Hvor ærligt er dit forhold?
foto: Miriam Møller
Vi bygger efterhånden utrolig mange facader op: På facebook, på arbejdet, på gaden, i byen - måske endda overfor vennerne. Men nogle af de allerstørste facader er dem, vi bygger op overfor vores partner.
"Jeg oplever, at der bliver et større og større behov for ærlighed i vores relationer", fortæller Sara Skaarup, certificeret sexolog og forfatter til bogen "Kærlighedskontrakten" til Oestrogen.dk.
"Vi er blevet meget bevidste og intellektuelt veludrustede mennesker. Vi tænker meget over, hvad vi gør. Og hvis det, vi gør, ikke hænger sammen med det, som vi egentlig tænker og føler, så oplever vi det som et problem."
Mange tabuer
Men hvad er det så, vi tænker og føler? For rigtig mange af os gælder det, at vi er vokset op med en forestilling om, at hvis bare man finder den eneste ene, så bliver man lykkelig. Men sådan er virkeligheden sjældent.
"Der er utroligt mange tabuer i forhold til det lykkelige parforhold og hele tanken om den ukrænkelige kernefamilie", fortæller Sara Skaarup videre. "Men den ene undersøgelse efter den anden viser, at der er utroskab i hvert tredje forhold - og det er så endda kun dem, der indrømmer det. Så noget er jo galt."
Kærlighedskontrakten
Dét har Sara Skaarup selv gjort noget ved. Hun har været gift med sin mand i 11 år, og de har de seneste seks år levet i det, som de kalder et "dynamisk ægteskab". Da hun sidste år udgav bogen "Kærlighedskontrakten", som fortæller om, hvad et dynamisk forhold går ud på, var der rigtig meget opmærksomhed. For hér stod en kvinde frem og fortalte, at hun levede i et åbent forhold med sin mand. At de begge havde ret til andre partnere.
Læs også Pernille Aalunds klumme om åbne forhold
Farvel til de åbne forhold
Men når alt kommer til alt, så er det kun en flig af dét at være i et dynamisk forhold.
"Fokus ender hurtigt med at blive på den del, der handler om, at det er ok at være sammen med andre, så derfor er jeg faktisk gået væk fra at bruge betegnelsen "åbent forhold". For et åbent forhold kan være tusind ting. Men det handler i udgangspunktet om, at man tør at stå ved, hvem man er."
Vi vil så nødigt forkastes
"Vi har så travlt med at gøre os ens med hinanden, for vi vil jo så nødigt forkastes. Det er det samme, hvad enten man er single og går i byen, eller man er i et parforhold på 10. år. Tit forsøger man at finde en eller anden form for konsensus, så man følges ad. For hvis man går imod den anden, så risikerer man, at den anden vælger én fra. Men hvis man kun har ensheden tilfælles - hvad er der så tilbage af tiltrækningen?", spørger Sara Skaarup.
Sammen hjælper hun og kollegaen Tanja Rothenborg Scot , der begge har valgt den dynamiske livsstil, andre, som måske har mistet sig selv lidt i forsøget på at finde en konsensus - enten med en fast partner eller i mødet med en ny. De har startet virksomheden Dynamiske Relationer, der oplyser og støtter mennesker, der gerne vil udforske deres eget kærlighedsliv. Og deres egen ærlighed.
"Vi ved ikke, hvad der kommer"
I begrebet "dynamisk relation" ligger tanken om, at man er 100% ærlige over for hinanden. På godt og ondt.
"Udgangspunktet for et dynamisk forhold er, at vi ikke ved, hvad der kommer, men vi er ærlige over for hinanden. Med i den ærlighed kan så være, at man er ærlig om, hvis ens partner ikke opfylder ens seksuelle behov - eller i hvert fald ikke dem alle - men det behøver ikke være en del af det."
Respekt og balance
"Vi tilbyder forskellige forløb, kurser, workshops og foredrag, hvor vi hjælper mennesker med at starte en dynamisk relation op: Hvad indebærer det? Hvordan skal man få hul på snakken om det? Hvordan kan det fungere i praksis? Det handler meget om gensidig respekt og balance. Og så handler det om at give slip på begreberne "altid" og "aldrig" og i stedet være åben over for de forandringer, som livet naturligt vil byde en undervejs.", slutter Sara Skaarup af.
Du kan læse meget mere om Sara, Tanja og dynamiske relationer på deres hjemmeside www.dynamiskerelationer.dk
Køb også Sara Skaarups bog om det dynamiske forhold, "Kærlighedskontrakten"