Derfor er vi så besatte af sundhed
Det startede med nogle enkle leveregler i 1990’erne. Spis seks stykker frugt og grønt om dagen, motionér jævnligt, maks. syv genstande om ugen og så videre. Umiddelbart fornuftige regler at følge. Indtil det i starten af 00’erne eksploderede i en hel livsstil – et sæt stramme, selvvalgte regler for, hvordan man opfører sig som et tjekket menneske med KONTROL over sig selv. Det forklarer trendforsker og sociolog Eva Steensig.
- Det er det, hele den nypuritanske bølge handler om: kontrol. Både fordi vi har så mange valg i dag, så det gør livet nemmere, hvis vi vælger nogle ting fra for os selv. Og fordi der er så mange ting, vi IKKE kan kontrollere; krig, klimaet, katastrofer, kærligheden … Så får vi vanvittigt travlt med at kontrollere dét, vi kan – nemlig os selv, siger hun.
LÆS OGSÅ: Er du besat af træning? Se faresignalerne
Der kommer en modreaktion
Eva Steensig tror ikke, at den nye puritanisme forsvinder helt, selv om der er modbølger at spore her og der.
- Nej, den er kommet for at blive. Også fordi flere af de ting, den dikterer, jo er rimelig fornuftige. For eksempel at lade være med at ryge eller drikke sig sanseløst beruset – det er simpelthen ikke cool blandt de unge. Så selv om der er modstrømme i form af folk, der sætter hælene i og påberåber sig retten til at ryge en masse smøger og spise pomfritter og gå topløs på stranden, så vil det ikke ændre noget i det store billede.
LÆS OGSÅ: Christian Bitz mener, at kvinder, der ikke spiser er usexede
Til gengæld er Eva Steensig overbevist om, at der vil komme en modreaktion på den nypuritanske bølge.
- Men med en bølge kommer der altid en modbølge, især når tingene bliver skingre, og det må man konstatere, at nypuritanismen er – den er ekstremt normativt fordømmende. Så jeg tror, at den i fremtiden vil finde et leje, som er mindre skingert; en nypuritanisme og en sundhedsstyrelse med runde kanter, som levner plads til begge dele, siger hun og mener ikke, at den strenge kontrol med os selv er af det gode.
- Især ikke, når det kommer til vores kroppe. De må jo ingenting. De skal være lydefri og må ikke lugte forkert, have hår nogen steder eller fedt, der slasker. Det er en kæmpe fremmedgørelse over for kropsligheden, og jeg tror ikke på, den er sund, siger Eva Steensig.
LÆS OGSÅ: Træningseksperten Anne Bech mener, det er vigtigt at give kroppen en pause