Liv
4. november 2024

Ny undersøgelse: Her er den biologisk bedste aldersforskel på søskende

Kroppen kan blive hurtigere klar til et barn igen, end man måske lige regner med - dog er det nok de færreste, der er klar så hurtigt mentalt.
Af: Ida Bergersen, KK.no, oversat af redaktionen
Børn

Foto: Ben Wicks/Unsplash

Anne Eskild har stået i spidsen for en undersøgelse, hvor 650.000 norske kvinder, der har født mindst to børn de seneste år, har deltaget. Hun er overlæge på kvindeklinikken på Ahus og professor ved Universitetet i Oslo.

Forskerne har fundet ud af, at fødselsvægten stiger fra det første til det andet barn.

Det andet barns fødselsvægt stiger mest, jo kortere tid der går mellem graviditeterne.

Fødselsvægten er tæt forbundet med barnets fremtidige helbred - og et kort interval er derfor gavnligt for barnet.

Verdenssundhedsorganisationen råder kvinder til at vente mindst to år mellem deres graviditeter. Forskning tyder dog på, at der ikke er nogen videnskabelige argumenter, der understøtter denne påstand.

En af forskerne på projektet, Eskild, mener, at baggrunden for disse råd kan ligge i, at forskningen er udført i lande, hvor kvinder ikke har det lige så godt som i studiet fra Norge.

Så, hvor kort tid skal der gå mellem barn nummer et og to? Ifølge undersøgelsen er svaret seks måneder fra fødsel til næste graviditet.

Det lyder for mange måske tæt på hinanden, men rent biologisk er der ikke noget i vejen for det, siger Eskild.

Et længere interval mellem graviditeterne, for eksempel fem år, er mindre gunstigt. Ifølge Eskild vil fødselsvægten ikke stige særlig meget, og derfor er risikoen for komplikationer højere.

Læs mere om:

Læs også