Træning og kost
1. december 2012

Derfor sover du dårligt!

Vågner du mange gange i løbet af natten med hovedet fuld af tanker? Velkommen i klubben med millioner af medlemmer, der lider af hidtil ukendte søvnforstyrrelser … og det hele er teknologiens skyld!
Af: Lonnie Kjer
Derfor sover du dårligt!

foto: All Over

Mails, facebook, Twitter, Instagram … for slet ikke at tale om net-shoppingen og nyhedslæsningen, der også lige foregår på nettet. Imens kører fjernsynet, sms'erne vælter ind, og din hjerne er konstant online, selv når du har fri fra arbejde. Du er altid tilgængelig, og ja, det er derfor, du vågner om natten, skriver kk.no.

Semi- søvnløshed
Insomnia - søvnløshed - er det ikke noget nyt i, men de nye typer af søvnløshed får tenologien altså skylden for, siger Jeans Gomes, leder af The Energy Projekt, som har brugt fem år og 30.000 patienter til at undersøge semi-insomniaen, der tvinger fok til at vågne hver halve time, ha' hovedet fuld af tanker og ikke kunne falde i søvn igen - og så kan man jo altid lige tjekke mails, når man alligevel er vågen - også selvom det egentlig er dét, der er skyld i, at du i første omgang vågnede.

Stresset søvn
Men der er mere nyt under solen. Måske kender du fornemmelsen af at vågne efter en alt for aktiv nat, hvor din hjerne ikke har slappet af, og du har fornemmelsen af ikke at have sovet overhovedet. Et andet, nyere søvnproblem er nemlig 'fizzy sleep' - en ustabil søvn, hvor hjernen stadigvæk er alt for aktiv. Man sover, men man slapper ikke af.

Always online!
Og grunden til den elendige nattesøvn står altså bøjet i neon. Der var nemlig en gang, hvor vi kunne adskille arbejde og fritid 'slog hovedet fra', når vi gik hjem fra arbejde. Sådan er det ikke længere. Der skal altid lige tjekkes ind mail, svares, sms'es tilbage - og slappes af. Og selv dét at slappe indebærer også aktivitet på nettet, mens tv'et kører ved siden af, og det betyder, at vores hjerner er 'på', hvor de skulle være 'af'. Dét giver problemer, når der er stille i soveværelset og skønhedssøvnen skal indhentes.

Go' nu nat!
Lidt kan du gøre ved det! Skarpt lys og lysende skærme kan reducere kroppens søvnhormon med næsten en fjerdedel, og maner også at kunne påvise, at mennesker, der er udsat for stråling fra mobiltelefon inden sengetid, bruger mere tid på at falde i søvn og sover mindre. Så dæmp lyste i din telefon, drop at surfe på nettet om aftenen ... og sov godt!

"Mangel på søvn gør dig tyk!"

Huskede du fredagsklummen?

Læs mere om:

Læs også