Træning og kost
29. juli 2014

Passivt aggressiv - Undertrykker du din vrede?

Her giver vi dig 7 måder at være passivt aggresiv - noget der tyder på at du undertrykker din vrede - giver dig ekspertens råd til at blive bedre til at udtrykke dig.
Af: Annette Aggerbeck
https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2012/august/2012-34-passivt-aggresiv-p.jpg

Vi kender alle til situationer, hvor vi skjuler vores vrede og måske i stedet kommer med spydige kommentarer eller fryser andre ud med vores tavshed. Vi prøver ubevidst at ødelægge det for andre i stedet for åbent at udtrykke den vrede, der bobler, svier og syder indeni. Læs med og få hjælp til at blive mere bevidst om, hvorfordu skjuler din vrede - og hvordan du kan lukke op for den.

Læs også: Sådan får du styr på dine følelser - Psykoterapeut Cathrine Sort kommer med 7 råd til at få styr på DINE følelser...

Hvordan får jeg øje på min vrede?7 måder at være passivt aggressiv på:

1. Du tør ikke være ærlig

Du siger ja til aftaler, men mener nej. Du bliver irriteret på andre, fordi du synes, de får lov til at bestemme over dig. Derfor kommer du f.eks. en halv time for sent til aftaler for at vise, at du også har noget at skulle have sagt.

2. Du sladrer om andre
Du taler pænt til din veninde, men når hun er gået, bagtaler du hende, fordi du er vred over nogle ting, du ikke har fået sagt fra over for. Du klager f.eks. til andre over, at hun kun taler om sig selv og aldrig spørger ind til dig og dit liv.

3. Du giver andre skylden
Når noget ikke lykkes for dig, er det altid de andres skyld. Bussen var forsinket, chefen har givet dig for mange opgaver, din mor ringede, lige inden du skulle ud ad døren...

4. Du spiller offer
Alle tager dig for givet. Børnene er for krævende, dine chefer for inkompetente og kolleger for egoistiske.

5. Du frygter autoriteter
Du er bange for, at andre skal bestemme over dig. Du er derfor mistroisk, når din chef kommer med forslag.

6. Du er sarkastisk
Du tror, at du er vittig over for dem, du skjuler din vrede for, men din vrede skinner klart igennem din sarkasme.

7. Du modarbejder andre
Du kommer for sent, glemmer aftaler, arbejder langsomt. Siger f.eks. ja til at flytte for en veninde og dukker så sent op, at de allerede har flyttet det hele. Du udsætter ting, du ikke har lyst til, og kommer med dårlige undskyldninger.

Læs også: Lær at takle konflikter bedre - få ekspertens råd og guides til hvordan her...

Psykoterapeut Helle Brinch: Sådan lærer du at vise din vrede

Hvis du er vant til at undertrykke vrede, er du sikkert ikke i god kontakt med dine følelser. For at blive klogere på dig selv og dine følelser kan du begynde at iagttage dig selv. Læg mærke til din krop. Typiske tegn på skjult vrede er rastløshed, at du tit vipper energisk med foden, når du sidder stille, tripper, når du står, eller hyppigt bider negle.

Arbejd med dine overbevisninger
Dine overbevisninger er opbygget gennem dine erfaringer. Hvordan reagerede du som barn, når du blev vred? Hvorfor synes du, det er farligt at vise din vrede åbent og ærligt? Hav tillid til, at du sagtens kan vise din vrede. Du har helt andre muligheder nu, hvor du er voksen.

Vær ærlig
Hvis du tvivler på, om din vrede er rimelig, så husk, at følelser altid er rigtige. De er der af en årsag. Vreden er der, fordi du har brug for at sætte en grænse.

Undgå angreb
Det bliver mindre angstfyldt at vise din vrede, hvis du forbereder dig på, hvad du vil sige først. Når du udtrykker vrede, så undgå at angribe den anden. Tal ud fra dig selv og dine egne følelser og ønsker frem for at komme med bebrejdelser og generaliseringer. Sig for eksempel ikke: "Du rydder aldrig op." Sig i stedet: "Jeg føler ikke, at du respekterer mig, når du ikke samler dit beskidte tøj op fra gulvet. Det gør mig vred og ked af det. Jeg vil gerne have, at vi finder en løsning på det."

Tag ansvar
Du har altid et valg - du er ikke et offer. Mange mennesker føler, at de skal gøre nogle bestemte ting for andre. Men husk, at hvis du ikke har lyst, så gør du det halvhjertet. Hvis du derimod tillader dig selv at sige fra, får du også mere lyst til de ting, du vælger til. Nogle ting er sværere at sige fra over for, når du f.eks. er på arbejde, men du kan tage ansvar ved f.eks. at fortælle chefen, at du har brug for en dag mere til at løse en specifik opgave. At udtrykke sin vrede over for sin chef eller kollega er ikke nødvendigvis negativt. Blot det gøres på en hensigtsmæssig måde.

Læs mere om:

Læs også