Sexologens råd: Sådan taler du med dit barn om sex på nettet
Foto: Unsplash
Sexologen og jordemoderen Siri Lindqvist mener, at det vigtigste, når man skal tale med børn om sex og det, de kan støde på på internettet, er at bryde tabuet tidligt.
– Man skal turde sige, at sex findes, og at nøgne kroppe findes, siger hun til.
– Jeg oplever, at der er enormt meget usikkerhed omkring nettet. Mange voksne er meget bange for risikoen ved nettet, og desværre kan det eskalere til fuld panik, når forskellige fænomener kommer op, siger hun og tilføjer.
– Fordi jeg forsker i seksualitet og internet, følte jeg, at jeg kunne give værktøjer til at mindske den bekymring. Siri har netop skrevet Sex på nätet – navigera i en digital era (Sex på nettet – navigér i en digital æra) for at hjælpe forældre og fagfolk med bedre at støtte unges identitetsudvikling og seksuelle udforskning og på den måde skabe en tryg og åben dialog om sex.
Hvilken type bekymring ser du?
– Jeg ser, at der er en bekymring for, at man selv eller ens børn bliver udsat for overgreb eller seksuelle krænkelser. Der er også en bekymring for andre risici, som at man føler sig dårlig tilpas med sin krop og sit udseende – idealer og den slags.
Kan man som forælder beskytte sit barn mod det?
– Ja, jeg tror bestemt, at man kan. Så meget som det er muligt at beskytte sit barn her i livet. Det første og vigtigste er at kunne tale med børn og unge om, hvad der sker på nettet. At man derhjemme stiller spørgsmål om, hvad der sker online, på samme måde som man ville spørge, hvordan det gik til fodboldtræningen. For eksempel om der er sket noget spændende på nettet i dag, eller hvad det er for spil, de spiller.
Ifølge Siri er det vigtigt at engagere sig i, hvad børnene laver på nettet, og holde sig opdateret. At se internettet som det, det er – en digital verden med forskellige rum og aktiviteter – snarere end bare "nettet."
Hvornår er det tid til at tale om sex med din teenager?
– Man skal turde sige, at sex findes, og at nøgne kroppe findes. Man behøver ikke gøre det til en stor ting eller opbygge en stor samtale om sex, siger hun og påpeger, at det er bedre at tale om det lidt ad gangen og på en naturlig måde:
– Man kan tale om det lidt, når det passer. Nogle sætninger om noget, der sker på tv, eller som man hører i radioen, eller hvad som helst. Og så tager man det op igen en anden gang. På den måde ved børnene, at man kan tale om sex, og at det ikke er noget mærkeligt eller nervepirrende at tale om – det er noget, der hele tiden eksisterer.
Internettet er en hel digital verden, hvor børn og unge udsættes for indhold, der nogle gange kan være beregnet for voksne.
Ifølge Siri er det godt at tale med unge om, hvad de ser, og forklare, hvad det indebærer – om billederne eller videoerne viser virkeligheden, og hvilke formål der ligger bag indholdet.
– Når man taler om porno, plejer jeg at synes, det er meget hjælpsomt at sammenligne det med computerspil og actionfilm. Ligesom i andre ting skal alt være ekstremt – ekstra flotte kroppe og ekstra effekter – og forklare, at det ikke er helt virkeligt, siger hun og fortsætter:
– Unge forstår det ofte ret godt. Men det er vigtigt, at man også taler om det som forælder og bryder tabuet. At man tidligt siger, at nogle gange ser man noget på nettet, der kan gøre en urolig eller bange, eller som kan give spørgsmål, og så vil jeg gerne have, at du kommer til mig. Unge kommer ikke, hvis man ikke har etableret, at man kan tale om sex overhovedet.
Siri vil også gerne minde forældre om at engagere sig i unges liv på nettet, ligesom man gør i deres liv uden for nettet.
– Der er unge, der virkelig trives med at være online. Måske er de udenfor i skolen, men har deres venner på nettet. Og så synes jeg, man skal engagere sig i det, ligesom hvis det var venskaber uden for nettet, siger hun.
Denne artikel blev første gang bragt af Se og Hør, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.