Samfund
2. januar 2024

Nu kan den tredje og fjerde forælder også få barsel: "Det er en vigtig anerkendelse"

Regnbuefamilier og soloforældre kan fremover fordele barslen mellem op til fire forældre.
Af: Siri Franceschi
Den 1. januar 2024 trådte nye barselsregler i kraft, der giver bedre rettigheder til regnbuefamilier og soloforældre.

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Nytårsdag var i år en glædelig begivenhed for landets LGBT+-familier, da der trådte nye barselsregler i kraft, som har til formål at give bedre rettigheder til regnbuefamilier og soloforældre.

De nye regler betyder, at juridiske forældre kan overdrage de orlovsuger, som ikke er øremærkede, til sociale forældre, der blandt andet dækker over den juridiske forælders ægtefælle eller samlever eller en kendt donor med forældrelignende relation til barnet.

– Det er en vigtig anerkendelse, siger Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef i LGBT+ Danmark, og fortsætter:

– Indtil nu har den tredje eller fjerde forælder stået lidt ud på sidelinjen, så det er rigtig positivt, at de nu bliver set og anerkendt. Det betyder, at de får lidt mere ro på og har mulighed for at være til stede i en periode af deres barns liv, som er enormt vigtig.

De øremærkede barselsuger kan fortsat kun bruges af de juridiske forældre, men selv om Susanne Branner Jespersen håber, at vi i fremtiden får udvidet mulighederne for at kunne registrere flere juridiske forældre, mener hun, at den ændrede lovgivning er et vigtigt skridt på vejen.

– Det er en af de ældste former for queerfamilier, der endelig bliver anerkendt, og da vi ved, at der er rigtig mange steder i familielovgivningen, hvor LGBT+-familier kommer i klemme eller ikke bliver tilgodeset, så er vi rigtig glade for, at det træder i kraft nu. Og så håber jeg da, at vi i de kommende år vil se flere justeringer i lovgivningen, så den svarer til den virkelighed, vi lever i – og har levet i i mange år.

Det er desværre et generelt problem i samfundet, at mange ting som udgangspunkt er indrettet til heteroseksuelle par, mener Rasmus Brygger, der er ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder, og derfor har lovændringen også en vigtig symbolsk betydning.

– Hidtil har reglerne været meget firkantede og været indrettet primært til heteroseksuelle par, fordi det ikke har været muligt at overføre barslen til en medforælder, så det er en kærkommen fleksibilitet, der nu kommer til både soloforældre og LGBT+-forældre.

– Det betyder nemlig, at forældrene i langt højere grad bliver sidestillet, og at de selvfølgelig får bedre mulighed for at fordele barslen ligeligt imellem sig, siger Rasmus Brygger.

De nye regler omfatter kun børn, der er født efter årsskiftet.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også