Selvudvikling
10. marts 2011

Blufærdig eller befriet?

Mange af os nægter at gå topløse rundt på stranden, selv om vi bryster os af at være frigjorte. Så hvordan har blufærdigheden det i dag, efter at vores mødre smed bh’en og sagtens kunne være nøgne med hinanden?
Af: Mette Iversen Redigeret d. 3 august 2021
https://imgix.femina.dk/media/1c32fb40229a4d4fb3498ef414859f4f.jpg

Foto: Carsten seidel, Vibeke Bertelsen, All Over og private

Hjemme i mors reol i ringbindet med fotografi er fra 1982 til 1985 kan man ud over babybilleder af mig finde fotografi er, hvor min mor optræder i bar mås og bryster - som har ammet to børn - på sit arbejde! Børnehaven er på sommertur ved stranden, og midt i madpakker, fiskenet og alle ungerne går pædagogerne splitternøgne rundt! Jeg tør knap nok tænke på, hvad der var sket, hvis hun var mødt op på sin arbejdsplads au naturel i dag anno 2011.

Et anfald af blufærdighed?

I dag er vi blevet mindre tilbøjelige til at vise brysterne frem. I Kongens Have og Amager Strandpark solbades der overvejende i bikini. Og selv om den godt kan være på størrelse med et frimærke, er den der. Har vi alle sammen fået et synkront anfald af blufærdighed? Eller handler det om noget helt andet, når vi ikke vil smide kludene? Jeg har forsøgt at finde ud af, hvad der sker for de bare bryster ....

Vil være i fred

Kønsforsker og lektor i kommunikation ved Roskilde Universitet Rikke Andreassen har beskæftiget sig med tildækning i det offentlige rum - dog med fokus på etniske minoritetskvinder
- Man må konstatere, at mens vi får mere eksplicit nøgenhed i det offentlige rum, sker der samtidig en personlig tildækning. Spørgsmålet er, om det handler om blufærdighed? Jeg tror måske snarere, det handler om, at kvinder vil have lov til at være i fred og undgå den opmærksomhed, man får, når man er nøgen, siger hun.

Blufærdig pga. lavt selvværd

Modviljen mod at vise sin nøgne krop kommer til udtryk både på den offentlige strand, i sengen såvel som i omklædningsrummet på den helt almindelige folkeskole. Det er i hvert fald den oplevelse, Rikke Ewald har. Rikke Ewald er både sexolog og folkeskolelærer.
Som sexolog oplever hun, at blufærdighed også handler om selvværd.
- Spørger man ind til, hvorfor kvinderne ikke kan lide at være afklædte, hænger det ofte sammen med, at de ikke synes, de er gode nok.
Står det til Rikke Ewald, hedder løsningen mere læring om kropslighed og seksualitet helt fra de små klasser, for at kroppen ikke skal blive noget hemmeligt og skamfuldt.

Læs mere om:

Læs også