Selvudvikling
4. september 2019Emilia van Hauen: Plusundelighed gør os til større mennesker
Selvom ordet får en rød streg her i mit Word-program, burde det simpelthen indgå i det danske ordforråd, for det minder os om, at enhver misundelse i virkeligheden er en klar indgang til at lade sig inspirere i stedet for at blive bitter.
Af: Emilia van Hauen
Hvis du er som de fleste, havde du for få uger siden udsigt til nogle ugers frihed. Med plads til indløsning af nye drømme, nye chancer, nye oplevelser. Måske gamle oplevelser, som du gerne ville gentage. Om morgenen kunne du vågne og glæde dig over, at du ejede dagen, hele dagen og hele dig. Og nu. Nu er ugerne ikke længere foran dig. De er bag dig. Hvis det er gået, som du håbede på, er du nok blevet fornyet. Med energi, erfaringer, måske relationer. Og hvis du er heldig, er du også blevet mere afslappet, roligere, samlet. Glad.
Der er også den mulighed, at du er pisseirriteret over, at din ferie gik i kloakken, og du nu har lyst til at blive skilt, flytte, få en ny krop, en ny personlighed og arrrggghhhh… nye børn! Og så sidder du der til frokosten, i bogklubben, til fitness og hører på de andres feriehistorier og du er ved at kaste op af misundelse, for øv øv øv, hvorfor var du den eneste i hele denne verden, der havde så skuffende en ferie?! Og hvorfor havde de andre overhovedet fortjent at have en bedre ferie end dig?! Nej, det er ikke spor retfærdigt. Og i øvrigt var ferien også megadyr, maden var dårlig, og du fik en klam fodvorte. Men ok, tjeneren var ret lækker… Nogle gange er det fedt at bitche løs, det kan være både befriende og forløsende, men det skal ikke vare længere end en whisky på is, før det bliver til en ret lunken fornemmelse. Til gengæld kan det nogle gange trøste at vide, at man absolut ikke er den eneste, der har haft et hul af en ferie. Statistikker viser, at de fleste skilsmisser, flytninger og slankekure sker efter jul og sommerferie. LÆS OGSÅ: Så ja, fælles nød luner, og begrænset bitterbrokning kan være effektivt. Men jeg vil foreslå dig en helt tredje ting, som du i stedet kan dyrke. Det er langt mere effektivt, holder længere og giver dig det, du gerne vil have. Det er et vidunderligt udtryk, som en af mine nære veninders mor har fundet på, og som bærer en tankegang, der løfter dig: Plusundelig. Selvom ordet får en rød streg her i mit Word-program, burde det simpelthen indgå i det danske ordforråd, for det minder os om, at enhver misundelse i virkeligheden er en klar indgang til at lade sig inspirere i stedet for at blive bitter. Og så handle på det, så man selv kan få det, bare i sin egen udgave. Udtrykket ”grøn af misundelse” er opstået, fordi misundelse er knyttet til hjertet, og farven på hjerte-chakraet er grøn. Der findes smukke grønne nuancer, men når man bliver misundelig, lukker man hjertet, og så er der faktisk en risiko for, at man får et sygeligt limegrønt skær. Det lyder som en joke, men den er god nok. En nuance, som ikke engang ville gøre Shrek og familie kønnere, så alene af den årsag kan det ikke betale sig at blive misundelig. Men mest af alt fordi misundelse gør en til et mindre menneske.
Plusundelighed gør os til gengæld større. Bedre. Sjovere. Gladere. Dygtigere. Klogere. Mere elskelige. Og mere generøse. Det åbner vores hjerter, fordi alt, hvad vi ser hos andre og ønsker, blot bliver til vores egne muligheder for at berige vores liv. Ekstra bonus er, at jo mere plusundelig man bliver, jo bedre et liv får man.
Eneste ulempe er, at man kan blive inspireret til overmål. Men hellere det end at ende som en sur, indtørret limegrøn agurk af et menneske.
Har du lyst til at skrive et indlæg til femina.dk om, hvad der optager dig, så send os mellem 300 og 500 ord på redaktionen@femina.dk.
Læs andres indlæg og få mere info her.