Jane Ibsen Piper
Selvudvikling

Jane er genbrugsshopper: Man kan næsten altid købe noget pænt brugt

1. maj 2019
af Ditte Hedegaard Davidsen
Foto: Finn Frandsen/Ritzau/Scanpix, Camilla Rønde
I januar 2014 tog Jane Ibsen Piper hul på et år med købestop til nye ting. Det har nu varet i over fem år, og den nye livsstil har betydet, at familien hver måned har økonomisk overskud til at sætte 50 procent af lønnen til side til investeringer.

Perspektiv - 3 kvinder: Sådan lever vi bæredygtigt

Klimadebatten har aldrig været større, og det samme gælder diskussionerne om, hvordan vi kan leve et bæredygtigt liv uden at gå på kompromis med livskvaliteten. Men hvor starter man? Find inspiration hos genbrugsshopperen, zero wasteren og den bæredygtige fashionista. I denne artikel kan du læse om genbrugsshopperen Jane Ibsen Piper.

Hvorfor indførte du købestop?

– Det startede som et personligt projekt og var mit eget lille oprør mod modeindustrien, som jeg fandt ud af var en af de mest forurenende og miljøskadede industrier overhovedet. Jeg har altid godt kunnet lide at strikke og sy mit tøj selv, og så besluttede jeg mig for kun at lave mit eget tøj i et år, hvis jeg ville have noget nyt. Nu er det så spredt ud til også at inkludere andet end tøj. I det overflodssamfund, vi lever i, kan man næsten altid købe noget pænt brugt.

Hvorfor valgte du at fortsætte med købestop af nye ting?

– Almindelig sund fornuft. Hvad der startede som en principsag, blev hurtigt til en større sag om ressourcer og nøjsomhed. Når jeg ser, at en ny trøje kan koste 1.500 kr. i en butik, og jeg véd, jeg kan få en lige så flot trøje for 100 kr. i en genbrugsbutik, er det svært at se bort fra igen. Derudover har jeg en stor forkærlighed for genbrugsbutikker, og jeg har nået en alder, hvor jeg er ligeglad med, om det, jeg køber, er på mode eller ej.

Hvad har det betydet for din hverdag at indføre købestop?

– Det betyder, at vi sparer vildt mange penge. Det tager selvfølgelig lidt længere tid at finde noget brugt frem for bare at køre i Ilva efter nye møbler. Til gengæld har vi sparet penge, som vi i stedet har brugt på at betale vores boliglån af på to et halvt år, og vi har fået møbleret hus, nøjagtigt som vi gerne vil have det. Vi gør meget ud af at passe på tingene, men jeg går ikke i spåner, hvis tingene går i stykker. Der er mindre på spil.

LÆS OGSÅ: Johanne er bæredygtig fashionista: Vi skal have et tættere forhold til vores tøj

Dejligt med mere klimasnak

Savner du følelsen af at købe nye ting?

– Nej, for det, jeg køber, er stadig nyt for mig. Jeg har ikke brug for, at læderjakken dufter af nyt læder. Tværtimod kan jeg godt lide, at tøjet ikke lugter af kemikalier, når jeg køber det. Vi køber undertøj, strømpebukser og basisting fra nyt, men ud over det savner jeg virkelig ikke at shoppe. Jeg har nogle få yndlings-genbrugsbutikker, som jeg tit kigger forbi.

Hvornår har du sidst købt noget fra nyt?

– Forleden købte jeg nyt skitøj. Det gamle sæt var 15 år gammelt og i stykker. Så fandt jeg et nyt sæt lavet af 100 procent genbrugsmaterialer, som var så lækkert, og som jeg ved, jeg kan bruge de næste mange, mange år. Jeg tjener en god løn og har jo i princippet råd til at købe nye ting, men i langt størstedelen af tilfældene køber jeg brugt.

Hvad gør I med gaver til fødselsdage og jul?

– Hvis det giver mening, giver vi brugte gaver. Nogle i familien elsker at få gaver, som jeg har syet eller strikket til dem, andre vil ikke have det. Så køber vi gaverne fra ny. Vi er pragmatiske, hvad det angår.

Hvad gør I med de penge, I ikke bruger?

– Siden sommeren 2018 har vi investeret ca. 50 procent af vores løn hver måned. For os er det en bivirkning af livsstilen og ikke hovedformålet. Jeg har ikke planer om at trække mig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid, men det er rart, at muligheden er der, hvis behovet på den ene eller anden måde skulle opstå.

LÆS OGSÅ: Gitte lever som zero waster: Det startede som et lille eksperiment

Har du kunnet mærke en forskel fra omverdenen, siden du indførte købestop i 2014 og til i dag?

– Jeg kan mærke, at det er blevet meget mere normalt. Jeg har aldrig følt, det var noget, jeg skulle skjule, men det var lidt ensomt i starten. Det er dejligt, at der er så meget klimasnak. Jeg vil jo fastholde benhårdt, at vores liv er supergodt. Vi mangler ingenting. Det kan godt være, vi bruger vores penge lidt anderledes end andre: Vi er begge akademikere, vi tjener ret pænt, og derfor kan vi stadig godt blive mødt med den dér: ”I tjener jo gode penge, hvorfor køber I så brugt?”. Men det er et principvalg.

Jane Ibsen Piper, 37 år, jurist, bor med sin kæreste og to sønner i Måløv. Blogger om minimalisme på ProjectHandmade.dk og på Instagram under @projecthandmade

Vidste du, at ...

  • 85 % af danskernes samlede, personlige CO2-aftryk kommer fra materielle goder som tøj, bolig, biler og lignende forbrug, ifølge tanketanken Concito?
  • Genbrugs/secondhandshopping er noget af det bedste, man kan gøre for miljøet, fordi man derved gennem sine køb ikke bidrager til overproduktion?
  • Man kan vælge at investere sin pensionsopsparing udelukkende i grønne og ansvarlige investeringer gennem det danske pensionsselskab Matter?

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også