Agenda
10. december 2024

Selv i verdens mest ligestillede land, udsættes fire ud af ti kvinder for vold

Island er kåret til det bedste land i verden, når det gælder kvinders rettigheder og ligestilling. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de er i mål.
Af: Sigrid Luna Nielsen
 Kønsbaseret og seksuel vold

Foto: Doidam10

Tilbage i november samlede Forbes et overblik over verdens 12 bedste lande, når det gælder kvinders rettigheder og kønsbaseret ligestilling.

Forbes samlede resultaterne fra otte forskellige datasæt og kårede Island til at være verdens med feministiske og kønsligestillede land i verden. Til sammenligning fik Danmark en 15. plads.

Nu undersøger det britiske nyhedsmedie BBC, hvordan det egentlig står til med ligestillingen i Island.

I en video, som i skrivende stund har mere end syv millioner visninger på TikTok, tager BBC os med ind i en islandsk børnehave.

Her råber pigerne, at de er stærke, mens de kaster med kævler og sten, alt imens drengene reder hinandens hår og giver hinanden massage.

Men selvom Island udfordrer den kønsstereotype opdragelse, tyder det på, at der stadig lang vej til en reel ligestilling.

For mens 48 procent af Islands parlament udgøres af kvinder, og landet er blevet kaldt det ’bedste sted at være en arbejdende kvinde’, så oplever 40 procent af de islandske kvinder kønsbaseret og seksuel vold i løbet af deres liv, skriver det australske medie Women’s Agenda.

Til trods for det fik Island en fjerdeplads i kategorien ‘Kvinders freds- og sikkerhedsindeks’.

Tallene er blandt andet baseret på kvinders fysiske sikkerhed, både i hjemmet og i samfundet, samt adgangen til grundlæggende rettigheder og lighed for loven.

I den kategori viste det sig, at Danmark tog førstepladsen.

Både eksemplerne fra Island og Danmark gør det klart, at det er mere komplekst end som så, når man taler om kvinders rettigheder og ligestilling.

Og ifølge Global Gender Gap-rapporten fra 2024 vil det tage mere end et århundrede, før vi opnår fuld kønslig ligestilling i verden.

Læs også