Emilia van Hauen: Dubai, damer og demokrati
Hvad får diktaturstater til at falde? Et af svarene er et kæmpe stort foto af en kvinde, der tager en selfie af sig selv og tre andre kvinder, der alle er klædt som brude. Billedet, der var sat i en fed guldramme og målte i hvert fald to gange tre meter, var hængt op i venteværelset i en skønhedssalon i Dubai. Og ejeren er kvinden, der tager selfien. Hun er lige blevet 40 og har hverken mand eller barn, men ejer til gengæld fem skønhedssaloner i flere arabiske lande. Hvilket jeg finder ud af, da jeg spørger lidt ind til det hos en af de filippinske behandlere, der med en føntørrer og 4.000 liter hårlak er i gang med at forvandle mit fine nordiske hår til en imponerende hårboble, som næsten ender med at kunne måle sig med den hårpragt, som de arabiske kvinder bærer med stolthed.
– Vi er hendes døtre, siger hun og smiler.
Selvfølgelig er det ikke selve billedet, der kan få en diktaturstat som Dubai til at falde. Men den sociale struktur, der ligger bag, kan. For jo mere selvstændige, selvforsørgende og uafhængig af familien kvinden bliver, jo mere bliver den klassiske samfundsstruktur, som verdens diktaturstater er baseret på, udfordret. Fordi de er bygget på et patriarkalsk, kønsdiskriminerende og hierarkisk system, så når kvinderne gør oprør mod det ved at skabe sig deres eget levebrød og samtidig ikke ønsker at gifte sig for at bevare deres selvstændighed, ryster det grundvolden under det gældende system. Og kan fremprovokere en ny politisk virkelighed.
Det er der ikke noget nyt i. Inden for udviklingshjælpsindustrien er det en gammel sandhed, at hvis man vil ændre på familiens eller samfundets status, er det kvinderne, man skal styrke. For styrker man moren i familien, eller kvinderne i samfundet, har det direkte indflydelse på hele gruppens situation. Meget mere, end hvis man styrker faren i familien, eller mændene.
LÆS OGSÅ: Husk at kæmpe for feminismen
Vi har selv været igennem samme udvikling. Det er jo ikke mere end 100 år siden, danske kvinder fik stemmeret, men selv helt op til 1981 kunne man på ligningskontoret som kvinde blive mødt med skiltet: Gifte kvinder bedes henvende sig under deres mands cpr-nummer. En helt utænkelig situation for unge piger i dag – som i parentes bemærket er i gang med at give drengene baghjul på både uddannelse og karrieredrømme. Ikke at det nødvendigvis er godt, for samtlige kønsundersøgelser viser, at de bedste organisationer får man, hvis der er en nogenlunde ligelig fordeling af køn på alle niveauer.
Danmark er foran Dubai både på damer og demokrati, men mit besøg i dette komplekse land, der i 1971 stadig var en perlefiskerstat, og i 2017 er et af de mest hypede steder i verden, har mindet mig om, at vi mennesker griber hver en chance, vi har til at lave huller i et system, der undertrykker den frie skaberkraft. Og det gælder ikke kun Ms Abeer Beauty Spa, men lige så meget hendes filippinske ”døtre”, der forlader deres hjemland for at skabe sig bedre muligheder i et fremmed land, så de kan sende penge hjem til familien og give deres børn en bedre fremtid, end hvis de var blevet hjemme.
Verden er ikke spor retfærdig og det er uhyrligt, hvad mennesker bliver udsat for i diverse regeringers navn, men hver gang jeg møder en kvinde, der går imod systemet på sin egen måde og skaber sig selv nogle muligheder, som ingen har givet hende, får jeg tiltro til, at fremtiden tegner lysere, mere retfærdig, bedre end den verden, vi har nu. Bedst er det, hvis det sker på regeringsniveau. Men en spa-ejer har også lidt ret. For også hun kan inspirere unge piger til at tro på, at de ligeså kan skabe sig deres egen levevej. Jo stærkere den enkelte kvinde står i et samfund, jo stærkere står samfundet. Og en dag står både kvinde og mand måske så stærkt sammen, at tiden er kommet til, at også diktaturet dør.
Har du lyst til at skrive et indlæg om, hvad der optager dig, så send os mellem 300 og 500 ord på redaktionen@femina.dk
Læs andres indlæg og få mere info på femina.dk