Anna_Mejlhede_brevkasse
Annas Brevkasse

Brev til Anna Mejlhede: Skal jeg lade min datter få TikTok?

28. november 2022
Af Anna Mejlhede
Foto: Betina Fleron
"Konkret handler en af vores hyppigste diskussioner pt. om, hvorvidt hun kan få TikTok. "Hvorfor må jeg ikke, mor, alle de andre har det,” siger hun. Læs denne uges brev til Anna Mejlhede.

Kære Anna

Jeg har en dejlig datter, hun er ti år, og det kan ikke gå hurtigt nok med at blive ung og prøve alt det spændende af, som teenagere fylder deres liv med: kysselege, kærester, tøj – og sociale medier.

Hun har masser af venner, der er helt på linje med hende. Det er jo på mange måder en sund nysgerrighed, men jeg kunne godt tænke mig at beholde hende i barndommens land så længe som muligt.

Jeg synes slet ikke, at hun er klar til at springe ud i de unges verden endnu.

Jeg ved dog godt, at jeg nok ikke kan holde udviklingen tilbage, men jeg kan da gøre mit for ikke at skubbe bag på den i det mindste.

Konkret handler en af vores hyppigste diskussioner pt. om, hvorvidt hun kan få TikTok. “Hvorfor må jeg ikke, mor, alle de andre har det,” siger hun.

Og det er her selve dilemmaet ligger, for det er åbenbart svært – ifølge min datter – at være social med de andre over telefonen, hvis man ikke har mulighed for at kunne se det samme.

Hun føler sig udenfor, når de andre ser på TikTok.

Hun synes, at det er spændende at se TikTok, fordi børn og unger danser og laver diverse “sjove” videoer fra hele verden.

På den anden side synes jeg, at TikTok er fyldt med pladder, hvor det er meget fikseret på udseende og seksualiserende – og hvor små piger/drenge laver dansemoves, øjne og tungebevægelser, jeg slet ikke synes hører sig alderen til.

Er det bare mig, der er gammeldags?

Dertil kommer jo, at man rent faktisk skal være 13 år for at have TikTok, men den grænse er der ikke mange, der overholder i hendes omgangskreds.

Og så synes jeg i det hele taget allerede, at hun bruger for meget tid på sin telefon.

Jeg orker bare ikke de her endeløse diskussioner om TikTok hver dag, og jeg vil jo heller ikke have, at hun føler sig udenfor. What to do?

Mange hilsner

En voksen

Kære voksne

Det, man som forældre synes går alt for stærkt, snegler sig ofte afsted i vores børns øjne.

Når det handler om brugen af sociale medier, er det virkelig en balancegang. Selv for granvoksne kan det at begrænse sig jo rumme sine udfordringer.

Til gengæld er det ikke spor svært at fremstå som oldtidsfund gravet op af en sumpet mose, når vi turer frem med alle vores gode argumenter overfor vores børn. For sociale medier, såvel som diskussionerne om dem, er nok kommet for at blive.

Ligesom fartgrænser ikke er “vejledende” – så er aldersgrænser det vel heller ikke.

Derfor synes jeg godt, at du med god vægt bag dine ord, kan holde dig til, at din datter er tre år for tidlig på den med diverse profiler, om det så er TikTok, Facebook eller Instagram.

Inden det hele vælter rundt i raseri og smækken med dørene, har jeg et forslag, der måske kan bløde stemningen en smule op. For hvad nu, hvis du selv laver en TikTok profil? En som du og din datter i fællesskab kan lægge små historier ud på.

På den måde har du selv hånd i hanke med, hvad din datter ser og selv deler, indtil hun bliver gammel nok til at styre profilen selv.

Det er næppe dén model, din datter lige går og drømmer om. Men hellere være lidt af et levende mosefund end blindt løbe med på enhver trend, der har snablen nede i vores børns barndom.

Lige så nysgerrig, åben og videbegærlig den er – lige så formbar og skrøbelig er den også.

Så sæt med god samvittighed grænsen der, hvor du synes, den skal være. Trods alt er det de færreste – unge som ældre – som er blevet ret meget lykkeligere af at bruge deres tid på de sociale medier …

Kærlig hilsen

Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også