Lider af udbrændthed? Her er 9 tegn på, at du gør
Udgivet første gang 19. februar 2017. Foto: Panthermedia
Manglende overskud, træthed og ineffektivitet er blot nogle af de signaler, der bør få dine advarselslamper til at blinke.
Det kan også være, at dit engagement i dit arbejde bliver mindre og mindre? Eller måske er du udmattet og ikke har noget overskud tilbage, når du kommer hjem fra arbejde?
Det kan være de første tegn på udbrændthed, der er en stressrelateret sygdom.
Udbrændthed er en udmattelsestilstand, der ikke går over efter at have holdt fri en længere weekend eller et par uger.
Hvis du er i tvivl, er det altid en god ide at tage kontakt til din læge, der kan finde ud af om der er tale om udbrændthed eller en depression.
Forskellen på stress og udbrændthed
Udbrændthed er en type af langvarig stress, der er relateret til ens arbejde. Man er fysisk og psykisk træt eller udmattet. Man kan også have svært ved at huske og koncentrere sig. Fysisk kan man også have eksempelvis hovedpine og kvalme.
Udbrændthed opstår oftest, fordi man mangler balance mellem arbejdsliv og privattid. Udbrændthed ses ofte hos personer i erhverv, der beskæftiger sig med mennesker som eksempelvis sundhedsvæsenet.
Hvis du vil vide mere om langvarig stress og symptomerne, kan du læse om det her.
Forskellen på depression og udbrændthed
Udbrændthed og depression kan forveksles med hinanden, fordi de på nogle punkter kan ligne hinanden. Men der er dog én væsentlig forskel; udbrændthed viser sig ofte i form af jobrelateret stress, mens depression er en generel nedtrykt sindstilstand.
Du kan læse mere om symptomer og årsager til depression her.
Tankemylder kan føre til udbrændthed
Tankemylder og bekymringer kan udvikle sig til en negativ spiral, der dræner dig for energi. Det er ubehageligt, når hjernen konstant arbejder og aldrig holder fri – heller ikke om natten, hvor man kan vågne brat og bekymre sig.
Tankemylder skaber uro i kroppen, og det kan på længere sigt føre til stress, depression, angst og udbrændthed.
Hanne brændte ud: "Jeg sagde ja til alle og kaldte det positivt stress"
Sådan kan du stoppe tankemylderet
Det er ikke en dårlig ting at have mange tanker, men problemet kan derimod være relationen til de mange tanker. Det fortæller psykolog og meditationslærer Birgitte Gorm Hansen til femina.
– Hvis du har en god tanke, byder du den gerne velkommen. Men hvis bekymringstanker slippes løs klokken fire om morgenen, vil du typisk forsøge at dressere aberne og presse tankerne væk. Du har altså lavet dit eget hoved om til en krigszone, siger hun.
Vi skal derfor lære at være bedre til både at acceptere de gode og dårlige tanker. Vi skal lære at alle slags tanker er okay og at stoppe de tanker, som vi alligevel ikke kan tage stilling til lige nu og her.
Du kan læse meget mere om, hvordan du stopper tankemylderet med konkrete øvelser her.
Udbrændthed: Symptomer
Herunder nævner psychologytoday.com’s Paula Davis-Laack 9 advarselssignaler på udbrændthed, som du bør være opmærksom på.
Hun arbejder til dagligt med stressrelaterede sygdomme og har patienter, som lider af netop udbrændthed.
Du lider måske af udbrændthed, hvis..
1. Enhver (lille) forhindring virker kæmpe stor og uoverskuelig at overkomme. Hvis du ikke kan skelne mellem små problemer og deciderede kriser, så er der noget helt galt. Små problemer bør ikke fremkalde store reaktioner.
2. Du er kronisk træt og altid i underskud af energi. Du er ikke bare søvnig en eller to dage efter arbejde. Du har simpelthen ikke overskud og føler dig totalt presset. HELE tiden!
3. Du oftere bliver syg. Hovedpine, mavepine, influenza – symptomerne er ligegyldige – det væsentlige her er, at du ikke har det godt.
4. Du ingen pauser har eller tid til afslapning. Det er blevet så populært at have travlt, at det næsten er forbudt at tage pauser på jobbet. Men det er en vigtig faktor, hvis du vil forebygge udbrændthed. Der findes to former for pauser; dem du tager i løbet af arbejdsdagen, og dem, hvor du giver dig selv lov til helt at koble af fra arbejdet længere tid ad gangen som fx en ferie.
5. Du føler dig ineffektiv, selvom du har travlt.
6. Du føler, at du ikke er til stede i nuet.
7. Du tænker; Kynisme er vejen frem. Hvor du før gjorde alt for at udføre dine arbejdsopgaver ordentligt og mere til, tænker du mere på at få opgaverne gennemført, så de kun lige akkurat består. Ingen grund til at gøre mere – folk er jo alligevel ligeglade.
8. Alt skal være perfekt, selvom du godt ved, at det ikke kan blive det.
9. Du føler, der bliver stillet for høje krav på jobbet i forhold til, hvad ressourcerne er til.
Hvis du kan genkende flere af disse følelser eller symptomer fra din hverdag, er det tegn på udbrændthed, og du bør være opmærksom på at foretage ændringer i den måde, du arbejder på. Snak også med din læge.