Selvudvikling
4. december 2018

7 saftige veje til en bæredygtig jul

Der er på alle måder dømt orgie, når vi når december. Prøv noget nyt: Bæredygtig jul. Lyder det kedeligt? Det er det ikke! Vidste du f.eks., at du kan hækle din egen mistelten? Eller indregne næstekærlighed i CO2-regnskabet? Følg feminas guide.
Af: Tine Bendixen.
7 saftige veje til en bæredygtig jul

Illustration: Panthermedia

1. JULETRÆET

Cirka 1,5 millioner juletræer må lade livet hver jul. Så prøv noget bæredygtigt: Hvis du har have, er det oplagt at købe et træ med klump, så kan du bruge træet igen næste år. Og næste år igen. Når det er blevet så stort, at det kræver en gravko at få det op, og det rammer loftet, når du endelig har fået det ind, køber du et mindre nyt træ med klump – og ender med at have din egen private granskov. Bolius.dk forklarer, hvordan man flytter træet, så det klarer turen fra kulden og ind i varmen og omvendt. Hvis du ikke har have, så giv træet med klump videre til nogen, der har. Du kan også gå all-in og købe et plastikjuletræ eller et designer-juletræ i træpinde. Ingen af dem kan drysse, ingen af dem skal lade livet, for at du kan holde jul, og DU har juletræ for livet. De kan endda gå i arv til dine børn. Vil du helt undgå at have penge op af lommen, så skab dit eget fine og alternative træ af bølgepap. Her kan vi ikke anbefale stearinlys, men det er i øvrigt heller ikke spor godt for miljøet. Kan du alligevel ikke undvære et traditionelt træ med juletræsfod, så vælg en rødgran. Den er ikke lige så miljøforurenende at dyrke som en nordmannsgran.

2. GAVEINDPAKNINGEN

I virkeligheden er det jo skørt: Vi danskere bruger ifølge GroenForskel.dk hvert år sådan cirka 825 tons gavepapir til at pakke gaver ind – og smider det hele ud igen bagefter. Hvorfor egentlig? Min farmor gemte altid gavepapir, det kunne fint rulles sammen og bruges igen, og båndet behøvede man ikke at klippe over, man kunne løsne knuden og gemme det også. Det fif er hermed givet videre. Du kan også pakke dine gaver ind i smukke viskestykker – en gave i gaven – eller i aviser eller lækre magasiner. Eller måske i det julepapir, du allerede nu har gemt fra sidste år!

3. GAVERNE

I 2017 satte vi rekord i pengeforbrug i julen. Igen. Sidste år brugte danskerne gennemsnitligt ifølge Nets over 1,3 milliarder kroner OM DAGEN i decemberdagene op til jul. 2018 bliver formentlig ingen undtagelse. Hvis du alligevel skal bruge en masse penge på gaver i julen, kan du lige så godt købe bæredygtige gaver. Tøj? Tjek f.eks. GroenForskel.dk og find vej til bæredygtige tøjbrands. Eller Pelechecoco.com og BetterWorldFashion.dk, som sælger lækre læderjakker skabt af genbrugslæder. Gode gaver er også oplevelser, loppefund, antikviteter og genbrugshits eller den dér to die for-ting, din mor har, og som du ALTID har ønsket dig. Der er selvfølgelig én mulighed mere: Hvis du vil holde en virkelig bæredygtig jul, så skip gaverne. Til de voksne altså. Børnene skal selvfølgelig have. Du kan finde bunkevis af det fineste legetøj og cykler, legehuse og så videre på Dba.dk

LÆS OGSÅ: Sådan springer du ud som grøn gudinde!

4. KÆRLIGHEDEN

Er der i virkeligheden noget så bæredygtigt som kærlighed? Kærlighed er gratis, det er CO2-neutralt, det er miljøvenligt, og det gør livet bedre, smukkere, sjovere og frækkere. Du kan gøre lidt ekstra for kærligheden ved (trods alt og for kærlighedens skyld) at købe en mistelten, hænge den op et strategisk godt sted og kysse løs, når chancen byder sig. Du kan sørme også hækle din egen genanvendelige mistelten af garnrester – se hvordan på GarnKusserne.dk (det hedder de altså!). Og: Ingen kærlighed uden næstekærlighed. Julen er jo hjerternes fest. Er der plads omkring dit julebord til flere? Et ensomt familiemedlem, en ven, en ekskæreste, en nabo, en flygtning? Hvis du har overskud til det, så invitér dem, der ikke har det samme overskud. Næstekærligheden er ikke bare bæredygtig. Den løfter os alle sammen.

LÆS OGSÅ: Brug resterne fra bordet: Opskrift på Gorms julepizza

5. MADEN

Hvordan spiser du bæredygtigt juleaften? Hmm. Kød fra firbenede dyr er ikke CO2-venligt. Exit flæskesteg. Fugl er bedre. Og så skal det selvfølgelig helst være en fersk, økologisk opdrættet, dansk and. Den er indiskutabelt dyr, også dyrere end den and, der har rejst hele vejen fra Frankrig, men du holder trods alt kun bæredygtig jul én gang om året … Som tilbehør serverer du juleaften mere – lokalt dyrket – grønt end kød. Og sørger for at ”koge” kartoflerne og risengrøden færdige under dynen eller i høkasse. Risengrød koges 3-4 minutter på komfuret – og så under dynen i to timer.

Det er også win-win at undgå madspild – alene i december smider danskerne ifølge Natur-Energi.dk mad ud for 1,53 milliarder kroner – og så samtidig have gjort en god handel. Her kommer opskriften: And, brunkager, juleslik og så videre er forståeligt nok ikke, hvad der er mest efterspørgsel på dagen efter jul. Derfor bliver de varer tit sat ned til allersidst, lige før butikkerne lukker, og julefreden sænker sig – og de letfordærvelige varer overlever ikke helligdagene. Så en time før lukketid er det supersmart at udstyre familien med fælles indkøbsliste, besøge hver sit supermarked og koordinere undervejs i mobilen: Hvem finder hvad? Man skal have is i maven, og det har man. Det skal nok blive jul – lige meget hvad der sker.

Og hvad skal du så drikke til maden? Øl. Jeg er ked af at sige det, men der er ingen vej uden om. Dansk øl selvfølgelig. ELLER eventuelt danskproduceret vin fra Ørnberg. Og så kan du nappe et glas kirsebærvin fra supercool Frederiksdal Kirsebærvin til desserten.

6. STAYCATION

Bliv hjemme. Indrømmet: Det er eventyrligt at holde varm jul i Mexico eller Kenya, jeg har prøvet det, jeg taler af erfaring. Men bæredygtigt? Gulp. Det CO2-regnskab tør jeg slet ikke regne ud. Bliv hjemme. Hyg dig. Mærk varmen i din familie. Skal du holde jul hos nogen? Så sørg for, at bilen er fyldt op. Tilbyd f.eks. jule-kørelejlighed til andre på de sociale medier. Eller tag toget. Når vi nu lige har aftalt, at 2018 skal være et bæredygtigt gave-år og ikke et gaveorgie-år, er der heller ikke så meget at slæbe hjem, vel?

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs mere om:

Læs også