
Når en mand er utro, ser vi os tit sure på 'den anden kvinde': "Vi har et mildere blik på mænd"

Foto: Unsplash
En glad 35-årig single kvinde, der har tid til at gå i torvehallerne med sine veninder, gå i byen og generelt hygge sig, ikke har noget problem med at score, og så alligevel indleder en affære med en gift mand – det er det klassiske billede på en homewrecker, “den anden kvinde”, hende der er sammen med den gifte mand.
Sådan fortæller Malene Hollmann. Hun er psykolog, sexolog og parterapeut og arbejder hovedsageligt med udfordringer, der omhandler kærlighed og sex.
Som efterspil på ovenstående situation ser man med jævne mellemrum, at kvinden bliver sammen med sin mand, mens hun ser sig sur på den anden kvinde. Det samme gør hendes omgangskreds.
Synet på kvinder
Men hvorfor er det, at vi så tit ser os sure på den anden kvinde? Det er der flere årsager til, men helt overordnet skyldes det, at det er nemmere, siger Malene Hollmann.
– Hammeren falder tit hårdere på den anden kvinde, end den gør på manden, der er utro. Særligt hvis den anden kvinde er en single kvinde, der har en affære med en familiefar. Det er den mest marginaliserede anden kvindes position, man kan befinde sig i, fortæller Malene Hollmann og tilføjer:
– Vi er kulturelt kodede til for eksempel at se på kvinder som mere omsorgsfulde og mere hensyntagende end mænd. Så derfor kan vi typisk blive mere fordømmende og grove over for den anden kvinde, end overfor den anden mand.
Og det er her, fortællingen om homewreckeren opstår, forklarer Malene Hollmann. Som homewrecker kommer den anden kvinde til at bære både ansvaret og skylden.
Hun er den, der kommer og ødelægger parforholdet.
Men hvis forholdet var stabilt, så ville det slet ikke være muligt. Og ligesom vi har et kulturelt blik på kvinder, har vi det også på mænd, påpeger Malene Hollmann.

– Vi ser stadig ofte på mænd som nogle, der ikke kan styre deres drifter og er sagesløse i forhold til deres seksualitet. Derfor forventer vi det også af mænd og har et mildere blik på mænd, som er utro. Nogle har det endda sådan, at hvis en mands partner ikke har sørget for, at ”fylde ham godt op hjemmefra”, så er det jo, hvad man kan forvente.
To mod en
Nogle gange ser man sågar parret være fælles om at hade den anden kvinde, hvilket kan give dem et fællesskab, hvor det bliver de to imod kvinden, der har ledt ham i fordærv.
Men det gør også, at parret får ekstra svært ved at komme videre, fordi de ikke har løst deres problemer med at tage ansvar, med deres kommunikation eller deres intime kontakt. Og den slags ansvarsfralæggelse hjælper ikke parforholdet videre, siger Malene Hollmann.
Samtidig stiller det den anden kvinde i en ekstra svær position. En position, der i forvejen kan være meget ensom.
– Det er ensomt at være den anden kvinde, især når der er følelser involveret. Og det bliver endnu mere ensomt, hvis du så udskammes som den, der bærer hele ansvaret. Nogle af kvinderne har jo været den anden kvinde i årevis og virkelig været kærester med manden, men de kan ikke være officielle omkring det, fordi han lever i et andet parforhold, siger Malene Hollmann og uddyber:
– Dermed står hun alene med mange af sine følelser. Når forholdet så slutter, betyder det, at hun også må gå alene med sorgen, fordi mange slet ikke vidste, at hun havde en kæreste. Det er noget af det sværeste.
Den store fordømmelse mod den anden kvinde, kommer fra et sted med mange følelser. Både vrede, afmagt, uretfærdighed og en masse derimellem.
Det skyldes, at vi alle har erfaring med utroskab. Enten har vi selv været utro, har oplevet at nogen var os utro, eller har haft nogen tæt på os, som har været udsat for eller involveret i utroskab, fortæller Malene Hellmann.
– Vi skal huske, at når vi hører om utroskabssager, hvad end det er i mediebilledet eller blandt nogen, vi kender, så er der tit mange flere nuancer, end vi umiddelbart kan se.
Derfor opfordrer hun til, at vi ikke er så hurtige til at dømme andre.
