Eksperten: Vi må ikke isolere os, når vi bliver alene
Mandag, 29. januar 2018 - 14:06 - Af: Annette Aggerbeck, Foto: Runolfur Gudbjornsson
Ekspertens råd til os, der bliver alene efter mange års samliv
Vi er flokdyr og vanemennesker. Vi har det godt, når tingene er, som de plejer at være. Når man har været sammen med en partner i mange år, har man indgroede vaner, og mange ting behøver ikke at blive italesat. Man har typisk også en arbejdsfordeling, som kører af sig selv. Et langvarigt parforhold kan give stor tryghed, så når man pludselig bliver alene efter mange års samliv, ændrer livet sig fuldstændig, og det kan ifølge psykoterapeut Stine Zink udløse en krise. Nu skal man pludselig klare alt selv og træffe vigtige beslutninger alene. Der er ingen at dele oplevelser med, når man kommer hjem. Ensomhed kan fylde, også selv om man kan føle sig ensom i et dårligt fungerende ægteskab.
– Og det er vigtigt, at man ikke isolerer sig, siger Stine Zink.
– Vi har brug for at tale med andre om vores følelser. Så man må vælge nogen, man har tillid til, og som kan rumme ens følelser, tilføjer hun.
Genopdag dig selv
– Vi kan lære en masse om os selv, når vi bliver alene, fordi vi er nødt til at lære os selv at kende i en ny sammenhæng. Mange opdager, at de rent faktisk kan klare sig langt bedre, end de troede. Måske har nogle aspekter ikke været så fremherskende, mens man var sammen med sin partner. Man opgav måske sin hobby med at sy og overtog i stedet hans interesse for at være sammen om noget. Nu kan man så genoptage sine gamle interesser.
Læs om Renée, der mener, sorg ikke skal være usynlig
– Det er vigtigt at fortsætte med at gøre det, som giver glæde. Så hvis du for eksempel har gået til svømning hver tirsdag de sidste 20 år, så hold fast i det, siger Stine Zink.
– Når man er i sorg over et endt parforhold, kan det være svært at have lyst til noget som helst. Men så kan det være en god idé at gøre de ting, som man med hovedet ved er gode for en, fordi man tidligere har fundet glæde ved dem, også selv om man ikke kan føle glæde lige nu. Det vil hjælpe alligevel.
LÆS OGSÅ: Alene efter mange års samliv: Sådan kom vi videre
Sorg tager tid – også selv om kolleger, venner og familie helst vil se, at man kommer videre hurtigt. Især efter en skilsmisse har Stine Zink som psykoterapeut erfaring med, at der ofte ikke er så stor forståelse. Hun kalder skilsmisse for ”den lille død”.
– Vær tålmodig, ikke kun over for dig selv, men også over for dine omgivelser. De har ikke prøvet det, du har været igennem, så de ved ikke, hvad det vil sige. De ønsker bare at se, at du har det godt, fordi de jo holder af dig. Så acceptér, at du ikke er så glad, at det er tungt, og at du har brug for at tale om det. Det kan være en god idé at skrive dagbog om, hvordan du har det, især hvis du føler dig fastlåst. Man tror ofte, at man ikke kommer nogen vegne, så her er dagbogen en hjælp, for du kan gå tilbage og læse i den og konstatere, at du rent faktisk har flyttet dig.
Læs om Folkebevægelsen mod Ensomhed (link fjernet)
Stine Zink anbefaler, at man finder nogle i samme situation at tale med. For eksempel grupper på nettet. Hvis man slet ikke orker at tale med andre om sin situation, er rådet:
– Lad være med at isolere dig, og hvis du ikke har lyst til at tale om dig selv og din situation, så vælg en bogklub, en madklub eller find på noget andet, du kan være sammen med andre om, og hvor fokus er flyttet. Det er godt for os at være sammen med andre, også når vi har det svært.