Selvudvikling
7. februar 2017

Bange for at være alene?

Skynder du dig at tænde for tv’et, så snart du kommer hjem, fordi du ikke bryder dig om stilheden? Ringer du straks til veninderne eller holder dig beskæftiget så meget som muligt, når du har fri? Så kan det tyde på, at du har svært ved at være alene. Men du kan sagtens lære at sætte pris på dit eget selskab. Læs med og bliv klogere på, hvad der skal til.
Af: Annette Aggerbeck
Moden kvinde ensom

Foto: Panthermedia/All Over Press

Har du svært ved at være alene?

Tag minitesten her og se, om du er en af de mange, som er bange for at være alene.

Hvis du kan svare ja på mange af nedenstående spørgsmål, er det tegn på, at du har problemer med at være alene – at du lider af monophobia, som det også kaldes.

Kan du svare ja til mange af følgende:

1: Du har aftaler en måned frem i tiden.

2: Du er i et forhold, hvor dine behov ikke tilgodeses, men du vil hellere være i forholdet end at være alene.

3: Du vender alle dine tanker, eller de ting, der sker i dit liv, med dine veninder for at høre deres meninger.

LÆS OGSÅ: Få psykologens bedste råd til at komme ud af din ensomhed

4: Selv om du er afhængig af dine venner, fortæller du dem ikke, hvordan du egentlig går og har det. Du skammer dig over at føle ensomhed, fordi du gerne vil virke mere ovenpå, end du egentlig er.

5: Du tænder fjernsynet/radioen, selv om du ikke ser på det, bare for at have følelsen af, at der er nogen sammen med dig.

6: Du drikker/selvmedicinerer/overspiser, når du er alene.

7: Du sammenligner dit liv med andres og synes, deres liv virker mere spændende/ succesfuldt/ rigere.

8: Du er bange for, at du går glip af noget, der kan gøre dig lykkelig eller glad.

9: Når nogen aflyser planer med dig, kan du ikke lade være med at føle dig afvist.

10: Du har svært ved at skabe en dyb og vedvarende forbindelse til et andet menneske.

LÆS OGSÅ: Hanne og Maria har oplevet, hvor svært ensomhed kan føles. Få deres erfaringer (link fjernet)

Overvind frygten for at være alene

• Vær bevidst om, at du skal ud af din komfortzone, som lige nu er at fylde en masse støj på for ikke at mærke dine følelser.

• Sæt lidt tid af hver dag til at skrive, hvordan du har det – ikke hvad du laver eller skal lave, men hvordan du har det. Hvordan er det for dig, at du lige nu bare fokuserer på at finde ud af, hvordan du egentlig har det?

• Gå på opdagelse i dine følelser. Ofte bedøver vi os selv med larm i alle mulige afskygninger, fordi vi er bange for at mærke ensomhed. Men hvad ligger der i ensomheden? Minder det dig om din barndom? Er det følelsen af at forsvinde? Ikke blive hørt? Frygten for, at du er ubetydelig? Se det som en detektivopgave at optrevle, hvad ensomheden dækker over.

• Find mening med dit liv, og her skal du ikke gå efter meningen med weekendens fest eller næste uges opgaver. Nej, grav dybere. Hvad er meningen med dit liv? Hvad bidrager du med, som er helt unikt, og som kun du kan?

• Lær noget, der kræver fordybelse og stilhed. I dag bruger mange af os utrolig meget tid på de sociale medier, og vi mister mere og mere evnen til at fordybe os, og dermed mister vi også vores koncentration. Sæt dig for at lære noget, der kræver, at du fordyber dig og kommer ind i ”the zone” – det kan være at hækle, læse alle bøger skrevet af en bestemt forfatter, lave en scrapbog, meditere osv. – eneste betingelse er, at det ikke må foregå på nettet, og at det skal være noget, du skal alene om.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs mere om:

Læs også