Sådan får du styr på dine følelser
Det kan ofte være svært at få styr på ens følelser de kan mange gange løbe af med en eller også kan man bare slet ikke gennemskue hvad man føler. Man kan ofte gå rundt med følelser man ikke helt kan placere og ender med at bruge alt sin energi på at børste dem væk. Psykoterapeut Cathrine Sort kommer her med gode råd til at blive klogere på dine følelser og giver dig 7 tips til at få styr på dem.
- Vores følelsesliv er som et løg med flere lag, hvor det yderste lag er de følelser, vi bevidst viser andre. Nogle gange er det svært at skille de forskellige lag fra hinanden. Og mange af os er ikke bevidste om det, der foregår i det inderste lag, som udgør vores grundfølelser - sorg, glæde, vrede og seksualitet. I vor tid fokuserer vi så meget på, hvordan vi virker på andre, at vi er dårlige til at være i kontakt med vores inderste følelser, siger psykoterapeut Cathrine Sort.
Læs også: Sådan lærer du at meditere
Her er hendes 7 gode råd til dig og til at få styr på dine følelser:
1. Vær bevidst opmærksom på dine følelser. Giv dig flere gange om dagen tid til at mærke efter - spørg dig selv: Hvad føler jeg lige nu? Hvor i kroppen mærker jeg mine følelser?
2. Husk, at du godt kan have flere følelser samtidig, men at det gælder om at finde dine inderste følelser, der gemmer sig bag de umiddelbare. Spørg derfor dig selv: Hvornår har jeg sidst haft denne følelse? Det vil gøre dig klogere på dig selv, hvis du kan finde ud af, hvorfor den oprindelige følelse er opstået.
3. Du bliver lettere følelsesmæssigt forvirret, hvis ikke du får sovet, spist og dyrket motion. Pas på dig selv.
4. Lær dig at sætte grænser og give udtryk for dine behov så tydeligt som muligt, så du ikke bliver misforstået. Husk, at du ikke kan tilgodese andres behov, før du tilgodeser dine egne.
5. Øv dig i at tage tingene mindre tungt.
6. Husk, at det tager tid at mærke sig selv, så sørg for stille stunder hver dag med dig selv. Prøv evt. meditation eller yoga for at komme i kontakt med dine følelser.
7. Har du svært ved at komme i kontakt med dine følelser, og har du brug for hjælp, så opsøg en psykolog eller en psykoterapeut.