Nutidens kvinder vil ikke underkaste sig
Foto: all Over Press
Hun er stærk, hun er smuk, hun tjener godt, hun har måske et barn eller to, og hun er single. Der er flere singler end nogensinde i Danmark. Undersøgelser viser, at det især er de mest veluddannede kvinder, som har det svært med parforholdet - over 600.000 kvinder bor i dag alene, og siden 2007 er der kommet 10.000 flere enlige mødre, viser tallene fra Danmarks Statistik.
En af årsagerne til de mange single-kvinder er, at kvinder i dag føler, de skal være stærke og handlekraftige, og de underkender, at de har et behov for, at manden i et parforhold tager over og tager magten, forklarer flere parterapeuter og sexologer.
Magt er tabu
- Rødstrømperne sejrede ad helvede til, da vi forkastede og nærmest makulerede manderollen - og jeg var selv med til det dengang i 1970'erne. Vores døtre opdragede vi til at være stærke og selvstændige på alle områder i deres liv, men de har også brug for en mand, der indimellem tager teten. Kvinder har brug for at respektere deres mænd, og derfor må en mand sætte sig i respekt og ikke bare lade sin partner bestemme alt, siger Winnie Haarløv til alive.dk.
Hun har arbejdet med magt i parforholdet som parterapeut siden 1990'erne. I sin konsultation møder hun hver dag magtkampe i parforhold, der også drejer sig om de strømninger, som ellers er i samfundet angående køn og kærlighed.
- At kvinder godt kan lide "stærke mænd" er i en eller anden grad blevet tabuiseret. For mange kvinder oplever det som, at hun så må underkaste sig. Dagens Donna vil gerne være stærk og selvstændig, og det tiltrækker de fleste mænd, men manden har på sin side også brug for at opleve sin kvinde som følsom og blød. Når man siger det til kvinder, så ser mange af dem rødt, siger hun.
Overhund og underhund
Populært sagt stormer stiletterne ind på universiteterne, og mandeproletariatet bliver federe i sofaen. På den private bane afspejler udviklingen mht. køn og uddannelse sig ved, at flere kvinder med en høj uddannelse finder sammen med mænd, der traditionelt set ikke er af samme sociale status. Køn, magt og status i parforholdene er altså i bevægelse.
- En ny tendens er, at mænd peger på problemerne i parforholdene og tager initiativet til at bearbejde dem i terapi. En mand ønsker mest af alt at gøre sin kvinde glade, men er hun ikke i kontakt med sine bløde, feminine sider, kan hun have svært ved at tage imod og ser ham som en underhund, der ydmygt kaster sig for hendes fødder, siger hun.
Læs også Dårligt parforhold kan gøre os syge (alive.dk)
Eller
Oestrogens artikel Lad bare manden vinde i badminton