Kærlighed og sex
8. november 2024

15 advarselslamper, du skal lægge mærke til: På dette tidspunkt skal du gå

Psykoterapeuten Nathalie Siljerud Joo gennemgår advarselssignalerne.
Af: Lisa Näs
Undertrykkelse

Foto: Getty Images // Canva

At et kærlighedsforhold går fra blomstrende til destruktivt, kan være noget, der sniger sig ind.

Et tidligt signal kan være, at du pludselig ikke længere kan lide dig selv lige så meget.

– Har du fået flere negative tanker om, hvordan du opfører dig, din krop eller på hvilken måde du lever dit liv, siden du begyndte relationen? Så synes jeg, du skal stole på den følelse og overveje, om du virkelig skal være sammen med din partner, siger Nathalie Siljerud Joo, autoriseret psykoterapeut på Stockholm Parterapi.

Passerer grænsen til psykisk misbrug

Hun mener, at en person, der gør sig skyldig i én eller flere af de ting, der er nævnt i listen nedenfor, ikke altid gør det bevidst, og der findes naturligvis forskellige grader af problematiske adfærdsmønstre.

Men hvis du er opmærksom på advarselssignalerne, er det lettere at opdage, om din partner har passeret grænsen til psykisk misbrug.

– Der er en forskel på at gøre noget, der er mindre godt for forholdet en gang imellem, sammenlignet med at systematisk kontrollere og kritisere sin partner, siger Nathalie Siljerud Joo.

Der er forskellige grunde til, at en person begynder at opføre sig nedbrydende overfor sin partner.

Det kan handle om frygt for ikke at være god nok, eller frygten for at blive forladt.

Når frygten trigges, kan personen miste kontrollen, og en måde at genvinde kontrollen på er, hvis partneren svækkes og bliver usikker på sig selv.

Men dette er meget skadeligt både for os selv, partneren og vores forhold.

– Det kan også handle om en berettigelse. At forældrene ikke har sat sunde grænser for personen som barn, men at vedkommende har fået lov at opføre sig uhæmmet og altid fået sin vilje. Når vi så skal leve i et forhold, kræver det, at vi kan kompromittere og mødes. Det betyder, at halvdelen af gangene, hvor I er uenige, skal den andens behov komme igennem.

15 advarselssignaler at være opmærksom på

  1. Din partner giver dig gentagen kritik, og du begynder at tvivle på dig selv.
  2. Du får aldrig dine behov eller ønsker igennem, det er altid din partner, der bestemmer.
  3. Din partner kommenterer dit udseende og din krop på en negativ måde.
  4. Du må ikke have et eget liv og egne mål; alle mål skal passe ind i din partners agenda.
  5. Ved en konflikt giver din partner sig ikke, før du undskylder af ren udmattelse, men inderst inde føler du dig ikke forstået eller respekteret.
  6. Du bliver straffet med tavshed, når du ikke er enig med den anden.
  7. Din måde at gøre tingene på er aldrig rigtig.
  8. Så snart I har en konflikt, truer din partner med at forlade dig.
  9. Du bliver behandlet som mindre vidende, når du har en anden opfattelse end din partner om politik, religion eller samfundsspørgsmål.
  10. Når I er i sociale sammenhænge, gør din partner sig morsom på din bekostning.
  11. Gentagne gange kritiserer din partner dine venner og din familie, selvom du har sagt, at det ikke føles godt for dig.
  12. Det er ikke ualmindeligt, at kritikken er forklædt som "Jeg vil bare give dig lidt feedback, det skal du kunne tage."
  13. Du får ikke lov til at lave fejl uden at det bliver en stor scene.
  14. Du føler dig bange, når der opstår en konflikt. Dette bør du være meget opmærksom på.
  15. Det er gået over til fysisk vold. Husk, at vold også kan være at holde den anden fast, skubbe eller slå hul i væggen.

Her skal du forlade relationen

Nathalie Siljerud Joo har mødt både mænd og kvinder, der føler, at de er nødt til at "gå på æggeskaller" rundt om deres partner, noget hun beskriver som "meget problematisk".

– Hvis du føler dig bange, er blevet udsat for vold og mister dit selvværd, synes jeg, du skal forlade relationen. Hvis det drejer sig om enkelte tilfælde, hvor du har følt dig nedtrykt, uden at der har været vold, kan det være muligt at ændre situationen. Men det afhænger også af, hvor villig din partner er til at arbejde aktivt med det. Det hjælper ikke at gå til terapi et par gange, det handler om at gøre et grundigt arbejde, siger hun.

Denne artikel blev første gang bragt af mabra.com, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs også