Familieliv
24. juni 2015

Michelle fik to sunde og raske børn

Lægerne anbefalede Michelle en sen abort. De mente, at den ene tvilling ikke ville overleve. Aborten ville betyde, at den anden tvilling risikerede at blive hjerneskadet. Men 23-årige Michelle lyttede heldigvis til hendes moderinstinkt.
Af: Joan Andersen
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama-dot-dk/website/mor/michelle612.jpg

Foto: Steen Wrem og privat

(link fjernet)

Mest læste artikler på MAMA.dk

Angelica er Danmarks yngste morJordemor anbefaler ny måde at undgå røde blenumserNår dit barn tager et tigerspring

- I er jo unge endnu, I skal nok få børn, sagde lægen trøstende, mens hun begyndte at finde papirerne frem, så Michelle kunne få en abort. Michelle Petersen og hendes forlovede, Kevin Meyhoff-Nissen, var i chok.

Parret på 23 år havde allerede været kærester i seks år. De ønskede sig brændende et barn, og Michelle havde aborteret én gang. Nu ventede de til deres store lykke tvillinger, men så kom lægen med sådan en udmelding, selv om Michelle var i 13. uge og dermed over abortgrænsen.

De havde lige set tvillingerne på skærmen. De boltrede sig i maven på Michelle, men lægen så noget helt andet. Lægen vurderede, at de enæggede tvillinger havde tvilling til tvilling-transfusionssyndrom TTTS, en tilstand, hvor den ene tvilling donerer blod og dermed næring til den anden, så den ene tvilling mangler næring og den anden risikerer hjerteproblemer på grund af alt for meget blod.

Både til scanningen i uge fem, syv og 11 havde den ene tvilling været mindre end den anden, derfor var det sønderjyske par blevet sendt til Odense for at blive scannet af en specialist. Den kvindelige overlæge fortalte, at Alexander næsten intet fostervand havde, og at fosterhinden lå helt inde omkring ham. Det var klassisk TTTS. Efter en konference med andre læger, blandt andet fra Rigshospitalet, var konklusionen den samme.

- Hun havde nærmest fundet abort-papirerne frem. Og så sagde hun, at vi var unge endnu. Det har jo ikke noget med alder at gøre, siger Michelle. De græd ikke. Det var alt for uvirkeligt.

Nervøs ventetid

- Jeg så to små babyer sparke sig frem på skærmen, fortæller Kevin, som også havde svært ved at forstå, at der skulle være noget galt. Men lægen fortalte, at Alexander var ved at blive kvalt. Det var så godt som sikkert, at han ville dø, og så ville han forgifte miljøet, så tvillingbror William ville blive hjerneskadet - hvis han overhovedet overlevede.

- Jeg følte mig presset til at få den abort, fortæller Michelle. De besluttede sig for, at de ville forsøge alt, inden de traf den endegyldige beslutning, så de bad om endnu en scanning, denne gang på Rigshospitalet. Der var fire ugers nervepirrende ventetid.

- Jeg brugte en uge på at kigge på barnevogn til et enkelt barn, mens vi ventede på at komme til på Riget. Og vi havde mange snakke om, at vi ikke kunne være bekendt at sætte et handicappet barn i verden, fortæller Michelle.

Endelig blev det deres tur på Riget.

- Lægen så ingen tegn på TTTS, og der var fint med fostervand. Vi åndede lettede op, fortæller hun. Men inden de nåede at glæde sig for meget, havde lægen sine anbefalinger klar.


Den hårde graviditet har ikke skræmt familien fra at ønske sig flere børn. Også gerne et sæt tvillinger mere.

Følte at de tog fejl

Alexander fulgte sin kurve, men var stadig meget lille. Han fik ikke næring nok, fordi navlestrengen sad yderst på moderkagen. Michelle var i uge 19, og lægen ville med en laseroperation skære navlestrengen over for at redde William, som dog stadig risikerede at blive hjerneskadet med sin døde tvilling ved sin side.

- Han fik mad, bare ikke så meget som sin bror. Alt så fint ud, bortset fra væksten. De målte flowet hver uge i Odense, fortæller Michelle.

De havde 14 dage til at beslutte sig.

- Jeg bad Kevin om at stole på mig. Resten af familien bakkede også op og lyttede til mig. Jeg kan ikke forklare, hvad der skete, men jeg gik med følelsen af, at de simpelthen tog fejl.

De ringede aldrig tilbage til Riget, men hver anden uge kørte de den lange tur fra hjemmet i Tinglev til hospitalet i Odense for at blive scannet. Gang på gang viste scanningen, at drengene levede og havde det godt, men at Alexandre var for lille.

- Jeg var bange hver eneste dag i graviditeten. Jeg var sygemeldt, fordi jeg var bange for at miste begge mine børn, siger Michelle.

I uge 24 blev hun igen scannet af lægen, der endelig kunne aflyse dødsdommen.

- Hun kaldte dem små mirakler, fortæller hun.

Michelle og Kevin turde først købe barnevogn og lave børneværelse i uge 30-31. Godt, de fik det gjort, for i uge 33 + 4 gik vandet. Alexander og William kom til verden på Sønderborg Sygehus den 10. december 2013. Efter et par ugers indlæggelse på neonatalafdelingen i Sønderborg lånte de afdelingens single-barnevogn og gik en tur udenfor med drengene.

- Dér følte vi os endelig som en rigtig familie, siger Michelle.


Tvillingebrødrene blev født på Sønderborg Sygehus den 10. december 2013. De vejede 1.605 og 2.070 gram ved fødslen.

William vejer i dag et kilo mere end Alexander, men det kræver et trænet øje at se forskel for dem. Begge drenge klarer sig fint og har ingen mén.

- Jeg er stadig sur på den læge i Odense. Jeg tror, det vil følge mig hele livet, siger Michelle og håber, at lægen læser denne artikel og næste gang er knap så hurtig med at foreslå en abort.

Den hårde graviditet og livet som tvillingeforældre har ikke skræmt det unge par.

- Når vi har købt hus, er vi klar igen. Jeg vil bare ikke have sådan en graviditet igen, men jeg vil gerne have et hold tvillinger mere. Enæggede tvillingepiger, siger Michelle og fortsætter:

- Kevin vil helst ikke have to piger, for de bliver jo teenagere, siger hun og griner.

Her kan du finde sjovt legetøj til dit barn - helt uden skadelige stoffer! >> (link fjernet)
Her finder du børne- og babytøj i høj kvalitet - billigt og med gratis fragt! >> (link fjernet)


Her kan du forkæle dig selv med lækkert tøj - og sko, tasker og smykker! >>


Her kan du finde jeres næste familieferie - til populære og børnevenlige rejsemål! >>

Artiklen indeholder affiliatelinks

Læs mere om:

Læs også