få konsekvenser for deres mænd, fædre eller brødre, der kan risikere at få en fængselsdom for “ikke at kunne styre deres kvinder”.
– Det er social kontrol, som når en helt anden højde. Du må ikke sige noget imod Taliban, for hvis du protesterer eller råber op, går det ud over din familie, fortalte Simi Jan til femina update.
7. Ingen beskyttelse for kvinder, der er udsat for partnervold
De kvindelige aktivister i Afghanistan har i flere årtier kæmpet for at opbygge et system, der bakker op om kvinders rettigheder, når de har været i voldelige forhold. Men det system er stort set kollapset nu.
Krisecentre er lukkede, og medarbejdere i de organisationer, der har faciliteret krisecentrene, modtager trusler og bliver i dag nødt til at arbejde undercover.
8. Flere tvangsægteskaber - også med mindreårige
Før Taliban overtog magten i Afghanistan, blev en ud af tre piger tvunget ind i ægteskaber, inden de blev 18 år gamle.
Det høje antal er kun vokset siden.
Grundet den humanitære krise i landet, er det svært at få råd til mad i husholdningerne. For at undgå sult er flere forældre nødt til at gifte deres unge døtre bort, fordi de kan tjene penge på det.
Her ses et massebryllup fra Afghanistans hovedstad Kabul. Massebrylluppet blev arrangeret af organisationen Shahada Charity Foundation, der hjælper familier, som ikke selv har råd til at afholde et bryllup.
Foto: Samiullah Popal/EPA/Ritzau Scanpix
Nogle familier gifter også deres døtre bort tidligt for at undgå, at de senere tvinges til at gifte sig med en mand fra Taliban.
Andre familier vælger at gifte deres datter bort til en mand fra Taliban for at få beskyttelse fra Taliban til familien.
9. Kvinder har få muligheder for at arbejde
Flere kvinder har mistet deres arbejde, siden Taliban overtog landet, og kvindernes muligheder for at arbejde er blevet voldsomt begrænset. Nogle kvinder må kun arbejde, hvis de kan gøre det fra deres hjem.
Har en kvinde et arbejde, som hun skal ud til, så skal hun følges dertil af en mand.
Mange familier er blevet skubbet ud i yderligere fattigdom, fordi kvinden i hjemmet ikke kan arbejde.
Kvindelige advokater og dommere er blevet fyret. Kvindelige læger må ikke behandle mandlige patienter eller arbejde sammen med deres mandlige kolleger.
84 procent af journalisterne er stoppet med at arbejde. De er bange for undertrykkelse.
Her ser man tre vagter fra Taliban.
Foto: Samiullah Popal/EPA/Ritzau Scanpix
10. Kvinder uden politisk magt
Før Taliban tog magten, var 27 procent af det afghanske parlaments medlemmer kvinder. I dag er der ikke en eneste kvindelig minister i den afghanske regering.
21 procent af alle forsvarsadvokater var kvinder, og der var 265 kvindelige dommere ud af i alt 1951.
I dag er det forbudt for kvinder at deltage i retssystemet. Derfor er der ingen kvinder, som i dag arbejder som dommere, anklagere eller advokater.
11. Høj dødelighed ved fødsel
Hver anden time dør en kvinde i Afghanistan, enten under sin graviditet eller under fødslen. Det er grundet kvindernes unge alder, mangel på ernæring og vitaminer og dårlig lægehjælp under graviditeten.
I 2023 bestemte Taliban, at der ikke må forhandles prævention i landet, hvilket kan få fatale konsekvenser for kvinder.
– Det er psykologisk terror, der foregår mod kvinderne og pigerne i Afghanistan, sagde Simi Jan til femina update.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: