Nu reagerer politikere på vidnesbyrd fra politiet: "Det kan ikke være rigtigt"
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Tina kan ikke huske én dag i sine 35 år som politibetjent, hvor tonen ikke har været sexistisk eller seksuel.
En anden betjent, Ida, fik sexistiske kommentarer, da hun var ude på opgave med en kollega.
På sin første dag på politistationen skulle Thomas fortælle om “sin første gang”.
Og da Lene var nyuddannet betjent, blev hun opfordret af sin leder til at have sex med ham til en fest.
I en artikelserie har femina update afdækket, hvordan kulturen i politiet kan hænge sammen med risikoen for at blive udsat for sexisme og seksuel chikane. Det får nu en række retsordførere til at reagere, blandt andre Enhedslistens Rosa Lund.
– Jeg håber, at det her er noget, som politiets ledelse tager seriøst. Men vi bliver også nødt til at tage det seriøst på Christiansborg, siger hun.
Hvad ligger der i at “tage det seriøst på Christiansborg”?
– Politibetjente er offentligt ansatte, og derfor er det også Christiansborgs ansvar. Politiet er en vigtig samfundsinstitution, og vi har brug for, at folk søger ind som politibetjente – også kvinder – og derfor har vi et ansvar på Christiansborg for at løse det her problem, siger Rosa Lund.
Hun mener, at Folketinget bør udarbejde en handleplan i samarbejde med politiet.
– Her har vi nogle vidnesbyrd og et bevis på, at det foregår. Jeg tror ikke, det kun er fire medarbejdere, der har oplevet de her ting, siger Rosa Lund.
Derfor bakker hun også op om, at man undersøger arbejdsforholdene i politiet yderligere for at få et endnu bedre overblik over omfanget af sexisme og seksuel chikane.
Hos Socialdemokratiet er retsordfører Bjørn Brandenborg heller ikke afvisende over for, at arbejdsforholdene i politiet bør undersøges.
– Jeg har en forventning om, at det her er noget, man ude hos politiet tager alvorligt, siger Bjørn Brandenborg (S).
Hvis du er kvinde i politiet, vil du nok forsøge at blive ”one of the boys”. Men så bliver det også sværere at sige fra
– Hvis nogen oplever at blive udsat for noget, som de ikke ønsker, så skal man kunne gå til sin leder og tale med den person om det.
Hvad gør man så, hvis lederen selv er eksponent for kulturen, som femina update har bragt eksempler på?
– Det er et ansættelsesretligt ansvar, så der må være en anden leder, man henvender sig til. Man skal altid have nogen, man kan henvende sig til. Det regner jeg også med, at man har i politiet.
Mai Mercado, retsordfører for Konservative, mener også, at problemet i politiet bør undersøges yderligere.
– Det vil være klogt at undersøge og tage en temperaturmåling på, hvordan politiet er som arbejdsplads, siger hun.
Hun udtrykker bekymring for de medarbejdere, der ikke er heteroseksuelle og siger, at særligt det også taler for at lave en undersøgelse.
Da Thomas begyndte på politistationen, skulle han fortælle om sin første gang – og det blev bare begyndelsen
Men en del må også komme fra politiet selv:
– Kulturændringen skal komme fra politiet selv. Politiet skal statuere, at man ikke tolererer den slags. Det kan ikke være rigtigt, at man som kvinde selv skal blive en del af en rå tone for at kunne passe ind.
Steffen Larsen, der er retsordfører for Liberal Alliance, mener, at politiet skal være en arbejdsplads, hvor der er en god tone.
– Der kan selvfølgelig godt være noget jargon, men det skal ikke gå ud over ens kolleger, så de ikke har lyst til at være på arbejde, siger Steffen Larsen (LA).
Han afviser ikke, at Christiansborg skal gå ind i sagen, men i første omgang mener han, at det må være op til politiet og justitsministeren.